Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

7 γυναίκες φιλόσοφοι από την αρχαία Ελλάδα που μάλλον αγνοείτε την ύπαρξή τουςΑν εξαιρέσουμε την, σχετικά γνωστή, μεγάλη Ελληνίδα φιλόσοφο Υπατία , δύσκολα οι πιο πολλοί θα μπορούσαμε να ονοματίσουμε κάποια άλλη. Όμως υπήρχαν σημαντικές και πολυγραφότατες γυναίκες  φιλόσοφοι, που συνέβαλαν τα μέγιστα στο θαύμα της αρχαίας Ελλάδας. Μερικές από αυτές ήταν οι εξής:

arete_din_cyreneΑρήτη της Κυρήνειας  - 5ος αιώνας π.Χ.
Η Αρήτη ήταν σύγχρονη του Σωκράτη. ∆ίδασκε φιλοσοφία στη σχολή της Αττικής. Ήτανε κόρη του Αριστίππου, του ιδρυτή της Κυρηναϊκής Σχολής της φιλοσοφίας. Ακόµη και την εποχή του Βοκάκιου (1313-1375 µ.Χ.) χίλια χρόνια αργότερα µνηµονευόταν ως πολύτιµη πηγή γνώσεων, συγγραφέας 40 βιβλίων, και δασκάλα περισσοτέρων από 110 φιλοσόφων. Ο γιος της Αρίστιππος επίσης φιλόσοφος, συνέχισε την οικογενειακή παράδοση ως διευθυντής της Κυρηναϊκής Σχολής. Ονοµάστηκε «Μητροδίδακτος», επειδή διδάχτηκε τη φιλοσοφία από τη µητέρα του, πράγµα σπάνιο για την εποχή εκείνη (Πηγή)
diotima-aquela-que-iniciou-socrates-nos-misterios-amor-socrates-
Διοτίμα από τη Μαντινεία -  φιλόσοφος
Ο Πλάτωνας έγραψε ότι τιµήθηκε από τον Σωκράτη (469-399 π.Χ.) ως δασκάλα του. Ο Πλάτωνας δίδαξε δύο γυναίκες στο σχολείο του: τη Λασθένια και Αξιόθεα του Φύλου (350 π.Χ). Υπήρξε επίσης ιέρεια στην Μαντινεία της Αρκαδίας. Σήµερα, κέντρα µελετών και ιδρύµατα φέρουν το όνοµά της  (Πηγή)
filoso63
Περικτιώνη - Φυσική φιλόσοφος
Υπήρξε µαθήτρια του Πυθαγόρα (569 – 475 π.Χ.) και πιθανόν δίδασκε στη σχολή του. ∆ύο από τα έργα της που έχουν διασωθεί µέχρι σήµερα και αποδίδονται σ’ αυτήν είναι η «Σοφία» και «Αρµονία της Γυναίκας» (Πηγή)
Θυµίστα - φυσική φιλόσοφος
Ήταν σύζυγος του Λέοντος, και επιστολογράφος του Επίκουρου (371 – 271 π.Χ.). Ονοµαζόταν "η θηλυκή Σόλων" και ήταν γνωστή ως φιλόσοφος. (Ο Σόλων ήταν ο µεγάλος νοµοθέτης της Αρχαίας Αθήνας)  (Πηγή)
Υππαρχία του Κυνικών - 360 – 280 π.Χ.
Υπήρξε µέλος της µη δηµοφιλούς σχολής των κυνικών. H Υππαρχία παντρεύτηκε έναν άλλο κυνικό φιλόσοφο που λεγόταν Κράτης και επέλεξαν τον τρόπο ζωής των κυνικών. Έτσι διάλεξε µια ζωή χωρίς ανέσεις, ιδιοκτησία και τεχνητούς συµβατικούς κανόνες, συµπεριλαµβανοµένου και του γάµου. Οι κυνικοί πίστευαν ότι για να γίνουν πολίτες του σύµπαντος πρέπει να απορρίψουν την ισχύουσα κοινωνική και πολιτική τάξη πραγµάτων (Πηγή)
Λασθινία -  Φυσική φιλόσοφος
Ο Πλάτωνας αναφέρει αρκετές γυναίκες οι οποίες ήτανε αναγνωρισµένες φιλόσοφοι στην αρχαία Ελλάδα. Η Λασθινία ήτανε µία από αυτές (Πηγή)
theano
theano_de_crotona
Θεανώ η Θουρία
Ήταν αρχαία Ελληνίδα μαθηματικός και αστρονόμος. Καταγόταν από τους Θούριους της Κάτω Ιταλίας και άκμασε περί τον 6ο αιώνα π.Χ..
Η Θεανώ ήταν κόρη του ιατρού Βροντίνου. Υπήρξε αρχικά μαθήτρια και στη συνέχεια σύζυγός του κατά 30 χρόνια μεγαλύτερού της Πυθαγόρα. Δίδαξε αστρονομία και μαθηματικά στις Σχολές του Πυθαγόρα στον Κρότωνα και μετά το θάνατο του συζύγου στη Σάμο. Επιμελήθηκε τη διάδοση της διδασκαλίας και του έργο του, τόσο στον κυρίως Ελλαδικό χώρο, όσο και στην Αίγυπτο, σε συνεργασία με τα παιδιά της την Δαμώ, την Μύια, την Αριγνώτη τον Μνήσαρχο και τον Τηλαύγη που ανέλαβαν με τη σειρά τους και τη διοίκηση των Πυθαγορείων σχολών (Πηγή)
WomenPhilosopher
Πηγές :  pi.ac.cy (αρχείο pdf Έρευνα-επιλογή: Μ. ΛΟΟΣ , Μετάφραση: Μ. ΣΚΟΜΠΑ , Επιµέλεια: Β. ΚΑΝΤΖΑΡΑ) ,  astr.ua.edu,  wikipedia, φωτογραφίες από το διαδίκτυο
by Αντικλείδι , http://antikleidi.com

4 σχόλια :

 1. η πηγή είναι το αντικλείδι. Γιατί αναφέρετε το άλλο site με ακόμη μεγαλύτερα γράμματα;;;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το ξέρουμε ότι η πηγή είναι το Αντικλείδι το οποίο όπως πολύ καλά γνωρίζετε έχουμε προβάλει αμέτρητες φορές. Αν όμως σας ενοχλεί που η συγκεκριμένη ανάρτηση αντιγράφηκε από άλλο ιστολόγιο επειδή εκεί έτυχε να δει ο διαχειριστής του ιστολογίου μας την ανάρτηση, τότε ευχαρίστως να την διαγράψουμε.

   Διαγραφή
  2. Σαφώς και σας ευχαριστούμε για την προβολή, αλλά στο συγκεκριμένο τι λόγο έχετε να προβάλετε κάποιο από τα site που αναδημοσίευσαν το άρθρο και μάλιστα με πιο έντονα γράμματα; Νομίζω ότι κάποιοι αναγνώστες μπορεί να πλανευτούν. Καλό βράδυ

   Διαγραφή
  3. Δεν τίθεται θέμα για ευχαριστίες. Και αν φανήκαμε κάπως εριστικοί είναι διότι τελευταία επισκέπτονται τον χώρο μας διάφοροι σοφιστές οι οποίοι αγωνιούν υπερβολικά για την προβολή τους και έχουν αναγάγει μία ιστοσελίδα σε κερδοσκοπική επιχείρηση και μέσον προς άγρα πελατών και θαυμαστών του ευτελούς εαυτούλη τους και μας έχουν κουράσει πάρα πολύ!
   Ευχαριστούμε πάντως για την παρατήρηση διότι διαπιστώνουμε ότι στην διαδικασία των αναδημοσιεύσεων άρθρων γίνονται με δόλο κάποια λάθη και… παραλήψεις και το άρθρο σας έχει διαρρεύσει στο διαδίκτυο χωρίς την αναφορά της σελίδας σας. Το έχουμε δει και σε δικά μας άρθρα τα οποία δημοσιεύονται σε κάποιες σελίδες χωρίς να αναφέρουν καν την πηγή, άσχετα αν δεν έχουμε επιστήσει την προσοχή κανενός.
   Σε ένδειξη καλής θέλησης δημοσιεύουμε το άρθρο κατευθείαν από το Αντικλείδι.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...