Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΕΞΟΡΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ;

Διαβάστε επίσης:
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΜΕΘΑΝΙΟΥ. ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΥΣΙΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΟΝ ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΙΩΝΑ. ΟΙ ΑΡΑΒΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ ΠΑΡΑΓΚΩΝΙΖΟΝΤΑΙ

ΑΒΡΑΑΜ ΖΕΛΗΛΙΔΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ: «ΟΙ ΥΔΡΙΤΕΣ ΜΕΘΑΝΙΟΥ, Ο ΚΡΥΜΜΕΝΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΣΤΟΝ ΠΥΘΜΕΝΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΦΗΝΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ».



Η δραματική οικονομική κατάσταση της χώρας, επιτάχυνε(;) τις εξελίξεις για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της χώρας, που ήταν «εγκλωβισμένη» σε ατελείωτες μελέτες και γραφειοκρατικές ύποπτες  αγκυλώσεις. Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας μας, από την οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς Ελλήνων και ξένων ερευνητών, μπορούν να αντληθούν 300 δισ. ευρώ, όσο περίπου και το χρέος της χώρας, αποφασίστηκε εξ  ανάγκης  επιτέλους και τα γεωτρύπανα  άρχισαν  να  ζεσταίνουν τις μηχανές τους.
Στο στόχαστρο της πετρελαϊκής βιομηχανίας βρίσκεται η υποθαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Καστελλόριζο και τη Ρόδο μέχρι την Κύπρο. 


ΕΡΧΟΝΤΑΙ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ ΠΟΛΛΕΣ 
ΞΕΝΕΣ  ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ 


Η  Exxon Mobil,  η  ENI, η  Energean Oil & Gas,  η ισπανική Repsol,  η  κροατική ΙΝΑ, η  Total & Edison,  η  Statoil,  ίσως η OMV αλλά και η αμερικανική Ένωση Γεωλόγων Πετρελαίου (AAPG).
Στο μικροσκόπιο των μεγάλων πετρελαϊκών πολυεθνικών κολοσσών μπαίνουν πάλι οι πετρελαιοπιθανές περιοχές της χώρας.  
Εκπρόσωποι των παραπάνω εταιρειών  αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα το διάστημα 26-28 Σεπτεμβρίου 2017  για να συμμετάσχουν στο συνέδριο:
Global Oil and Gas SE Europe and Mediterranean.

Φέτος  το  σημαντικό  αυτό  συνέδριο  θα «φιλοξενήσει» και το περιφερειακό συνέδριο της  Ενωσης  Aμερικανών Γεωλόγων (ΑΑPG).


 Η  ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ  ΕΝΩΣΗ  ΓΕΩΛΟΓΩΝ  ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ  (AAPG).

H AAPG είναι ο μεγαλύτερος οργανισμός γεωλόγων πετρελαίου στον κόσμο, με 20.000 μέλη που δραστηριοποιούνται στην ενεργειακή βιομηχανία σε 129 χώρες.  Στελεχώνουν τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρίες και αναλύουν κι ερμηνεύουν τα δεδομένα από τις σεισμικές έρευνες.


Η  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΔΕΥ 


(Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία  
Υδρογονανθράκων).

Η  Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Yδρογονανθράκων ετοιμάζει νέες σεισμικές έρευνες  σε  όλο  το  2017. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Ιωάννης Μπασιάς, έχει ζητήσει τη διενέργεια και νέων σεισμικών ερευνών σε συγκεκριμένες θαλάσσιες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα σκοπός είναι να καταγραφούν περισσότερα δεδομένα νότια της Κρήτης στο Λιβυκό Πέλαγος καθώς και να ληφθούν τρισδιάστατες απεικονίσεις νότια της Κέρκυρας. Σεισμικές έρευνες, η ΕΔΕΥ, ετοιμάζει και για τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Πελοπόννησο και την Κρήτη, δηλαδή στην περιοχή που συναντώνται το Κρητικό Πέλαγος με το Ιόνιο.

 


  Η  ΙΤΑΛΙΚΗ  ΕΝΙ

Στελέχη της ιταλικής ENI, επισκέφθηκαν το προηγούμενο δεκαήμερο την Αθήνα και μεταξύ άλλων συναντήθηκαν με την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ Α.Ε.).
Η ΕΝΙ ως γνωστόν έκανε την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος στο Ζορ της Αιγύπτου. Στις 19 Μαΐου 2017  αναμένεται συνάντηση στην Αθήνα της Exxon Mobil με τα ΕΛ.ΠΕ, ενώ στο προηγούμενο δεκαήμερο συναντήθηκαν στελέχη της ENI.
 Οι δύο πλευρές συζητούν εδώ και μήνες, αναζητώντας κοινή συμμαχία στις έρευνες υδρογονανθράκων σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας





Η  ΙΣΠΑΝΙΚΗ  Repsol  ΚΑΙ  Η  Energean Oil & Gas

Παράλληλα και η τελευταία συμφωνία της Energean Oil & Gas με την ισπανική Repsol για τις έρευνες στα χερσαία οικόπεδα των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας λειτουργεί σαν «κράχτης» και για τις υπόλοιπες μεγάλες εταιρίες του κόσμου.



 Η  Total & Edison στην Ελλάδα για την έρευνα υδρογονανθράκων

Δύο από τους σημαντικότερους πετρελαϊκούς κολοσσούς, Total και την Edison, οι οποίες, σε κοινοπραξία με την ΕΛ.ΠΕ, αναλαμβάνουν τη θαλάσσια περιοχή 2, δυτικά της Κέρκυρας  για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται στην Αθήνα στελέχη της τη γαλλική Total  για να υπογράψουν συμφωνία με τα ΕΛΠΕ και στις έρευνες αναζήτησης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, στο υποθαλάσσιο οικόπεδο 2.

Η  ExxonMobil  στην Ελλάδα για την έρευνα υδρογονανθράκων

Ο αμερικανικός ενεργειακός κολοσσός με «όχημα» τα ΕΛΠΕ, έξι μόλις μήνες μετά την άφιξή του στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, ενδυναμώνει τη θέση του στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου έχει μεταφερθεί ο ανταγωνισμός της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας.

Οι πολύμηνες συζητήσεις με τα ΕΛΠΕ αφορούν τη συμμετοχή της ExxonMobil και στις 6 περιοχές που έχουν παραχωρηθεί στον ελληνικό όμιλο (Πατραϊκός Κόλπος, οικόπεδο 2 και 1 στο Ιόνιο, οικόπεδο 10 στον Κυπαρισσιακό Κόλπο και στις χερσαίες περιοχές Βορειοδυτικής Πελοποννήσου και Αρτας-Πρέβεζας), αλλά και σε νέες περιοχές.

Στις 19 Mαΐου, στελέχη της αμερικανικής πολυεθνικής, απ’ την οποία προέρχεται ο επικεφαλής του State Department Ρεξ Τίλερσον, καταφθάνουν στην Αθήνα για να υπογράψουν με τα ΕΛΠΕ και την Total –στελέχη της οποίας θα βρίσκονται επίσης στην Αθήνα για τον ίδιο λόγο– συμφωνία συμμετοχής στην παραχώρηση του Ιονίου.

Η έλευση της ExxonMobil ενισχύει τις ενδείξεις για την ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και αναμένεται να πυροδοτήσει περαιτέρω τη συζήτηση που έχει αναζωπυρωθεί τις τελευταίες ημέρες αλλά και να επιταχύνει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή.


Η  ExxonMobil  έχει  στο επίκεντρό 

της  την Κρήτη. 

Η  περιοχή της Κρήτης είναι η  πρώτη στη «λίστα» του ενδιαφέροντος της ExxonMobil.  
Το 2014 εξαγόρασε τα σεισμικά δεδομένα της  περιοχής  από τη νορβηγική PGS.
Με το ενδιαφέρον της ExxonMobil για την υποθαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης, αλλά και άλλων μεγάλων πολυεθνικών, συνδέεται και η συμφωνία της ΕΔΕΥ με την PGS για νέες συμπληρωματικές έρευνες στην περιοχή του Ιονίου και της Κρήτης, με στόχο να εμπλουτιστούν τα προ πενταετίας σεισμικά δεδομένα. ΕΛΠΕ και ΕxxonMobil φέρονται μάλιστα να διεκδικούν την περιοχή της Κρήτης με τις εξπρές διαδικασίες που προβλέπει το θεσμικό πλαίσιο. Να μην αναμένουν δηλαδή πότε θα προκηρυχθεί διαγωνισμός, αλλά να προκαλέσουν οι ίδιοι, καταθέτοντας ως κοινοπραξία εκδήλωση ενδιαφέροντος, για να συντομεύουν τις σχετικές διαδικασίες σε διάστημα τριμήνου.

Το ενδιαφέρον για την περιοχή της Κρήτης συνδέεται με τις εκτιμήσεις των πετρελαϊκών εταιρειών για παρόμοιους γεωλογικούς σχηματισμούς με αυτούς του τεράστιου κοιτάσματος Ζοr στην Αίγυπτο.

Οι υδρίτες, 
το "παγωμένο" φυσικό αέριο.

Συστηματικές χαρτογραφήσεις διεθνών ινστιτούτων δείχνουν ότι στην περιοχή βρίσκονται υψηλά αποθέματα υδριτών.
Οι υδρίτες φυσικού αερίου είναι συνήθως μόρια μεθανίου εγκλωβισμένα μέσα σε μια κρυσταλλική δομή που μοιάζει με αυτή του πάγου, γι’ αυτό και αποκαλούνται και «παγωμένο» φυσικό αέριο.
Σε κανονικές συνθήκες ένα κυβικό μέτρο υδρίτη, όταν βγει στην επιφάνεια, γίνεται 67 κυβικά μέτρα, δηλαδή από μέγεθος ενός γραφείου αποκτά μέγεθος διαμερίσματος.
Στους κόλπους της πετρελαϊκής βιομηχανίας, οι υδρίτες αποκαλούνται «κοιτάσματα της επόμενης 20ετίας».



ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...