Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2017

ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 1973 ΟΜΟΛΟΓΕΙ: «ΚΑΝΑΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ».

 


                                                 
ΑΒΡΑΑΜ  ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ  (1887 - 1979),  Ο  ΙΔΡΥΤΗΣ  ΤΟΥ  ΚΚΕ  ΚΑΙ  ΜΩΥΣΗΣ  ΝΤΑΓΙΑΝ  (1915- 1981).  ΟΙ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΙ  ΤΟΥ  "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ". 
 Μια συνέντευξη, με θέμα τον μύθο του Πολυτεχνείου, δημοσιεύθηκε  χθες  στην εφημερίδα «Δημοκρατία». Απ’ τη μια μεριά ο Κυριάκος Σταμέλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των φοιτητών του Πολυτεχνείου (ο οποίος δεν εξαργύρωσε την συμμετοχή του στα γεγονότα με την πλευρά των νικητών, εν αντιθέσει με πολλούς άλλους… πολυτεχνίτες) κι από την άλλη ο Μιχάλης Γουνελάς, επικεφαλής των αρμάτων μάχης.

 
ΔΕΝ  ΥΠΗΡΞΑΝ  ΝΕΚΡΟΙ  ΣΤΟ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,  ΟΜΟΛΟΓΕΙ  ΤΟ  ΜΕΛΟΣ  ΤΗΣ  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ  ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ  ΦΟΙΤΗΤΩΝ  ΚΥΡΙΑΚΟΣ  ΣΤΑΜΕΛΟΣ.  ΟΙ  ΛΙΓΟΙ  ΝΕΚΡΟΙ,  ΜΑΚΡΙΑ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ,  ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΝ  ΑΠΟ  "ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ".

 Κατ’ αρχάς και οι δύο συμφώνησαν πως δεν υπήρξαν νεκροί μέσα στον χώρο του Πολυτεχνείου.
Και πως οι όποιοι νεκροί έξω από το Πολυτεχνείο, σκοτώθηκαν από σφαίρες «ελευθέρων σκοπευτών», αγνώστου ταυτότητας και προθέσεων. Πάντως, δεν επρόκειτο περί στρατιωτικών ή αστυνομικών. Άρα, πιθανότατα ήταν προβοκάτορες σε διατεταγμένη αποστολή από αγνώστους.

Έπειτα και οι δύο συμφώνησαν στην περίεργη ανοχή που υπήρξε από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη στην λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου (βασική εκφωνήτρια του οποίου ήταν η συντρόφισσα Μαρία Δαμανάκη – «Εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο»…), η οποία θα μπορούσε να διακοπεί άμεσα. Αλλά και το γεγονός ότι δεν ακούστηκε από τον σταθμό αυτό ούτε ένα αντιαμερικανικό σύνθημα… Επίσης, συμφώνησαν στο ότι αν η κυβέρνηση έκοβε εξ’ αρχής το ρεύμα και το νερό, η όλη ιστορία θα είχε άδοξο τέλος, πολύ πριν από τη μοιραία νύχτα. Ποιοι εμπόδισαν την κυβέρνηση Μαρκεζίνη να τα κάνει όλα αυτά;
Ίσως κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες, που είχαν το «σκοπό» τους…

Ένα άλλο στοιχείο που προκύπτει, σύμφωνα με τον Σταμέλο, είναι ότι το ΚΚΕ (το οποίο αρχικώς είχε χαρακτηρίσει «πράκτορες» και «προβοκάτορες» τους πρώτους που κατέλαβαν το Πολυτεχνείο), απέσυρε τα στελέχη του από τον χώρο κατά την τρίτη ημέρα της κατάληψης, αρκετές ώρες πριν από την επιχείρηση εκκένωσης.

 
     "ΟΙ  ΗΡΩΕΣ  ΤΟΥ  ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ"   ΤΟ  "ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ"  ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ  ΣΕ  ΕΝΑ  ΜΟΧΛΟ  ΕΝΑΝΤΙΟΝ  ΤΗΣ  ΠΑΤΡΙΔΟΣ.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό σημείο της συνεντεύξεως είναι το «δια ταύτα», δηλαδή κατά πόσον, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, η εξέγερση ωφέλησε ή έβλαψε την Πατρίδα. Επ’ αυτού, ο Κυριάκος Σταμέλος δε μάσησε τα λόγια του:

«Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι, αν δεν είχαν γίνει τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, πιθανότατα δε θα είχαμε χάσει την Κύπρο. Δηλαδή δεν ήταν στις προθέσεις βεβαίως των επαναστατημένων να χαθεί η Κύπρος, αλλά υπήρξε τέτοια ροή στην εκμετάλλευση διότι εμείς δε ρίξαμε τον Παπαδόπουλο. Φέραμε τον Ιωαννίδη, πάντως. Και ο Ιωαννίδης δεν έπεσε μόνος του, έπεσε λόγω των γεγονότων της Κύπρου. Άρα λοιπόν, ένα αυθόρμητο κίνημα μετετράπη σ’ έναν μοχλό εναντίον της πατρίδος. Δεν έχω καμιά διάθεση αποδόμησης της εξέγερσης, απλά θέλω να πω την αλήθεια».

ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...