Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ

       ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΣΚΟΤΩΣΑΝ ΣΑΝ ΣΚΥΛΙ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΏΤΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΑΤΣΙΦΑ, ΓΙΑΤΙ ΣΗΚΩΣΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ. ΤΟΝ ΣΚΟΤΩΣΑΝ, ΣΥΜΒΟΛΙΚΑ, ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ. Ο ΕΚΦΥΛΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ, ΣΑΝ ΨΟΦΙΜΙ, ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΚΑΘΟΛΟΥ. Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΕΙΕΤΑΙ ΑΠ΄ ΑΚΡΗ Σ΄ ΑΚΡΗ ΑΠΟ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΤΩΜΕΝΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ ΤΗΣ. ΟΙ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΚΑΓΧΑΖΟΥΝ ΜΕ ΑΓΑΛΛΙΑΣΗ: «ΕΝΑΣ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΟΣ ΕΛΛΗΝΑΣ ΛΙΓΟΤΕΡΟ».    

Βουθρωτός

Άγιοι Σαράντα
Δέλβινον
Κεστοράτι
Λάμποβον
Αργυρόκαστρον
Πυρσόγιαννη
Πωγωγιανή
Πρεμετή
Χειμάρρα
Τεπελένι
Αυλώνα
Βεράτιον
Κορυτσά
Μοσχόπολη
Φιέρι
Δερβιτσάνη
Λεσκοβίκι
Ερσέκα
Μοσχόπολη
Δυρράχιον

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις ακμαίες πόλεις.
Εκτός απ’ αυτές, υπάρχουν εκατοντάδες άλλα χωριά και κωμοπόλεις.
Μονο στην επαρχία των Αγίων Σαράντα, υπάρχουν τα Κωστάρι, Νετσά, Γεωργουτσάτες, Μαυρόπουλον, Ζιρακάκι, Μουζίνα, Βάνα, Φοινίκη, Μεσοντονάμι, Κρόγκη, Βρυώνη, Βελιάχοβον, Λιβίνα, Βόδιστρα, Βωδίνον, Γκιάστα, Αβαρίτσα, Κρα, Δέρβινο, Τσούκα, Καλύβια, Λαψάτι, Γέρμα, Κουλαράτες, Ράχη, Παντελεήμων, Χαϊδάραγα, Σωπίνη, Κομάτι, Σμήνετση και πολλά άλλα.



 

Τέτοιες ημέρες, παραμονές και ανήμερα 28η Οκτωβρίου, η Βόρειος  Ήπειρος  είναι γαλάζια από ελληνικές σημαίες.
Οι δρόμοι και τα σπίτια σε Χειμάρρα, Σαράντα, τα χωριά του Βούρκου της ευρύτερης περιοχής της Φοινίκης, Αργυρόκαστρο, τα χωριά Άνω και Κάτω Δεροπόλεως, είναι σημαιοστολισμένα.
Σε ορισμένες οικίες οι σημαίες ανεμίζουν όλον τον χρόνο.
Η εικόνα της Δερβιτσάνης, κεφαλοχωρίου Κάτω Δρυϊνουπόλεως, με τις γαλανόλευκες στην κεντρική οδό γίνεται viral στο διαδίκτυο.


 Οι Βουλιαράτες ή Βουλιαράτι είναι ένα μικρό σχετικά χωριό στην Άνω Δερόπολη, με 350 μέτρα υψόμετρο, μόλις 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα.
Κατά το εθνικό δίκτυο Κακαβιάς-Αργυροκάστρου βρίσκεται στο αριστερό χέρι αμέσως πριν από το χωριό Γεωργουτσάτες, όπου βρίσκεται η στροφή για τους Αγίους Σαράντα.
«Οι Βουλιαράτες είναι μαρτυρικό χωριό, είναι μαρτυρικός τόπος», λένε οι Έλληνες Ομογενείς που διαβιούν στην περιοχή. «Στο χωριό αυτό έγινε μία από τις μεγαλύτερες μάχες με τους Ιταλούς κατά τον Ελληνο-ιταλικό πόλεμο το 1940. Είναι τόπος θυσίας».
Κάθε έτος τελούνται εκδηλώσεις και δοξολογίες σε Κλεισούρα και Βουλιαράτες την ημέρα της 28ης Οκτωβρίου προς τιμήν και εις μνήμην των Ελλήνων πεσόντων.







ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...