Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 7oν : Μεταπόντιο - Καυλωνία.

Ο Αρχαιολογικός χώρος του Μεταπόντιου με το Θέατρο.
Μεταπόντιο
Το Μεταπόντιο, σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε από άνδρες της Αχαΐας υπο τον Λεύκιππο, το 773 π.Χ.(Η ονομασία Μεταπόντιο σημαίνει "μετά τον Πόντο" δηλαδή μετά την θάλασσα ) .Ωστόσο διάφορες παραδόσεις θέλουν την ίδρυση της πολύ νωρίτερα. Ο Στράβων αποδίδει την ίδρυση της από κατοίκους της Πύλου, οι οποίοι είχαν ακολουθήσει το Νέστορα στη Τροία, ενώ ο Ιουστίνος μας λέει ότι ιδρύθηκε από τον Επειό, τον ήρωα που κατασκεύασε το Δούρειο Ίππο της Τροίας. Κάτι που αποδεικνύεται από κατοίκους που παρουσίασαν σε ένα ναό της Αθηνάς τον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσε.

Ο Έφορος , αντίθετα  ,αναθέτει την ίδρυση του Μεταπόντιου στους Φωκαείς.Ο Αντίοχος των Συρακουσών υποστηρίζει ότι ο ιδρυτής ονομαζόταν Μέταβος και ήταν από την Βοιωτία και το όνομα της πόλης προήλθε από αυτόν.
Η πόλη άκμασε τον 6ο και το 5ο αιώνα π.Χ. Ο οικονομικός πλούτος της πόλης προήλθε κυρίως από τη γονιμότητα του εδάφους της, όπως αποδεικνύεται από το στάχυ του κριθαριού που απεικονίζονται στα κέρματα του Μεταπόντιου και έγινε το σύμβολο της πόλης.

Ασημένιο νόμισμα του Μεταπόντιου με τον ιδρυτή του Λεύκιππο
 και το στάχυ από κριθάρι. (340-330 π.Χ)

Στα τέλη του 6ου αι. π.Χ , φιλοξένησε τον Πυθαγόρα , όταν αυτός εκδιώχθηκε απ τον Κρότωνα πού έζησε και εργάστηκε μέχρι το τέλος της ζωής του , ο οποίος ίδρυσε εκεί μια από τις σχολές του με αποτέλεσμα το Μεταπόντιο να γίνει το κέντρο συνάντησης των Πυθαγορείων.To 413 π.Χ. το Μεταπόντιο βοήθησε με οπλίτες την Αθήνα στην εκστρατεία της στη Σικελία εναντίον των Συρακουσών
 Τον 4ο αι. π.Χ αντιτάχτηκε στην επεκτατική πολιτική των Συρακουσών και του Διονυσίου κάνοντας συμμαχία με τις άλλες Ιονικές πόλεις της Ιταλίας.
Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ηράκλειας του 280 π.Χ. , συμμάχησε εναντίον της Ρώμης με τον Βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο και τον Τάραντα .
Όταν η Ρώμη κέρδισε τελικά τον πόλεμο , το  Μεταπόντιο υπέστη σοβαρή τιμωρία από τους Ρωμαίους με αποτέλεσμα να εξοριστούν πολλοί κάτοικοι από την πόλη και να εγκατασταθεί μόνιμη ρωμαϊκή φρουρά.
Το 207 π.Χ. προσφέρει φιλοξενία στον Αννίβα ,ο οποίος κάνει την Πόλη βάση για εξόρμηση εναντίον των Ρωμαίων . Μετά την ήττα του το 207 π.χ απέσυρε τις δυνάμεις του από Μεταπόντιο, και, ταυτόχρονα, πήρε από εκεί πολλούς από τους κατοίκους για να τους σώσει από την εκδίκηση της Ρώμης.
Όταν η πόλη έπεσε για δεύτερη φορά στα χέρια της Ρώμης εντάχθηκε οριστικά στο Ρωμαίκο κράτος μέχρι τον πλήρη ξεπεσμό και την σταδιακή εγκατάλειψη της πόλης, η οποία καλύφθηκε σιγά-σιγά από τις προσχώσεις των ποταμών.

Ο ναός της Ήρας στο Μεταπόντιο
Λίγα χιλιόμετρα έξω από την αρχαία πόλη του Μεταπόντιου βρίσκεται ο εντυπωσιακός δωρικός ναός της Ήρας που ανεγέρθει τον 5ο αιώνα π.Χ ακι από τον οποίο σώζονται δεκαπέντε κίονες. Ο αρχαιολογικός χώρος περιέχει ακόμα τα ερείπια ενός αρχαιότερου ναου που ίσως να ήταν αφιερωμένος στον Απόλλωνα.

Καυλωνία
Η Καυλωνία ιδρύθηκε από Αχαιούς που ήρθαν από την Ελλάδα πριν το 700 π.Χ. με αρχηγό τον Τύφων από το Αίγιο . Σύμφωνα με μια παράδοση, το όνομα της πόλης προέρχεται από το όνομα του ήρωα του Τρωικού Πολέμου Κάυλων.
Από την κτίση της πόλης, και μετά από λίγες δεκαετίες η Καυλωνία συμμάχησε με τον Κρότωνα και την Σύβαρι, και αργότερα και με τους Θούριους, οι οποίες ήταν επίσης Αχαϊκές αποικίες.
Κατά την εμφύλια μάχη της Σάγρας , η Καυλωνία και ο συμμαχός της Κρότωνας νικήθηκαν από Λοκρούς και το Ρήγιο. Στην Καυλωνία πρέπει να άνθιζε το εμπόριο, όπως συμπεραίνουμε από τις μεγάλες ποσότητες αρχαίων πολύτιμων νομισμάτων που έχουν βρεθεί. Το γεγονός ότι Καυλωνία έκοβε δικά της νομίσματα στον έκτο αιώνα π.Χ., υποδηλώνει ότι ήταν ανεξάρτητη.

Ασημένιο νόμισμα της Κυλωνίας με τον Απόλλωνα να κρατά φύλλο δάφνης και το ελάφι στην άλλη όψη (475-425 π.Χ)
Το 389 π.Χ. ο Διόνυσος τύραννος των Συρακουσών πολιόρκησε την Καυλωνία και επέφερε σοβαρές απώλειες στους Κροτωνιάτες και άλλους συμμάχους που έσπευσαν σε βοήθεια . Η Καυλωνία αναγκάστηκε να παραδοθεί και η πόλη καταστράφηκε το 384 π.Χ., ενώ οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στις Συρακούσες και η περιοχή παραχωρήθηκε στους σύμμαχους των Συρακουσίων , τους Λοκρούς. Ξαναχτίστηκε αργότερα από τον Διονύσιο το Νεότερο ,τον τύραννο των Συρακουσών.
Κατά την Σικελική εκστρατεία του Πύρρου της Ηπείρου αλώθηκε από μισθοφόρους στρατιώτες και παρήκμασε. Το τελειωτικό χτύπημα το δέχτηκε το 200 π.Χ., κατά τον Δεύτερο Καρχηδονιακό Πόλεμο όταν  η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ρωμαίους.
Ο Στράβων μας λέει ότι ήδη στην εποχή του , η πόλη είχε εγκαταλειφθεί λόγω των πολεμικών συγκρούσεων

Θεμέλια αρχαίου ναού στην Καυλωνία
Η παράλια περιοχή της Καυλωνίας περιστοιχίζονταν από ισχυρά αμυντικά τείχη με πύργους στην ξηρά. Η αρχαία πόλη ήταν κτισμένη γύρω από μια ακρόπολη στις βουνοπλαγιές ενος λόφου. Στην κορυφή του λόφου πρέπει να υπήρχε τουλάχιστον ένας μικρός βωμός. Ένας μεγάλος ναός του πρώτου ήμισυ του 5ου αιώνα π.Χ. ήταν κτισμένος κοντά στην ακτή. Δεν είναι γνωστό σε ποια θεότητα ήταν αφιερωμένος ο ναός αυτός.
Το 1998 και το 2012 η αρχαιολογική σκαπάνη αποκάλυψε απείρου κάλλους ψηφιδωτά , τα μεγαλύτερα της Μεγάλης Ελλάδας ,με απεικονίσεις ενός δράκου, ένα ανάγλυφο έμβλημα με σχήμα ρόδου και ακόμα έξι μωσαϊκά με απεικονίσεις λουλουδιών.

Εντυπωσιακό ψηφιδωτό Δράκου που αποκαλύφθηκε στην Καυλωνία.
ΠΗΓΕΣ :
http://www.icollector.com/ - https://www.wikipedia.org/ -www.e-istoria.com/

Επιμέλεια Διόνυσος.
http://autochthonesellhnes.blogspot.com/


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ :
Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia). Μέρος 1ον
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/12/magna-grecia-1.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 2ον. Κύμη - Νεάπολη
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/12/agna-grecia-2.html

Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέρος 3ον : Ελέα - Ποσειδωνία
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/magna-grecia-3.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 4ον : Σύβαρις - Θούριοι
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/agna-grecia-4.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 5oν: Κρότωνας
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/agna-grecia-5o.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 6oν: Τάραντας
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/agna-grecia-6o.html#more



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...