Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Ο Γιώργος μιλάει, τα spreads εκτοξεύονται


Μήπως τελικά κάποιος πρέπει να μιλήσει στον Γιώργο; Μήπως κάποιος πρέπει να του εξηγήσει πως οι "αγορές" νιώθουν πολύ άβολα όποτε μιλάει, πετάει ή... κολυμπάει;
Δεν είναι δυνατόν, στην χώρα της "μπανανίας" (αυτό έχουμε καταντήσει, εάν δεν το έχετε καταλάβει) όταν μιλάει ο πρωθυπουργεύων όλοι οι οικονομικοί δείκτες στο εσωτερικό και στο εξωτερικό να ακολουθούν αρνητική πορεία...! Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι γι αυτό, επιτέλους!
Tα κατάφεραν πάλι οι... ειδήμονες της άσκησης Κυβερνητικής πολιτικής. Με μία μόνο εμφάνιση του καταρρακωμένου Γιώργου Παπανδρέου, έγινε κατορθωτό να:
πραγματοποιηθεί εκτόξευση του spread στις 770 μονάδες (τη στιγμή που εμείς ελέγξαμε)
κατρακυλήσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο και
να βγούνε νέα δημοσιεύματα μεγάλης ανησυχίας, κυρίως στον διεθνή Τύπο.
Και αυτά συνέβησαν με τα υπονοούμενα (αποφεύγουμε να γράψουμε "εκβιαστικά διλήμματα) και τις δηλώσεις περί πρόωρων εκλογών.
«Τα δεινά της κρίσης χρέους των ευρωπαϊκών χωρών επανήλθαν στο προσκήνιο μετά το άνοιγμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην πιθανότητα νέων εκλογών και τη δέσμευσή του να απελευθερώσει τη χώρα του από τη σκλαβιά και την επιτήρηση», σχολιάζει σε άρθρο του ο οικονομικός συντάκτης της βρετανικής Daily Telegraph, Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το spread των 10ετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκε, ενώ το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές αντιλήφθηκαν το ρίσκο πολιτικής αναστάτωσης στην Ελλάδα. Σε αυτό το δεδομένο προστέθηκε και η προειδοποίηση της Pimco περί πτώχευσης της Ελλάδας εντός τριετίας.
Ο συντάκτης της Telegraph τονίζει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα δεν έχει ακόμα δεσμευθεί ότι θα τηρούσε τους όρους του πακέτου διάσωσης από την ΕΕ, το γνωστό «μνημόνιο» και προσθέτει ότι στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές «ένας αντάρτης σοσιαλιστής από το μπλοκ κατά του μνημονίου ηγείται στις δημοσκοπήσεις για την Αθήνα».
Η Telegraph σχολιάζει ότι οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι το σχέδιο της ΕΕ και του ΔΝΤ δεν είναι λειτουργικό και απλά εξασφαλίζει χρόνο στις γερμανικές και τις γαλλικές τράπεζες να μεταφέρουν τη ζημιά από το ελληνικό χρέος στους φορολογούμενους της ΕΕ. Έρευνα της Barclays που επικαλείται η εφημερίδα δείχνει ότι το 82% των πελατών της εκτιμούν ότι η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει κάποια αναδιάρθρωση εθνικού χρέους, μία εθνική πτώχευση ή και ολική διάλυση της νομισματικής ένωσης έως το 2013.
Την ίδια ώρα ο Γ.Δ. του χρηματιστηρίου κατρακυλά (-1.77) ενώ το spread εκτοξεύεται (770μβ).
Τελικά Γιώργο μου, μπες στο προσωπικό σου γυμναστήριο και ξαναβγές όταν θα χάσεις τις εκλογές. Αν και με όσα ακούγονται, μετά το γυμναστήριο για μετακόμιση στον Κορυδαλλό σε βλέπω, στην καλύτερη των περιπτώσεων... στην καλύτερη.
Κωνσταντίνος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...