Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

Η οργή του Ηφαίστου στο Αιγαίο δείχνει τα σημάδια της....


«Ενεργό όσο ποτέ το ηφαίστειο της Σαντορίνης»

ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ

  

Η καλντέρα της Σαντορίνης είναι ξανά ενεργή και παραμορφώνονεται σε επίπεδα που δεν έχουν προηγουμένως παρατηρηθεί, υποστηρίζει ο ο καθηγητής του πανεπιστημίου Georgia Tech, Andrew Newman o οποίος μελετά τη σεισμική δραστηριότητα στο νησί από το 2006 έχοντας εγκαταστήσει πάνω από 20 σταθμούς παρατήρησης. 
Υστερα από δεκαετίες μικρής δραστηριότητας, στην καλντέρα της Σαντορίνης έχει ξεκινήσει μία σειρά σεισμών και παραμορφώσεων», σημειώνει ο Νιούμαν σε έρευνά του που δημοσιεύεται στο Geophysical Research Letters.
«Εκτοτε τα εργαλεία παρατήρησής μας στο βόρειο τμήμα του νησιού έχουν μετακινηθεί πλευρικά κατά 5 έως 9 εκατοστά. Η λεκάνη του ηφαιστειακού μάγματος γεμίζει και παρατηρούμε προσεκτικά τη δραστηριότητά του.
Ο Νιούμαν, δεν μπορεί να είναι βέβαιος εάν επίκειται κάποια έκρηξη. Στην πραγματικότητα πολλές καλντέρες παντού στον κόσμο παρουσιάζουν ανάλογη δραστηριότητα χωρίς να οδηγούνται σε έκρηξη, λέει...

Υποστηρίζει ωστόσο ότι ο μαγματικός θάλαμος έχει επεκταθεί κατά 14 κυβικά μέτρα από τον περασμένο Ιανουάριο και εκτιμά ότι η ποσότητα που έχει σωρευθεί σε αυτόν μπορεί να γεμίσει μία σφαίρα με διάμετρο μήκους ίση με τρία γήπεδα ποδοσφαίρου.
Εάν η Σαντορίνη «εκραγεί» τότε η έκρηξη θα είναι συγκρίσιμη εκείνης πριν από 450 χρόνια, εκτιμά.
«Κι αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Εάν εκραγεί η καλντέρα θα μπορούσε να προκαλέσει τοπικά τσουνάμι, ζημιές στα σπίτια και κατολισθήσεις».

Σαντορίνη ώρα μηδέν!

Οι Κώστας Παπαζάχος, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, Andtrew Newman, Πάνος Ψιμούλης, Βάσω Σαλτογίαννη και άλλοι έγκριτοι επιστήμονες έχουν δημοσιεύσει στις 6 Μαρτίου του 2012 στο ειδικό site GRL, άρθρα τους για τα τελευταία γεωλογικά φαινόμενα που παρατηρούνται στην Σαντορίνη.


Μετά από περίπου 60 χρόνια σεισμικής ησυχίας μέσα στην καλντέρα της Σαντορίνης, τον Ιανουάριο του 2011 το ηφαίστειο ξύπνησε με μια σημαντική σεισμική δραστηριότητα και ταχέως αναπτυσσόμενη ακτινική παραμόρφωση.

Η παραμόρφωση αυτή απεικονίζεται από ένα πυκνό δίκτυο 19 τοπογραφικών σταθμών και 5 σταθμούς GPS, που δείχνουν ότι, από τις 21 Ιανουαρίου 2012, το ηφαίστειο έχει επεκταθεί και πλευρικά από ένα σημείο μέσα στο βόρειο τμήμα της καλντέρας από περίπου 140 mm και επεκτείνεται σε 180 χιλιοστά/yr.

Μια σειρά από σφαιρικά μοντέλα, δείχνει ότι η πηγή δεν μετακινείται, αλλά παραμένει περίπου σε 4 χιλιόμετρα βάθος και έχει επεκταθεί κατά 14 εκατ. m3, δεδομένου ότι η υπόγεια συγκέντρωση μάγματος άρχισε. 

Αν παρατηρήσει κανείς την τρέχουσα παραμόρφωση που είναι πρωτοφανή για την Σαντορίνη, δείχνει σαν η έκρηξη να είναι επικείμενη!

Στο μεταξύ, το διεθνούς φήμης Ινστιτούτο, για την παρακολούθηση φυσικών καταστροφών RSOE EDIS, με έδρα την Ουγγαρία, στις 14 Μαρτίου του 2012 συμπεριέλαβε το υποβρύχιο ηφαίστειο Κολούμπο της Σαντορίνης,  στις αναμενόμενες φυσικές καταστροφές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...