Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Λίο Πανέτα: Ζητήστε μας ό,τι σας χρειάζεται


Της Δωρας Aντωνιου

Η αποστροφή του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ, Λίο Πανέτα, προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, «ζητήστε μας ό,τι σας χρειάζεται», στη μεταξύ τους συνάντηση, την περασμένη Τρίτη, στην Ουάσιγκτον, άνοιξε σημαντικό παράθυρο ευκαιρίας για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, ώστε να επωφεληθούν από το πρόγραμμα ανανέωσης εξοπλισμών των αμερικανικών Ε.Δ. Σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, τα 400 άρματα Abrams, τα οποία είχαν προσφέρει αρχικά οι ΗΠΑ, ήδη αυξάνονται σε 500. 

Σε αυτά προστίθενται 700 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, τύπου Μ113, σημαντικός αριθμός οχημάτων τύπου Hummer, ενώ το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί και να συμπεριλάβει ειδικού τύπου οχήματα για συγκεκριμένες αποστολές, αλλά και εναέρια μέσα, με τις πρώτες συνεννοήσεις να αφορούν ελικόπτερα Απάτσι. Οι τελικές συνεννοήσεις θα γίνουν ανάμεσα στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο και τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, Μάρτιν Ντέμπσεϊ, οι οποίοι εγκαινίασαν απευθείας τηλεφωνική γραμμή, ενώ ήδη συγκροτούνται οι επιτροπές που θα μεταβούν στις ΗΠΑ προκειμένου να εξετάσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο προς παραχώρηση εξοπλισμός. 

Το σημαντικό για την Αθήνα είναι ότι κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του υψηλού κόστους μεταφοράς, το οποίο θα καλυφθεί με προσφορές ομογενών και επιχειρηματιών.

Ιδιαίτερα σημαντική διαπίστωση από την επίσκεψη του κ. Αβραμόπουλου είναι ότι η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί την Ελλάδα σημαντικό σύμμαχο στην περιοχή, σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων και παρατεταμένης αναταραχής. Οι εξελίξεις του τελευταίου χρόνου, με επίκεντρο την επονομαζόμενη Αραβική Ανοιξη, ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά από παράγοντες που καθιστούν τη νοτιοανατολική Μεσόγειο εξαιρετικά σημαντική για την αμερικανική πλευρά: γεωπολιτικά, παραμένει κομβικό σημείο για την ενέργεια και τις μεταφορές. 

Είναι, επίσης, σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τις ΗΠΑ, καθώς γειτνιάζει με το ανοιχτό μέτωπο του Αφγανιστάν, με το Ιράκ, όπου η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με την περιοχή ανάπτυξης της διεθνούς επιχείρησης για την καταπολέμηση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας και, βεβαίως με τα σημεία όπου προγραμματίζεται να αναπτυχθεί η πρώτη φάση της αντιπυραυλικής ασπίδας για το Ιράν. Επιπλέον, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο καταγράφονται μερικές από τις πλέον εντυπωσιακές εξελίξεις, διεθνώς, στον τομέα εντοπισμού νέων ενεργειακών αποθεμάτων.

Ολα αυτά τα δεδομένα, θεωρούν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, διαμορφώνουν το πλαίσιο για σημαντική εμβάθυνση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Ο κ. Αβραμόπουλος, στη συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, Λίο Πανέτα, άκουσε τις ευχαριστίες της αμερικανικής πλευράς για τη συμβολή της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της κρίσης στη Λιβύη. Από την πλευρά του, διαβεβαίωσε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, παρά τη δοκιμασία της οικονομικής κρίσης, παραμένουν η πλέον αξιόπιστη στρατιωτική μηχανή στην περιοχή και μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Η διαβεβαίωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία τη δεδομένη χρονική στιγμή, που ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Συρία είναι πολύ μεγάλος.
Η αντιπυραυλική ασπίδα


Για το σχέδιο της αντιπυραυλικής ασπίδας, για το οποίο η Ουάσιγκτον έχει ζητήσει ελληνική συνδρομή, η Αθήνα, λόγω της σημασίας του ζητήματος, μεταφέρει την οριστικοποίηση των αποφάσεών της για μετά τις εκλογές, μήνυμα το οποίο μετέφερε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας στον ομόλογό του.
Ο κ. Πανέτα επιβεβαίωσε το μεγάλο ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς για την προσέγγιση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησε με τον κ. Αβραμόπουλο το θέμα, αλλά και την κρίση στις σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ. Η αμερικανική πλευρά ενθαρρύνει τη συνεργασία με το Ισραήλ, καθώς εκτιμά ότι είναι σημαντικός σταθεροποιητικός παράγοντας για την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...