Τετάρτη, 28 Αυγούστου 2013

ΟΗΕ: Ισχυρές ενδείξεις ότι τα χημικά στη Συρία δεν τα έριξε ο Άσαντ


Και ξαφνικά ανατρέπεται ολόκληρο το σκηνικό της επικείμενης επίθεσης των ΗΠΑ (μαζί με άλλους πρόθυμους να βάψουν τα χέρια τους με το αίμα των Σύριων πολιτών), αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΟΗΕ φέρεται να δημοσίευσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι για τη ρήψη χημικών στην Συρία δεν ευθύνεται ο κυβερνητικός στρατός, αλλά οι "αντάρτες" (ισλαμοφαίστες).

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αλλά όχι ακόμη αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι οι αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του Bashar Al Assad ήταν αυτοί που έκαναν τη χρήση των χημικών στη Συρία», δήλωσε πιο ειδικά η del Ponte.Με μια ανακοίνωση η οποία ενδέχεται να αλλάξει την πορεία των γεγονότων η ανεξάρτητη επιτροπή του ΟΗΕ για τις έρευνες στη Συρία (UN Independent International Commission of Inquiry on Syria) ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι οι ενδείξεις και οι μαρτυρίες των θυμάτων δείχνουν τους ισλαμιστές αντάρτες και όχι τα κυβερνητικά στρατεύματα της Συρίας ως αυτούς που έριξαν το αέριο νεύρων Sarin. Την αποκάλυψη έκανε το μέλος της επιτροπής Carla del Ponte μιλώντας στην ελβετική τηλεόραση.

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές αλλά όχι ακόμη αδιαμφισβήτητες ενδείξεις ότι οι αντάρτες που μάχονται το καθεστώς του Bashar Al Assad ήταν αυτοί που έκαναν τη χρήση των χημικών στη Συρία», δήλωσε πιο ειδικά η del Ponte.

Η ίδια συμπλήρωσε πως αν και η επιτροπή δεν έχει ενδείξεις ότι έγινε χρήση χημικών από τις συριακές δυνάμεις εντούτοις χρειάζεται ακόμη έρευνα γύρω από την υπόθεση.

Εάν ισχύει μία τέτοια ανακοίνωση από την πλευρά του ΟΗΕ, τότε οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πάρα πολύ άσχημη θέση, αφού πέρα από την απόφασή τους να παρακάμψουν τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, και να επιτεθούν κατά της Συρία, θα πρέπει να αιτιολογήσουν (καταθέτοντας τις σχετικές αποδείξεις), ειδάλλως θα θεωρηθούν πως ενεργούν ανεξέλεγκτα και προκειμένου να ικανοποιήσουν δικά τους συμφέροντα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη, θα έχει ισχυρότατες πολιτικές αναταράξεις τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στις άλλες χώρες των οποίων οι κυβερνήσεις συμφώνησαν να επιτεθούν στην Συρία, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε απόδειξη για τα όσα -με τόση ευκολία- κατηγορήθηκε η κυβέρνηση Άσαντ. 

Ξεκινάει ένας κύκλος αμφισβήτησης των ΗΠΑ ή θα ακολουθήσει μία περίοδος ισχυρής νευρικότητας των εμπλεκομένων μερών;
Ο Μπάρακ Ομπάμα θα αποδεχθεί τους ισχυρισμούς (και φυσικά τις ισχυρές ενδείξεις) του ΟΗΕ ή θα αποφασίσει να κινηθεί μόνος του στο επόμενο χρονικό διάστημα;
Ποιά στάση θα κρατήσει τώρα η Μόσχα, αλλά και η Ευρώπη;

Γεωργίου Μιχαήλ


http://kostasxan.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...