Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Το Ιερό του Απόλλωνα στο Δεσποτικό των Κυκλάδων

«Τα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα οι Κυκλάδες, είναι γνωστά όχι μόνο για την εξαιρετική ομορφιά τους, αλλά και για τον πλούτο της αρχαιολογικής κληρονομιάς», γράφει το αμερικανικό περιοδικό Archaeology.

Το νησί Δεσποτικό, παρά το μικρό μέγεθός του, το οποίο από το γεωγράφο
Στράβωνα ονομάζεται Πρεπέσινθος, ήταν γνωστό γιατί είχε ένα απάγκιο λιμάνι  που ήταν ασφαλές για αγκυροβόληση των ελληνικών πλοίων που είχαν
συναλλαγές ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τη Βόρειο Αφρική.
Το νησάκι αυτό είχε μια σημαντική Αρχαϊκή Περίοδο (περίπου από το 700 έως το 400 π.Χ.), ένα Ιερό που ήταν αφιερωμένος στο Θεό Απόλλωνα και την αδελφή του Άρτεμις.
Μετά το τέλος της Ρωμαϊκής Περιόδου, γύρω στο 2ο αιώνα μ.Χ., το νησί εγκαταλείφθηκε από τους περισσότερους κατοίκους του και μόνο μερικά κτήρια προστέθηκαν αργότερα, όπως ένα μεσαιωνικό κάστρο ( που χτίστηκε  με χρησιμοποίηση αρχαίων υλικών) το 19ο αιώνα, μία στάνη και ένα εκκλησάκι της Παναγίας που χτίστηκε περί το 17ο αιώνα.

Έτσι, σήμερα, το ακατοίκητο νησί, μοιάζει πολύ για το πώς ήτανε πριν από πέντε αιώνες.

Ο αρχαιολόγος Γιάννος Κουράγιος πρωτοεπισκέφθηκε το Δεσποτικό πριν από 15 χρόνια και επέστρεφε εκεί κάθε χρόνο για να ανασκάψει το ιερό, το οποίο αποτελείται από 12 κτήρια, των οποίων τα δύο είναι μικροί ναοί.

«Όταν ήρθα για πρώτη φορά στο Δεσποτικό, είδα πολλά αρχαία αρχιτεκτονικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο του τοίχου της μάνδρας. Αυτό ήταν αρκετό για να με ερεθίσει να αρχίσω ανασκαφές, γιατί γνώριζα ότι θα έπρεπε να υπάρχουν πολύ περισσότερα από φαίνονταν».
Στο νησί είχαν γίνει άλλες δύο ανασκαφές. Η πρώτη στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, όπου αποκαλύφθηκε ένα προϊστορικό νεκροταφείο (περίπου 3.500 π.Χ.) και η δεύτερη, αρχής γενομένης από το 1959, όπου αποκαλύφθηκαν τα διάφορα αρχαία τείχη.

 Αλλά μέχρι που ο Έλληνας αρχαιολόγος άρχισε να ανασκάπτει, το Ιερό του Απόλλωνα, ήταν άγνωστο, δεν αναφέρονταν στις αρχαίες γραπτές πηγές αλλά ούτε είχε εντοπιστεί από τις παλαιότερες ανασκαφές, σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό.

--
Προτείνουμε να δείτε τα δύο βίντεο με τον αρχαιολόγο Γιάννο Κουράγιο που παρουσιάζει τις  ανασκαφικές εργασίες και τα ευρήματα στο Δεσποτικό.




Σχετικό: http://www.mikres-ekdoseis.gr/2011/07/blog-post_8851.html
"Μια νησίδα γεμάτη Κούρους"


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...