Σάββατο 12 Απριλίου 2014

H Τουρκία κατασκευάζει την μεγαλύτερη βάση υποκλοπών στην Ευρώπη


Μετάφραση - Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών 


Η μεγαλύτερη στρατιωτική βάση υποκλοπών της Τουρκίας, που θα υπάγεται εξολοκλήρου στην ΜΙΤ, η οποία σημειωτέον αναδιοργανώνεται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού της, θα βρίσκεται στην περιοχή Gölbaşı. Για την κατασκευή της μεγαλύτερης στρατιωτικής βάσης υποκλοπών της, η ΜΙΤ, έχει λάβει ως πρότυπο τις αμερικανικές αντίστοιχες υπηρεσίες πληροφοριών, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Στην προσπάθεια αυτή έχει δημιουργηθεί η αντίστοιχη τουρκική ειδική

Διεύθυνση Signal Intelligence (SIB), στο πλαίσιο των προσπαθειών της τουρκικής υπηρεσίας ασφαλείας, να αναδιαμορφωθεί, εμπνευσμένη πάντα από τη λειτουργία της NSA και της CIA, στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ), έχει αναλάβει επίσημα τον εξολοκλήρου έλεγχο των εγκαταστάσεων του ειδικού κέντρου Ηλεκτρονικών Συστημάτων Διοίκησης (GES), που ευρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων νότια της Άγκυρας, στην περιοχή Gölbaşı, από το τουρκικό γενικό επιτελείο από την 1η Ιανουαρίου, 2012. 

Η αναδιάρθρωση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών έχει ήδη αρχίσει, παρά το ότι στο τουρκικό Κοινοβούλιο εξακολουθεί να συζητείται το σχετικό νομοσχέδιο, που θα επεκτείνει τις εξουσίες της ΜΙΤ, σε πρόσθετες αποστολές, τόσο εντός όσο και εκτός της Τουρκίας. Η πρόταση νόμου για την ΜΙΤ αποσύρθηκε τον Φεβρουάριο, όταν ο Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ, απαίτησε σημαντικές αλλαγές στο προτεινόμενο κείμενο. 

Η υπογραμματεία υπεύθυνη για την MİT, θα απασχολεί αξιωματικούς πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών, επιστήμονες με ειδικές γνώσεις στην σύγχρονη τεχνολογία, ειδικούς εμπειρογνώμονες, γλωσσολόγους στην αραβική γλώσσα και τεχνικούς, με τους περισσότερους να εργάζονται στην SIB, η οποία χρησιμεύσει προς το παρόν ως βάση υποκλοπών. 

Μετά την εσωτερική αναδιοργάνωση, πέραν της χρήσης των κατασκόπων πεδίου όπως ονομάζονται, η MIT θα επικεντρωθεί επίσης στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και στη λεγόμενη technical intelligence, την signal intelligence καθώς και τις υποκλοπές.

Η MİT θα δέχεται αιτήσεις για αυτές τις θέσεις μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της. 
«Αν θέλετε να βελτιώσετε το επίπεδο της εκπαίδευσης σας ή της εμπειρία σας, με μια εξαιρετική σταδιοδρομία και θέλετε να αναλάβετε την ευθύνη για τη διαχείριση των παγκόσμιων απειλών και των ευκαιριών υπέρ της χώρας μας, στη συνέχεια, αφήστε το βιογραφικό σας σημείωμα στην υπογραμματεία που είναι υπεύθυνη για την MİT κάνοντας την σωστή επιλογή», αναφέρει η MİT σε ανακοίνωσή της. 

Η MİT επιδιώκει την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων ειδικών στον τομέα του signal analysis και των ειδικών εφαρμογών του, στην ανάπτυξη κινητών εφαρμογών, κρύπτο και ανάλυση κρύπτο, στην διαχείριση δικτύου, σε δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο, στις δορυφορικές επικοινωνίες, στην διαχείριση βάσεων δεδομένων, συστημάτων γεωγραφικών πληροφοριών, στην ασφάλεια πληροφορικής, σε τεχνολογίες του Διαδικτύου, στην ανάλυση εικόνας, σε Data mining (analysis step of the "Knowledge Discovery in Databases" process, or KDD), καθώς και στον μηχανικό σχεδιασμό του συστήματος επικοινωνιών, κλπ.

Μέσα στο έτος, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπεσίρ Αταλάι αποκάλυψε ότι η MİT διαθέτει περισσότερους από δύο χιλιάδες «ωτακουστές» ξένης κυρίως προέλευσης οι περισσότεροι. 

«Μέχρι σήμερα, η MİT διαθέτει 2.473 άτομα που πραγματοποιούν υποκλοπές. Περισσότεροι από τους μισούς από αυτούς είναι ξένοι», δήλωσε ο Αταλάι στα τέλη Φεβρουαρίου. 

Εκείνη την εποχή, ο ίδιος σημείωσε ότι, «σήμερα απαιτείται σήμερα ειδική εξουσιοδότηση από ειδικό δικαστήριο, για κάθε στόχο, κυρίως για να αποκαλύψει τους ύποπτους τρομοκράτες».

Σχόλιο: Σύμφωνα με τον διευθυντή της ASELSAN Cengiz Ergeneman το νέο «χωριό πληροφοριών» στο Gölbaşı θα διαθέτει πλήθος ραντάρ και θα τεθεί σε λειτουργία την άνοιξη του 2014. Ο Ergeneman δήλωσε επίσης ότι η όλη εγκατάσταση, καταλαμβάνει 76.000 τετραγωνικά μέτρα με κτιριακές υποδομές 335 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων καθώς και ότι το εν λόγω ραντάρ που διαθέτει η βάση υποκλοπών, είναι το τρίτο μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη.
Ο ίδιος υπογράμμισε τις προσπάθειες ASELSAN να φέρει πίσω «στην πατρίδα» Τούρκους μηχανικούς, διότι πολλοί από αυτούς εργάζονται στις ΗΠΑ έχοντας αποκομίσει πολύτιμη εμπειρία και γνώσεις ανώτατου επιπέδου, με σκοπό να εργαστούν προς όφελος της Τουρκίας. Ήδη από τους 123 Τούρκους επιστήμονες στο εξωτερικό, ύστερα από σχετική κρούση δέχθηκαν, ήδη εργάζονται οι 66 στην ASELSAN.
Η εταιρεία ειδικεύεται και στην κατασκευή ραντάρ και σε ηλεκτρονικά οπλικά συστήματα, έχοντας επενδύσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, με αυτό το πρόγραμμα να βρίσκεται στην κορυφή των σχεδίων της. Η όλη προσπάθεια έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Βιομηχανίας και το νέο υπερκέντρο Signal Intelligence στο Gölbaşı, θα αποτελείται από τομείς όπως ο Ηλεκτρονικός πόλεμος και η διαχείριση Συστημάτων Πληροφοριών, η παρακολούθηση όλων των ενσύρματων και ασύρματων μέσων σε μια τεράστια ακτίνα.
Το Campus του πανεπιστημίου που ευρίσκεται δίπλα θα εξυπηρετεί περισσότερους από χίλιους μηχανικούς και τεχνικό προσωπικό της ASELSAN.
Σύμφωνα με τον Cengiz Ergeneman, οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ανάγκη όλων των ειδών τα ραντάρ, αλλά σίγουρα περισσότερο ραντάρ μεγάλης εμβέλειας με σήμα jammer, καθώς και διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα που θα υποστηρίζουν την τουρκική αεράμυνα. 
Η νέα πανεπιστημιούπολη, αποτελεί πρότυπο στην Τουρκία και εξειδικεύεται στον τομέα του ηλεκτρονικού πολέμου, στα ραντάρ, στον σχεδιασμό αλλά και στην βελτίωση και την ενσωμάτωση νέων συστημάτων ραντάρ μικροκυμάτων. 
Επίσης αναφέρθηκε ότι όλα τα ραντάρ της χώρας θα ελέγχονται από τον εν λόγω κέντρο με σκοπό τον αποτελεσματικότερο έλεγχο. 
Ο κίνδυνος για την χώρα μας θα είναι τεράστιος με την ενεργοποίηση του εν λόγω υπερκέντρου υποκλοπών. 


http://kostasxan.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...