Ο Ιβίσκος είναι θαμνώδες – διακοσμητικό φυτό με οδοντωτό γυαλιστερό φύλλωμα και πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Θεωρείται πως πρωτοεμφανίστηκε στην Ινδία και τη Μαλαισία. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αφρική εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Hibiscus sabdariffa – Ιβίσκος η σαβδαρίφη. Καλλιεργείται στο Σουδάν, την Αίγυπτο, Κεϊλάνη, Ταϊλάνδη και τις τροπικές χώρες του Μεξικού. Τα άνθη του έχουν 5 μεγάλα πέταλα σε σχήμα
κώνου – διαμέτρου 8-10 εκατοστών και υπέροχους χρωματισμούς κόκκινους, λευκούς, ροζ και κίτρινους. Ανθίζει από τον Αύγουστο μέχρι τον Οκτώβριο.Όλα τα μέρη του φυτού είναι χρήσιμα: Τα φύλλα, οι ρίζες και οι κάλυκες
- Τα μικρά φύλλα τρώγονται ωμά σε σαλάτες ή μαγειρεμένα με άλλα λαχανικά
- Ο κάλυκας του ιβίσκου περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, καθώς επίσης και βιταμίνες και ανόργανα άλατα
Τρώγεται ακατέργαστος σε σαλάτες, ή μαγειρεύεται και χρησιμοποιείται ως αρωματική ουσία σε κέικ, ζελατίνες, σούπες, σάλτσες, τουρσιά κ.α.
Επίσης χρησιμοποιείται για χρώμα και άρωμα σε κόκκινα κρασιά
Αν καβουρδιστεί χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο καφέ!
- Η χρωστική ουσία από τα πέταλα χρησιμοποιείται στα φάρμακα
Η λέξη ιβίσκος είναι ελληνική και το όνομα αυτό δόθηκε αρχικά στο φυτό Αλθαία από τον Διοσκουρίδη
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Εκτός από διακοσμητικό φυτό, ο ιβίσκος έχει και θεραπευτικές ιδιότητες. Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. O ιβίσκος ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C. Δρα ως αγγειοδιασταλτικό, βοηθά στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης. Βοηθά στη θεραπεία της υψηλής πίεσης στο αίμα και τις ηπατικές διαταραχές. Ενδείκνυται για αδυνάτισμα και τόνωση των μαλλιών.
- Τα φύλλα και τα άνθη του ιβίσκου χρησιμοποιούνται σε ρόφημα, που ανακουφίζει από πεπτικά και νεφρικά προβλήματα
- Συμβάλλει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και στον καλύτερο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων
- Ενδείκνυται για τους υπέρβαρους με πρόβλημα δυσκοιλιότητας και αυξημένων λιπιδίων
- Ενδείκνυται για αδυνάτισμα καθώς ενεργοποιεί τον μεταβολισμό
- Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες λόγω της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνη C
- Δρα ως αγγειοδιασταλτικό, βοηθά στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον έλεγχο των επιπέδων χοληστερόλης
- Βοηθά στη θεραπεία της υψηλής πίεσης στο αίμα και τις ηπατικές διαταραχές
- Καταναλώνεται για την αύξηση της διούρησης
- Δρα ευεργετικά στην τριχόπτωση και γενικά συμβάλλει στην καλή υγεία των μαλλιών
- Μειώνει την συστολική πίεση σε όσους υποφέρουν από διαβήτη τύπου 2
- Τα φύλλα είναι μαλακτικά, διουρητικά, δροσερά, καταπραϋντικά. Επειδή είναι γλοιώδη, χρησιμοποιούνται ως μαλακτικά για κατευναστική θεραπεία του βήχα. Εξωτερικά βοηθούν σε κατάπλασμα σε σπυριά και αποστήματα.
- Οι σπόροι είναι διουρητικοί, καθαρτικοί, και τονωτικοί. Χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της ατονίας. Η ρίζα είναι απεριτίφ και τονωτική.
- Οι κάλυκες του φυτού είναι αρωματικοί, στυπτικοί και δροσεροί. Έχουν διουρητική δράση, βοηθούν σε πυρετούς και δρουν εναντίον της χολέρας
Παρασκευή και δοσολογία: Παρασκευάζεται ως έγχυμα/αφέψημα
Ρίχνουμε σε ένα κουταλάκι του τσαγιού ξηρό βότανο ένα φλιτζάνι βραστό νερό, το σκεπάζουμε για 10 λεπτά, σουρώνουμε και πίνουμε τρεις φορές την ημέρα
Υπάρχουν 200 είδη δέντρων που ανήκουν στην “οικογένεια” του ιβίσκου! Τα πιο κοινά είδη είναι:
- Ο ιβίσκος ο συριακός, ο οποίος είναι θάμνος ή μικρό δέντρο καλλωπιστικό με πολύ ωραία μεγάλα άνθη. Τα φύλλα του είναι μεγάλα τριγωνικά και οδοντωτά, είναι ευαίσθητος στο ψύχος και αγαπά τα ηλιόλουστα μέρη
- Ο ιβίσκος ο καννάβινος είναι ποώδες μονοετές φυτό φτάνει σε ύψος τα 3,5 μέτρα, τα φύλλα του συγκεντρώνονται στις κορυφές των βλαστών. Τα άνθη του είναι κίτρινα και στο κέντρο τους μοβ. Από τις ίνες που έχουν εξαιρετική ανθεκτικότητα κατασκευάζονται ανθεκτικά σακιά, σχοινιά και χαλιά. Από τα σπόρια του παρασκευάζονται ζωοτροφές.
- Ο ιβίσκος ο σινικός, καλλιεργείται στην Κίνα και χρησιμοποιείται στην παρασκευή χαρτιού. Καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό για τα μεγάλα, συνήθως κόκκινα, άνθη του.
- Ο ιβίσκος της Ερυθραίας καλλιεργείται για τα άνθη του από τα οποία παρασκευάζεται αφέψημα χωνευτικό και τονωτικό.
- Ο ιβίσκος ρόζα ή κινέζικη τριανταφυλλιά που φτάνει σε ύψος τα 4 μέτρα και καλλιεργείται για τα μεγάλα , όμορφα κωνικά του άνθη σε ποικιλία χρωμάτων. Το φυτό έχει υποστεί διασταυρώσεις και σήμερα υπάρχουν περίπου 800 είδη καλλιεργούμενων ποικιλιών!
- Ο ιβίσκος ο τρισχιδής είναι μονοετές φυτό με πολλές διακλαδώσεις των βλαστών του που φέρουν πολλές τρίχες. Τα άνθη του έχουν χρώμα κόκκινο, λευκό ή κίτρινο και ανοίγουν όταν είναι στον ήλιο ενώ κλείνουν όταν είναι στη σκιά.
- Ο αυθεντικός τροπικός ιβίσκος έχει κόκκινα λουλούδια, αλλά οι γενετιστές έχουν παράγει μια τεράστια ποικιλία χρωμάτων μεταξύ των οποίων παραλλαγές του κίτρινου, του πορτοκαλί και του ροζ όπως και διχρωμίες ή τριχρωμίες.
http://botanologio.blogspot.gr/2013/01/blog-post_7712.html
Σημείωση: Το αφέψημα Ιβίσκου έχει υπέροχη όξινη γεύση σαν της λεμονάδας και το θεσπέσιο χρώμα του κατακόκκινου κρασιού.
Το προτείνουμε ζεστό τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι με παγάκια είναι πάρα πολύ δροσιστικό. Είναι ένα γευστικό αναψυκτικό σκέτο, μπορείτε όμως και να προσθέσετε, μέλι ή ακατέργαστη μαύρη ζάχαρη και να το συνοδέψετε με φέτες ή πορτοκαλιού ή λεμονιού.
Επίσης το προτείνουμε μετά από το γεύμα ειδικά αν είναι πλούσιο σε λιπαρά.
Απολαύσετε το!
Παραθέτουμε ένα πολύ χρήσιμο σχόλιο αναγνώστριας το οποίο θεωρούμε ότι πρέπει να μοιραστούμε μαζί σας και θα σας προτείναμε να το λάβετε κι εσείς υπ' όψιν μιας και συχνά γίνονται παρανοήσεις όσον αφορά τις ποικιλίες και τις ιδιότητες των βοτάνων.
ΑπάντησηΔιαγραφή"Υπάρχουν κάποιες παρανοήσεις ...
λέτε :Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Hibiscus sabdariffa – Ιβίσκος η σαβδαρίφη
όμως έτσι ονομάζεται μόνο το φαρμακευτικό είδος ιβίσκου και είναι αυτό
https://www.flickr.com/photos/96936558@N00/5669264283/
τα υπόλοιπα είδη είναι μόνο διακοσμητικά ,
αν θέλετε διασταυρώστε και διορθώστε το."
Χρυσούλα Ανέστη
Ποιον ιβισκο χρησιμοποιουμε για τσαϊ;
ΑπάντησηΔιαγραφήΠοιον ιβισκο χρησιμοποιουμε για τσαϊ;;
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ φαρμακευτικός Ιβίσκος είναι ροζ, ένα πολύ ανοιχτό ροζ χρώμα.
ΔιαγραφήΣτην συνέχεια επισυνάπτω μία φωτογραφία που μπορεί να σε βοηθήσει να αναγνωρίσεις τον Hibiscus sabdariffa:
https://www.flickr.com/photos/96936558@N00/5669264283/