Κυριακή 5 Ιουλίου 2015

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ (1.300 π.Χ.) ΚΑΙ Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΑΧΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΩΪΚΟ ΠΟΛΕΜΟ - Η΄ ΜΕΡΟΣ - Η Ίδρυση της Ελληνικής Πτολεμαϊκής Δυναστείας

Η Ίδρυσητης  Ελληνικής  Πτολεμαϊκής  Δυναστείας

305 – 30  π.Χ. Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ  ΚΑΙ  ΟΙ  ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΙ,  ΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΦΑΡΑΩ.
Ο ιδρυτής της Πτολεμαϊκής  Δυναστείας, ΕΛΛΗΝΑΣ  ΦΑΡΑΩ,  Πτολεμαίος Α’ ο  Λάγου,  ο  Σωτήρ  (367  - 282  π.Χ.).
  
ΛΟΥΒΡΟ 

Μέρος των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν και η χώρα της Αιγύπτου. Όταν εισήλθε στη χώρα το 332 π.Χ., ο λαός της τον υποδέχτηκε ως απελευθερωτή, αναγνωρίζοντάς τον μάλιστα ως συνεχιστή των Φαραώ. Προορισμοί του ήταν αρχικά η Μέμφιδα και κατόπιν το περίφημο μαντείο του Άμμωνα στην όαση Σίβα. Πριν αναχωρήσει για τη συνέχιση της εκστρατείας του στα βάθη της Ανατολής, ίδρυσε μια πόλη στα παράλια της Μεσογείου, χαρίζοντάς της το όνομά του:
“Αλεξάνδρεια”.

Προτομή του Μεγάλου Αλεξάνδρου από την ελληνιστική εποχή, Βρετανικό Μουσείο
Ο Αλέξανδρος ο Μέγας, στην Αίγυπτο του επιφυλάσσεται υποδοχή θεού.                                Το όνομα του Αλεξάνδρου σε ιερογλυφικά

 Ο Πτολεμαίος, στρατηγός του Μεγάλου Αλεξάνδρου, διορίστηκε ανώτατος κυβερνήτης της Αιγύπτου μετά το θάνατο του Αλεξάνδρου το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα και το διαμελισμό του απέραντου κράτους του. Στα 305 π.Χ., ανακήρυξε τον εαυτό του Βασιλιά Πτολεμαίο Α’ και αργότερα έμεινε γνωστός ως “Σωτήρας”. Οι Αιγύπτιοι σύντομα αναγνώρισαν τους Πτολεμαίους ως διαδόχους των Φαραώ της ανεξάρτητης Αιγύπτου. Οι απόγονοι του Πτολεμαίου κυβέρνησαν την Αρχαία Αίγυπτο μέχρι τη ρωμαϊκή κατάκτηση το 30 π.Χ.

    Πρωτεύουσα του κράτους τους ήταν πλέον η πόλη της Αλεξάνδρειας, που αντικατέστησε τη Μέμφιδα και τις Θήβες σε εθνική σπουδαιότητα. Το ίδιο το κράτος προσανατολίστηκε στην εξωτερική πολιτική, αποτελώντας πλέον αναπόσπαστο κομμάτι του μεσογειακού κόσμου. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι διπλωματικές τους σχέσεις με τις γειτονικές χώρες της Ανατολής, αλλά και με τη νέα ανερχόμενη δύναμη, τη Ρώμη.
      Η καταγωγή της δυναστείας ήταν ελληνική, γι’ αυτό και τα περισσότερα μέλη της δεν είχαν επαφή με την αιγυπτιακή γλώσσα. Ωστόσο αποφάσισαν να μην καταλύσουν την αιγυπτιακή παράδοση των Φαραώ. Αντίθετα διατήρησαν τις παλιές θρησκευτικές και κοινωνικές δομές, τα έθιμα και το τυπικό, τους θεούς και τις δοξασίες, ακόμη και τη συνήθεια να κηδεύονται μουμιοποιημένοι σε σαρκοφάγους. Ακόμη υιοθέτησαν τις τοπικές τεχνοτροπίες στην τέχνη και την αρχιτεκτονική. Σε αυτούς οφείλουμε τη διατήρηση ως τις μέρες μας των  διάσημων αρχαίων μνημείων της Αιγύπτου, που είτε φτιάχτηκαν στις μέρες τους, είτε επισκευάστηκαν και συντηρήθηκαν.
   Οι Έλληνες  Φαραώ  της  Αιγύπτου,  οι Πτολεμαίοι,  με πρωτεύουσα την Αλεξάνδρεια, αναζωογονούν  τις τέχνες,  τον  πολιτισμό και  τις  επιστήμες (ΕυκλείδηςΕρατοσθένηςΑρχιμήδης).

Διάσημα μνημεία της Αιγύπτου που ανεγέρθηκαν την εποχή τους είναι:

  • Η πόλη της Αλεξάνδρειας (Μέγας Αλέξανδρος).
  • Η πόλη της Πτολεμαΐδας (Πτολεμαίος Α’).
  • Ο Φάρος της Αλεξάνδρειας (Πτολεμαίος Β’), ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.
  • Η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, προϊόν της συγκέντρωσης ενός μεγάλου αριθμού φωτισμένων πνευμάτων και επιστημόνων στην πόλη, που έλαβε τις δάφνες πολιτιστικής πρωτεύουσας.
  • Ο ναός του Ώρου στο Ίντφου.
  • Ο ναός της Ίσιδος στις Φίλες .
  • Ο ναός της Ίσιδος στο Behbeit el-Hagara (Πτολεμαίος Β’, Πτολεμαίος Γ’).
  • Ο ναός του Μοντού στη Μεδαμούδ (Πτολεμαίος Γ’, Πτολεμαίος Δ’, Πτολεμαίος Η’, Πτολεμαίος ΙΒ’).
  • Ο ναός της Αθώρ στα Δένδερα (Κλεοπάτρα Ζ’ και Πτολεμαίος ΙΕ’ Καισαρίων).
  • Ο ναός των Σομπέκ και Χαροέρις στο Kom Ombo.

        Επίσης δημιουργήθηκε νέο σύστημα δρόμων και καναλιών, που επέτρεψαν τη μεταφορά αγαθών σε όλο το Νείλο και το Δέλτα του με ευκολία που δεν είχε επιτευχθεί ποτέ στο παρελθόν. Καλύτερες συγκοινωνίες είχαν και ως αποτέλεσμα καλύτερη επικοινωνία με όλα τα μέρη της χώρας, πράγμα που με τη σειρά του έφερε ασφάλεια από εξωτερικούς εχθρούς και ταχύτητα στη διάδοση νέων πολιτιστικών και κοινωνικών προτύπων.

     Οι πρώτοι Πτολεμαίοι βελτίωσαν την ποιότητα της γεωργικής παραγωγής, διεκδικώντας καλλιεργήσιμη γη και εισάγοντας νέα είδη προϊόντων. Παράλληλα βελτίωσαν το βιοτικό επίπεδο του λαού τους αυξάνοντας το εμπόριο και κάνοντας προσιτά αγαθά πολυτελείας σε περισσότερους.
      Όλοι οι άρρενες ηγεμόνες της δυναστείας έλαβαν το όνομα Πτολεμαίος. Οι πτολεμαϊκές βασίλισσες, μερικές από τις οποίες ήταν αδερφές των συζύγων τους, συνήθως ονομάζονταν Κλεοπάτρα, Αρσινόη ή Βερενίκη. Το πιο διάσημο μέλος της γραμμής αυτής ήταν η τελευταία βασίλισσα, Κλεοπάτρα Ζ', γνωστή για το ρόλο που έπαιξε στις ρωμαϊκές υποθέσεις, ως ερωμένη του Ιουλίου Καίσαρακαι κατόπιν του Μάρκου Αντώνιου, πολιτικού αντιπάλου του Οκταβιανού. Η αυτοκτονία της την εποχή της ρωμαϊκής κατάκτησης της Αιγύπτου σηματοδότησε το τέλος της Πτολεμαϊκής κυριαρχίας στη χώρα.

     
ΟΙ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΦΑΡΑΩ


Βασιλεύς


Σύζυγος


Βασιλεία


Σχόλια

Πτολεμαίος Α'ο Σωτήρ.


305 - 282

Ένας από τους στρατηγούς του Αλεξάνδρου του Μέγα, ανέλαβε την ηγεμονία της Αιγύπτου μετά το διαμερισμό της απέραντης αυτοκρατορίας του Μακεδόνα στρατηλάτη.

Πτολεμαίος Β'ο Φιλάδελφος.


284 - 246

Ιδρυτής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας. Στα χρόνια του έγιναν σημαντικά έργα στην πόλη, ανάμεσα τους και ο περίφημος Φάρος, ένα από τα Επτά Θαύματα του Αρχαίου Κόσμου.

Πτολεμαίος Γ'ο Ευεργέτης.


246 - 222

Ενσωμάτωσε την Κυρήνη στην Αίγυπτο και διεξήγαγε τον Τρίτο Συριακό Πόλεμο εναντίον των Σελευκιδών.

Πτολεμαίος Δ'ο Φιλοπάτωρ.


222 - 204

Θανάτωσε πολλά μέλη της οικογένειάς του και αφέθηκε υπό την κυριαρχία του συμβούλου του, του Σωσίβιου.

Πτολεμαίος Ε'ο Επιφανής.


204 - 180

Όσο ήταν ακόμη ανήλικος συμβασιλείς του αναδείχθηκαν μια πληθώρα συμβούλων, σηματοδοτώντας μια περίοδο κρίσης.

Πτολεμαίος Στ'ο Φιλομήτωρ.


180 – 164
163 – 145

Συνδύαζε με την καλοσύνη του και την ευγένειά του, μια διαύγεια μυαλού και μεγάλο κουράγιο σε επικίνδυνες κρίσεις, αλλά και στο πεδίο της μάχης.

Πτολεμαίος Ζ'ο Νέος Φιλοπάτωρ.

-

-

Ορισμένοι μελετητές τον παραλείπουν από την αρίθμηση γιατί δολοφονήθηκε προτού βασιλέψει.

Πτολεμαίος Η'ο Ευεργέτης Β' ο Φύσκων.


170 - 163
145 - 116

Προσωρινά εκδιώχθηκε από την Αλεξάνδρεια από την Κλεοπάτρα Β' μεταξύ του 131 – 127 π.Χ., αλλά συμφιλιώθηκαν το 124 π.Χ. Η βασιλεία του χαρακτηρίστικε από διωγμούς και άλλα αιματηρά γεγονότα.

Πτολεμαίος Θ'ο Σωτήρ Β' ο Λάθυρος.


116 – 107
88 - 81

Βασίλεψε για δύο περιόδους, την πρώτη από αυτές από κοινού με τη μητέρα του Κλεοπάτρα Γ'. Ανάμεσά τους παρεμβλήθη η βασιλεία του αδερφού του, Πτολεμαίου Ι'.

Πτολεμαίος Ι'ο Αλέξανδρος Α' .


107 - 88

Συμβασίλεψε με την Κλεοπάτρα Γ' μέχρι το 101 π.Χ. Δεν υπήρξε ιδιαίτερα λαοφιλής, εκδιώχθηκε και τελικά θανατώθηκε καθώς προσέγγιζε την Κύπρο.


-

81 - 80

Η πρώτη γυναίκα που βασίλεψε μόνη στην Αίγυπτο μετά από 1100 χρόνια. Έγινε ιδιαίτερα αγαπητή στο λαό στο διάστημα αυτό.

Πτολεμαίος ΙΑ'ο Αλέξανδρος Β' .


80

Παντρεύτηκε και συμβασίλεψε με τη Βερενίκη Γ' πριν τη δολοφονήσει. Κυβέρνησε μονάχος για 19 μέρες μετά από αυτό.

Πτολεμαίος ΙΒ'ο Νέος Διόνυσος ο Αυλητής.


80 – 58
55 – 51

Επιλέχτηκε ως συνεχιστής της Δυναστείας παρόλο που δεν καταγόταν από τη νόμιμη γραμμή της. Πέρασε τη βασιλεία του προσπαθώντας να προστατέψει το θρόνο του δωροδοκώντας τους Ρωμαίους.58 – 55

Ανακηρύχθηκε βασίλισσα εξαιτίας της αγανάκτησης που έτρεφε ο λαός για τον πατέρα της. Θανατώθηκε μετά την αποκατάσταση του από τους Ρωμαίους.51 - 30

Η γνωστότερη στις μέρες μας Βασίλισσα του Νείλου. Συμβασίλεψε με τον Πτολεμαίο ΙΓ' ( 51 – 47 π.Χ. ), με τον Πτολεμαίο ΙΔ' ( 47 – 44 π.Χ. ) και με τον γιο της Πτολεμαίο ΙΕ' Καισαρίωνα ( 44 – 30 π.Χ. ). Η τελευταία βασίλισσα τηςΑρχαίας Αιγύπτου, προτού αυτή αποτελέσει πλέον κομμάτι της πανίσχυρης Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η βασιλεία της σηματοδοτεί το τέλος της ελληνιστικής και την αρχή τηςρωμαϊκής περιόδου στην ανατολική Μεσόγειο.


   Άλλα Μέλη της ΔυναστείαςΌνομα


Πατέρας


Σύζυγος


Σχόλια-

Έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας κατά την περίοδο 281 - 279 π.Χ.
Υπήρξε σύζυγος του Διαδόχου του Λυσίμαχου, ωστόσο δεν έγινε ποτέ Βασίλισσα της Θράκης, γιατί αυτός δολοφονήθηκε.-

Έγινε βασιλιάς της Μακεδονίας για μια πολύ σύντομη περίοδο.
Δεν αποτέλεσε ποτέ Βασίλισσα της Μακεδονίας, γιατί ο Δημήτριος είχε χάσει το θρόνο του όταν τη νυμφεύθηκε.-

Εκτελέστηκε από τον διάδοχο του πατέρα του Πτολεμαίο Β', με την κατηγορία της υποκίνησης επανάστασης.

ανώνυμος


-

Εκτελέστηκε από τον διάδοχο του πατέρα του Πτολεμαίο Β', με την κατηγορία της υποκίνησης επανάστασης.-

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή της.-

Εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου Ε'.
Η δολοφονία της αποτέλεσε την αφορμή τουΤρίτου Συριακού Πόλεμου.-

Συμμετείχε στη Ναυμαχία της Άνδρου και κατείχε κάποιο αξίωμα στην Έφεσο.-

Υπήρξε συγκυβερνήτης της Αιγύπτου με τον Πτολεμαίο Β', αλλά του αφαιρέθηκε ο τίτλος όταν υποκίνησε επανάσταση με τον Τίμαρχο της Μιλήτου.

ανώνυμος


-

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή του.-

Ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή του.-

Δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πτολεμαίου Δ'.-

Πέθανε σε βρεφική ηλικία.-

Ορίστηκε συμβασιλεύς και ανώτατος διοικητής της Κύπρου, αλλά πέθανε σε νεανική ηλικία.
Υπήρξε βασίλισσα της Συρίας στο πλάι επτά βασιλέων: τριών συζύγων, ενός σφετεριστή και τριών από τους γιους της. Βρέθηκε στο θρόνο σε μια περίοδο ιδιαίτερα ταραγμένη για την ανατολή, καθώς το ελληνιστικό βασίλειο των Σελευκιδών όδευε προς τη δύση του και βασανιζόταν από πολιτικές και στρατιωτικές αναταραχές.-

Θανατώθηκε από τον πατέρα του για λόγους εκδίκησης, όταν ο τελευταίος εκδιώχθηκε από επανάσταση που υποκίνησε η σύζυγός του.-

Βασίλεψε στην Κυρήνη. Μετά το θάνατό του η περιοχή κληροδοτήθηκε στη Ρωμαϊκή Δημοκρατία.
Υπήρξε Βασίλισσα της Συρίας σε περίοδο όπου το κράτος των Σελευκιδών σπαραζόταν από εμφύλιους πολέμους.Ψερενπτάχ Β'

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή της.Μιθριδάτιδα ή Νύσσα

Βασιλιάς της Κύπρου, που αυτοκτόνησε με δηλητήριο όταν οι Ρωμαίοι κατέλαβαν το νησί.-

Διεκδίκησε με τη βοήθεια του μέντορά της, Γανυμήδη, τη βασιλεία, επιτιθέμενη κατά τουΙουλίου Καίσαρα στην Αλεξάνδρεια. Αποτέλεσε αντιπολιτευτική δύναμη κατά της αδερφής τηςΚλεοπάτρας Ζ'.


άγνωστος

-

Είναι υπό αμφισβήτηση το γεγονός πως πρόκειται για πρόσωπο διαφορετικό από την Κλεοπάτρα Ε'. Αν αυτό πράγματι ισχύει, συμβασίλεψε με τηνΒερενίκη Δ' κατά την περίοδο αποπομπής τουΠτολεμαίου ΙΒ' άπό το θρόνο (58 - 57 π.Χ.)-

Γιος της Κλεοπάτρας της Ζ' και του Μάρκου Αντώνιου. Μετά την πτώση της Δυναστείας ανατράφηκε στη Ρώμη.
Κόρη της Κλεοπάτρας της Ζ' και του Μάρκου Αντώνιου, μετά την πτώση της Δυναστείας ανατράφηκε στη Ρώμη και έγινε βασίλισσα τηςΜαυριτανίας.-

Νεότερος της Κλεοπάτρας της Ζ' και του Μάρκου Αντώνιου. Μετά την πτώση της Δυναστείας ανατράφηκε στη Ρώμη.Z.  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣΔιαβάστε επίσης: 
Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...