Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015

ThunderEagle - Αετοκεραύνειος ΖΕΥΣ

Οι βροντές των κεραυνών του Δία!

















F-16 Demo Team «Ζευς» – Οι βροντές των κεραυνών του Δία στο RIAT 2015



Demoteam

Για μια ακόμη φορά η ΠΑ έκλεψε τις εντυπώσεις (και τα βραβεία) στη διεθνή στρατιωτική έκθεση «Royal International Air Tattoo 2015″ (RIAT), στο Ηνωμένο Βασίλειο που πραγματοποιήθηκε από την Τετάρτη 15 έως και τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2015.

Γράφει ο Απόλλων Γ. Λεονταρίτης

Η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» της ΠΑ, με επικεφαλής τον Σμηναγό (Ι) Σωτήρη Στράλη της 340 Μοίρας, συμμετείχε στο φετινό RIAT μαζί με άλλους τρεις ιπτάμενους και τέσσερις τεχνικούς πραγματοποιώντας επιδείξεις που πραγματικά έκοψαν την ανάσα των θεατών.

‘Ήταν η πρώτη διεθνή συμμετοχή σε αεροπορική διοργάνωση για το 2015 με νέα σχεδίαση και χρωματισμό του αεροσκάφους επίδειξης F-16C Block 52+ Fighting Falcon.

Inside  cockpit cam

Η εμφάνιση της γαλανόλευκης και του Δία στα φτερά του Fighting Falcon του Demo Team της ΠΑ συγκέντρωσε τον απόλυτο θαυμασμό των επισκεπτών της έκθεσης και κατέκτησε το βραβείο «The Best Livery», το οποίο απονέμεται στο αεροσκάφος με την καλύτερη εμφάνιση!

Η συμμετοχή και η επίδειξη της Ομάδας, κατά γενική ομολογία, κρίθηκε ως εξαιρετική! Η δυναμική παρουσία της σε συνδυασμό με το πανέμορφο διάκοσμο του αεροσκάφους, στάθηκαν ως αφορμή ώστε τα φτερά της ΠΑ να κερδίσουν την βράβευση στο RIAT για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά!

Υπενθυμίζεται ότι με το επετειακό αεροσκάφος Α-7E Corsair II «Όλυμπος» η 336Μ είχε πάρει την πρώτη θέση στον διαγωνισμό «Concours d’Elegance» και το βραβείο «Overall Winners», ενώ οι οργανωτές του «Royal International Air Tattoo απένειμαν το βραβείο «Best Livery»(ΑΙR TATTOO 2014)!

Η αποστολή του Demo Team

Η Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» υλοποιεί  ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων.  Από τη σύσταση της  το Φεβρουάριο του 2010 η ομάδα ενθουσίασε τους Έλληνες οπαδούς της αεροπορικής ιδέας και το διεθνές κοινό, συνεχίζοντας την ένδοξη ιστορία των ακροβατικών σμηνών της ΠΑ: «Καρέ των Άσσων», «Acro Team», «Ελληνική Φλόγα», «Νέα Ελληνική Φλόγα» καθώς και του Μεμονωμένου Αεροσκάφους Αεροπορικών Επιδείξεων Τ-6Α Texan II.

Αποτελεί ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκτέλεσης αεροπορικών επιδείξεων, που σκοπό έχει την ανύψωση του ηθικού του προσωπικού όχι μόνο της ΠΑ αλλά των ΕΔ γενικότερα. Επιπλέον στόχος είναι η διάδοση και καλλιέργεια της αεροπορικής ιδέας στην Ελληνική κοινωνία μέσω της προβολής του έργου της Πολεμικής Αεροπορίας.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 28 ημερών, ξεκίνησε στις 4 Ιανουαρίου 2010 και ολοκληρώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2010 στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση Σούδας.Η ομάδα εκπαιδεύτηκε από αμερικανούς εκπαιδευτές της «Viper West F-16 Demo Team», που εδρεύει στην Αεροπορική Βάση Hill της πολιτείας Utah και είναι μία από τις ομάδες Αεροπορικών Επιδείξεων της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο αρχικός πυρήνας χειριστών και τεχνικών-υπολόγων κέρδισε το στοίχημα αφού με ενθουσιασμό, ψυχή και πάνω απ όλα αγάπη για την ΠΑ και το αεροπορικό ιδεώδες, δημιούργησαν με πολύ σκληρή δουλειά τα θεμέλια, για την πετυχημένη πορεία του Demo Team!

http://www.haf.gr/el/demoteam/demoteam_formermembers.html

Διατελέσαντα μέλη του Demo Team

Για το κομμάτι των αεροπορικών επιδείξεων επιλέγησαν δύο Ιπτάμενοι Αξιωματικοί, ένας από την 340 Μ και ένας από την 343 Μ.

Οι ιπτάμενοι του Demo Team

http://www.haf.gr/el/demoteam/demoteam_pilots.html

Εξαιρετικά σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο έχουν και τα υπόλοιπα μέλη του F-16 Demo Team, που εκτελούν τις διαδικασίες προετοιμασίας για εκκίνηση κινητήρα και τροχοδόμιση για απογείωση.

Τεχνικό Προσωπικό του Demo Team

http://www.haf.gr/el/demoteam/demoteam_techcrew.html

Στο χώρο της επίδειξης ο Αξιωματικός Παρατηρητής Ασφαλείας Εδάφους, είναι υπεύθυνος για τον συνεχή έλεγχο ασφαλούς εκτέλεσης του πτητικού προγράμματος.

Προσωπικό υποστήριξης του Demo Team

http://www.haf.gr/el/demoteam/demoteam_supportcrew.html

Στα καθήκοντά του περιλαμβάνεται η  τήρηση των περιορισμών ύψους πτήσης ενώ επεμβαίνει και δίνει οδηγίες για διακοπή των ελιγμών αν κρίνει ότι κάτι δεν εκτελείται σωστά.

Διελέυσεις υψηλής ταχύτητας , πτήση σε υψηλή γωνία προσβολής,  τριπλά και 4απλά ρόλ , στροφές με υψηλά G  και ανάστροφη πτήση με κατακόρυφες ανόδους και καθόδους είναι μερικοί από τους ελιγμούς που εκτελούνται και κόβουν την ανάσα του κοινού στο έδαφος.

Για την κατανόηση του προγράμματος επίδειξης και των ελιγμών που εκτελούνται υπάρχει ένας Αξιωματικός Αφηγητής ο οποίος περιγράφει και εξηγεί στο κοινό τα ακροβατικά που εκτελούνται. Αυτός πλαισιώνεται από τον Υπεύθυνο βιντεοσκόπησης ο οποίος καταγράφει με κάμερα την αεροπορική επίδειξη.

Την ομάδα συμπληρώνουν τρεις Τεχνικοί, οι οποίοι εκτός από την προετοιμασία των αεροσκαφών επίδειξης για πτήση εκτελούν σε συγχρονισμό και σε συνεννόηση με τον Ιπτάμενο, τους ελέγχους, τις διαδικασίες και τα σήματα προσφέροντας ένα πολύ όμορφο θέαμα στο κοινό που παρακολουθεί την επίδειξη από το αεροδρόμιο αναχώρησης.

Το χαρακτηριστικό κλήσης που χρησιμοποιείται από την Ομάδα Αεροπορικών Επιδείξεων με F-16 είναι «Ζεύς».

Ημερομηνία ορόσημο για την ομάδα F-16 Demo Team της Πολεμικής Αεροπορίας ήταν η 7η Νοεμβρίου 2010, όταν πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη αεροπορική επίδειξη στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Αεροπορική Βάση της Τανάγρας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την εορτή των προστατών της Πολεμικής Αεροπορίας, Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ.


2 σχόλια :

  1. Θερμά συγχαρητήρια στην ομάδα των Τεχνικών της ΠΑ που επιμελήθηκε την άψογη εμφάνιση του F16 Zeys, η οποία συγκέντρωσε τον απόλυτο θαυμασμό των επισκεπτών της έκθεσης και κατέκτησε επάξια το βραβείο «The Best Livery», το οποίο απονέμεται στο αεροσκάφος με την καλύτερη εμφάνιση .....!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...