Τρίτη 7 Ιουλίου 2015

Plan A – Δάνειο έως 50 δισ, νέα μέτρα 13 δισ, χρέος, εγγύηση στα ελληνικά collaterals και 8 δισ για τις τράπεζες – Σοκ το Plan B

Με βάση πληροφορίες υπάρχουν δύο σχέδια στο τραπέζι που επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι.
Οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, μετά το ηχηρό δημοψήφισμα που επικράτησε το ΟΧΙ, με την παραίτηση Βαρουφάκη, την σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και βεβαίως τις αλλαγές που επίκεινται στο κυβερνητικό σχήμα έχουν ως στόχο να κατευνάσουν τους δανειστές που είναι εξοργισμένοι με την Ελλάδα. 
Με βάση πληροφορίες υπάρχουν δύο σχέδια στο τραπέζι που επεξεργάζονται οι ευρωπαίοι. 

Το PLAN A

Το βασικό σχέδιο το plan A περιλαμβάνει 
1)Νέα μέτρα λιτότητας 13 δισεκ. ευρώ, θα είναι ένα πολύ σκληρό μνημόνιο πολύ δυσμενέστερο της πρότασης Juncker που ανερχόταν στα 9,5 δισεκ.
2)Το νέο δάνειο η νέα χρηματοδότηση προς την Ελλάδα φθάνει τα 50 ή 52 δισεκ. ευρώ και θα έχει διάρκεια 3 ετών. 
Το νέο μνημόνιο θα έχει διάρκεια έως το καλοκαίρι του 2018. 
3)Θα περιλαμβάνεται στο πακέτο χρηματοδότησης και μέριμνα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών περίπου 8 ίσως και 10 δισεκ. ευρώ. 
4)Εξετάζεται βραχυχρόνια οι κυβερνήσεις να εγγυηθούν τα collaterals των ελληνικών τραπεζών με μια φόρμουλα ώστε η ΕΚΤ να χορηγήσει ELA 8 με 10 δισεκ. 
Το απόθεμα εγγυήσεων είναι 18 δισεκ. και αν αυξηθεί το εύρος των collaterals θα μπορούσαν να εσνωματωθούν στο απόθεμα εγγυήσεων επιπλέον 20-30 δισεκ. ευρώ. 
Η ΕΚΤ έχει χρηματοδοτήσει τις ελληνικές τράπεζες με 125 δισεκ. 88,6 δισεκ. ELA και 36 δισεκ άμση χρηματοδότηση. 
5)Θα υπάρχει και ρήτρα χρέους αλλά όχι συγκεκριμένη πρόταση – συμφωνία αλλά δέσμευση μεταξύ Ελλάδος και δανειστών ότι θα εξετάσουν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. 

Το PLAN B 

To Plan B που θα ενεργοποιηθεί αν υπάρξει ρήξη - περιλαμβάνει σύμφωνα με πηγές ένα κεφάλαιο 30-35 δισεκ. που θα δοθεί στην Ελλάδα χωρίς να επιστραφεί και το οποίο θα βοηθήσει την Ελλάδα να υιοθετήσει ένα διπλό νόμισμα, με σταθερή συναλλαγματική ιστορία με το ευρώ. 
Το σενάριο αυτό είναι δραματικό αλλά είναι το PLAN B θα εξεταστεί μόνο αν αποτύχει οριστικά το PLAN A.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει επιλογή, θα αποδεχθεί μια κακή συμφωνία για να αποφύγει την χρεοκοπία εντός ευρώ και τα δραματικά συνεπακόλουθα της χρεοκοπίας που ορίζονται στο PLAN B. 

H ψευδαίσθηση του κόσμου 

Η ψευδαίσθηση του κόσμου, που είναι αλήθεια είχε βρεθεί σε αδιέξοδο καθώς οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδήγησαν στην εξαθλίωση τους μισούς έλληνες, είναι ότι με το ΟΧΙ, οι ευρωπαίοι θα υποχωρήσουν. 
Στο Eurogroup που συνεδριάζει αύριο στις 2 το μεσημέρι νομίζουν πολλοί ότι οι υπουργοί Οικονομικών – που δεν θα δουν τον Βαρουφάκη – γιατί παραιτήθηκε…θα μας περιμένουν με ανοικτές αγκάλες ή κατά το πιο εκλεπτυσμένο θα μας έχουν έτοιμη πρόταση…ήπιας μορφής.
Όχι αυτό είναι λάθος. 
Ο Schaeuble έχει μια πολύ καθαρή θέση. 
Η κατάσταση της οικονομίας έχει δραματικά επιδεινωθεί, όπερ σημαίνει ότι η νέα συμφωνία Ελλάδος – δανειστών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί σε νέα βάση…μηδενική βάση. 
Επειδή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί η πρόταση Juncker δεν ισχύει. 
Ο λογαριασμός των μέτρων θα αυξηθεί από τα 9,5 δισεκ. του Juncker στα 13 δισεκ. που αναμένεται να φθάσει τα 13 δισεκ. 
Η Ελλάδα θα υπογράψει ένα πολύ σκληρό μνημόνιο. 

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...