Παρασκευή 3 Ιουλίου 2015

Η ρίζα του κακού

Η ρίζα του κακού σύμφωνα με τον Σωκράτη, Πλάτωνα, Αριστοτέλη όλους τους προσωκρατικούς και μετασωκρατικούς το αιτιατό έχει πάντα αρχική αιτία
για να δούμε το αίτιο:



"όταν η πλειοψηφία εξαγοράζεται, όταν η πλειοψηφία συναλλάσσεται, όταν η πλειοψηφία ενδιαφέρεται μόνο για το μικροσυμφέρον της"


“Η ιστορία διδάσκει ότι την στιγμή που οι ηθικές δυνάμεις, οπλισμός μιας
κοινωνίας, έχασαν την δύναμη τους, η τελική διάλυση επιτελέστηκε από αυτούς τους ασυνείδητους και κτηνώδης όχλους που δικαίως χαρακτηρίστηκαν βάρβαροι.
Οι Πολιτισμοί μέχρι σήμερα δημιουργήθηκαν και διευθύνθηκαν από μια μικρή πνευματική αριστοκρατία, ποτέ από μάζες. Αυτές δεν έχουν δύναμη παρά μόνο για να καταστρέφουν. Η κυριαρχία τους αντιπροσωπεύει πάντα μια φάση αταξίας.
Ένας Πολιτισμός περιλαμβάνει σταθερούς κανόνες, μια πειθαρχία, το πέρασμα από το ένστικτο στο Λογικό, την πρόβλεψη για το μέλλον, ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης, καταστάσεις τελείως απρόσιτες στις μάζες”
“ας είμαστε καρτερικοί να υποστούμε την βασιλεία των μαζών, αφού χέρια απρονόητα ανέτρεψαν διαδοχικά όλα τα κιγκλιδώματα που μπορούσαν να τις συγκρατήσουν”
“Οι κύριοι του κόσμου, οι ιδρυτές θρησκειών ή αυτοκρατοριών, οι απόστολοι όλων των πίστεων, οι εξέχοντες Πολιτικοί και ,σε μια σφαίρα περισσότερο ταπεινή, οι απλοί αρχηγοί μικρών ανθρώπινων ομάδων, υπήρξαν πάντοτε ασυνείδητοι ψυχολόγοι, έχοντας για την ψυχή των μαζών μια γνώση ενστικτώδη, συχνά πολύ σίγουρη. Γνωρίζοντας την καλά, εύκολα έγιναν κύριοι τους”
Gustave le Bon - η ψυχολογία των μαζών

"Οι πονηροί αρέσκονται στην δημοκρατία γιατί μπορούν να κρυφτούν πίσω από αυτήν"
Ξενοφώντας - Αθηναίων Πολιτεία

Στην Πλατωνική Πολιτεία ο Σωκράτης αναθέτει την διακυβέρνηση σε μια κάστα ανθρώπων τους οποίους ονομάζει Φύλακες οι οποίοι έχουν την ικανότητα να αποκωδικοποιούν τα γεγονότα και έτσι να μπορούν να προβλέπουν τις κινήσεις του εχθρού. Aυτή η κάστα κοιτάζει το καλό του συνόλου, σημειωτέον ότι αυτή η κάστα δεν έχει ιδιοκτησία (εν αντιθέσει με τον λαό), αυτό σημαίνει ότι οι Φύλακες ενεργούν όχι με γνώμονα την ύλη αλλά τις ιδέες. Κανείς δεν μπορεί να το πράξει ταύτα όμως αν δεν είναι το αυτονόητο, Έλλην με όλη την σημασία της λέξεως!
Έλλην ορίζεται όποιος είναι και σε γένος (αίμα - φυλή - γνήσιος γενέσιος) και σε πατρίδα και σε έθνος Έλλην, έστω αν ένας από τους τρεις αυτούς κρίκους να λείπει από κάποιον, αυτός δεν είναι Έλλην. Τα παραπάνω τα ορίζουν οι νόμοι της φύσεως είτε το θέλουμε είτε δεν το θέλουμε.

Η κοινωνία είναι σαν τα συγκοινωνούντα δοχεία, όταν ένα μέρος αυτής πάσχει είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσει το ντόμινο το οποίο θα παρασύρει το σύνολο, γι αυτό στην Αρχαία Ελλάδα το Κράτος δεν επέτρεπε στους Πολίτες της να πουλήσουν όλη τους την περιουσία, είχαν το δικαίωμα να πουλήσουν τα πάντα εκτός από το τελευταίο κομμάτι γης με το οποίο θα σιτίζονταν. Σήμερα το fractional reserve δημιουργεί by default ανθρώπους που θα χρεοκοπήσουν... όλως τυχαίως:




"ο σιωπών δοκεί συναινείν"

Σόλων - Νομοθέτης Αθηνών



http://www.knossopolis.com/2010-09-08-21-43-18/1292-2015-06-29-11-56-57.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...