Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ Γ΄ ΜΕΡΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

            



Ο  Ελληνικός  Στρατός των  πρακτόρων  πολιτικάντηδων  της  καταραμένης  γενιάς  του  "πολυτεχνείου",  παραμένει απαθής σε αυτήν την «κοσμογονία» εξελίξεων,  που  εξελίσσεται  στον  τομέα  των  ελεύθερων  σκοπευτών  και αρνείται  πεισματικά να διδαχτεί από την ιστορία.
«Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρις εσχάτων. Ουδείς θα κινηθεί προς τα οπίσω. Ο εχθρός θα διέλθει εκ της τοποθεσίας μας, μόνον όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας».
 (Διαταγή του Ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά, διοικητή του 2ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος, που υπερασπίστηκε το "731").
ΣΤΟ  ΠΕΖΙΚΟ  Ο  ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΣΤΡΑΤΟΣ  ΣΗΜΕΡΑ  ΕΙΝΑΙ  ΣΤΟ  1935,  ΠΡΙΝ  ΤΟΝ  ΜΕΤΑΞΑ,  ΟΤΑΝ  ΟΙ  ΜΟΝΑΔΕΣ  ΔΕΝ  ΕΙΧΑΝ  ΟΥΤΕ  ΟΠΛΑ,  ΟΥΤΕ  ΣΦΑΙΡΕΣ.  ΕΧΟΥΜΕ  ΜΟΝΟ  ΕΝΑ  ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ  ΤΟΥΦΕΚΙ  ΤΟΥ  1970,  ΤΟ  G3. 
 Ο  όρος «Ελεύθερος Σκοπευτής» χρησιμοποιείται (καταχρηστικά και προσβλητικά) για να περιγράψει το Σκοπευτή Ακριβείας των Ομάδων Τυφεκιοφόρων.

Πέραν της απουσίας οποιασδήποτε μορφής ειδικής εκπαίδευσης  (και πάλιν με μερικές εξαιρέσεις λόγω ατομικών πρωτοβουλιών) παρατηρείται και παντελής απουσία κάθε μορφής ειδικού υλικού.
Ο οπλισμός περιορίζεται σε τυφέκια G3 στα οποία έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός «Ειδικής Ακριβείας» σε συνδυασμό με πολύ βασικών προδιαγραφών διόπτρες Steiner 4Χ24 κυρίως ή και Ιώς (γνωστές και ως 4Χ25) της ECON Optics. Αν και ο συνδυασμός μπορεί οριακά να εκπληρώσει τον ρόλο που εξυπηρετεί, του Σκοπευτή Ακριβείας Ομάδας, μιας και προσφέρει σχετική ακρίβεια μέχρι τα 600 μέτρα δεν παύει να παραμένει το γεγονός ότι οι Μονάδες Πεζικού στερούνται πολλαπλασιαστών ισχύος όπως οι  Ακροβολιστές και   οι  Ελεύθεροι Σκοπευτές.

Φυσικό επακόλουθο βεβαίως της ανυπαρξίας Δόγματος χρήσης Ελεύθερων Σκοπευτών και σχετικών Κανονισμών από τον Στρατό σαν σύνολο.


 Η  ΓΕΡΜΑΝΙΑ  ΠΙΕΣΕ  ΤΟΥΣ  ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ  ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΑΝΤΗΔΕΣ  ΝΑ  ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΝ  ΣΧΟΛΕΙΟ  ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ
Το πρώτο πιλοτικό Σχολείο Ελευθέρων Σκοπευτών λειτούργησε στο ΚΕΑΠ  μόλις  το 2000.
Για αρκετά χρόνια όμως το σχολείο αυτό παρέμενε υποβαθμισμένο και οι απόφοιτοί του (ονομάζονται"ΕΣΕΑ", δηλαδή "Ελεύθεροι Σκοπευτές Ειδικών Αποστολών") δεν "αξιοποιούνταν" όπως θα έπρεπε.
Τα τελευταία χρόνια όμως η αξία τους φαίνεται πως έγινε -επιτέλους- αντιληπτή με αποτέλεσμα η παρεχόμενη εκπαίδευση στο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελευθέρων Σκοπευτών Ειδικών Αποστολών (ΣΒΕΕΣΕΑ) όπως ονομάζεται πλέον το μόνιμο σχετικό Σχολείο του ΚΕΑΠ) να αναβαθμιστεί τόσο χρονικά, όσο και ποιοτικά. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στις εμπειρίες και στα διδάγματα στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων που εκπαιδεύτηκαν στο αντίστοιχο σχολείο του ISTC (International Special Training Center) στη Γερμανία, απ' τα οποία είχε προέλθει και η αρχική εισήγηση  ( ! )  για δημιουργία παρόμοιου σχολείου και στην Ελλάδα.

 ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ  ΔΙΜΟΙΡΙΕΣ  ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ  ΣΤΟΥΣ  ΛΟΧΟΥΣ  ΔΙΟΙΚΗΣΕΩΣ  ΤΩΝ  ΤΑΓΜΑΤΩΝ  ΠΕΖΙΚΟΥ.
Το σημαντικότερο όμως πια είναι ότι οι ΕΣΕΑ δεν "χάνονται" με την επιστροφή τους στις Μονάδες αλλά εντάσσονται σε ξεχωριστές Διμοιρίες (Διμοιρίες ΕΣΕΑ που συγκροτήθηκαν στο Λόχο Διοικήσεως της κάθε Μονάδας), ενώ πλέον έχουν θεσπιστεί και βολές συντηρήσεως ειδικότητας ανά τακτά διαστήματα.

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ  ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ
Τα τελευταία χρόνια οργανώθηκαν ταχύρρυθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια σκόπευσης ακριβείας σε διάφορους Σχηματισμούς Πεζικού του Δ' ΣΣ και της ΑΣΔΕΝ από κινητές εκπαιδευτικές ομάδες στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων.
Τον Απρίλιο του 2013, μετά από πρωτοβουλία, πραγματοποιήθηκε η διεξαγωγή των πρώτων διακλαδικών σκοπευτικών αγώνων, στους οποίους συμμετείχε προσωπικό από Μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και των τριών Κλάδων (ΕΤΑ, Ζ' ΜΑΚ, 2α ΜΑΛ, ΔΥΚ, 31η ΜΕΕΔ), ενώ πρόσφατα αποφασίστηκε να καθιερωθούν αυτοί οι αγώνες σε ετήσια βάση δια της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ).
Το χρησιμοποιούμενο τυφέκιο παραμένει το G-3A3 ( ! ) μετά διόπτρας αλλά σε ένα δεύτερο στάδιο υπάρχει και η πρόθεση το προσωπικό αυτό να έρχεται σε επαφή και με το βαρύ τυφέκιο ειδικών εφαρμογών M-82A1M που χρησιμοποιούν οι Ειδικές Δυνάμεις (η χρήση του πλέον έχει επεκταθεί και στην 71η Α/Μ ΤΑΞ).



Ο  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ  ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ 

ΣΤΙΣ  ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ  ΕΙΔΙΚΕΣ 
ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Στην περίπτωση του Ελεύθερου Σκοπευτή οι Ειδικές Δυνάμεις  κάτι  κάνουν. Στο ΚΕΑΠ στη Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί εδώ και μερικά χρόνια σε μόνιμη βάση Σχολείο Ελεύθερου Σκοπευτή το λεγόμενο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης Ελεύθερου Σκοπευτή Ειδικών Αποστολών. Το Σχολείο, το οποίο είναι υψηλών απαιτήσεων και στελεχώνεται από ικανότατα στελέχη με εμπειρίες από συμμαχικά σχολεία του εξωτερικού (με άριστες επιδόσεις), παράγει σε σταθερή βάση εκπαιδευμένους Ελεύθερους Σκοπευτές και Ακροβολιστές.
Τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια είναι η χρόνια άρνηση (από αδιαφορία ή αδυναμία ίσως) των αρμοδίων να προχωρήσουν στην προμήθεια σχετικού οπλισμού και εξοπλισμού.
Δεν υπάρχει η έννοια του Ελεύθερου

Σκοπευτή αν δεν πληρείται το

τρίπτυχο:

Ειδική Εκπαίδευση,

Ειδικός Οπλισμός/Υλικά,

Ειδικά Πυρομαχικά.
Δυστυχώς τα ποτάμια ιδρώτα που χύνονται στην εκπαίδευση δεν τυγχάνουν της εκτίμησης και της αναγνώρισης από αυτούς που έχουν την ευθύνη να ολοκληρώσουν το τρίπτυχο.
Στις Μονάδες των Καταδρομών οι εκπαιδευμένοι Ελεύθεροι Σκοπευτές καλούνται να εκπληρώσουν το έργο τους χρησιμοποιώντας ασθενικά για την αποστολή τυφέκια εφόδου(Μ-16Α2) με ανεπαρκείς για τον ρόλο διόπτρες γενικής χρήσης (ACOG Χ4).
Υπάρχουν φυσικά και τυφέκια 0,50’’ Μ-82Α1Μ και Μ-95 τα οποία ταιριάζουν περισσότερο σε αποστολές αντιϋλικού και εν πάσει περιπτώσει περιορίζουν το εύρος των αποστολών που μπορούν να φέρουν σε πέρας οι Ελεύθεροι Σκοπευτές.
Παλαιότερη προμήθεια προς αξιολόγηση ενός τυφεκίου Accuracy International ΑW και ενός SAKO TRG-22 παράμεινε αναξιοποίητη παρόλο που έχουν γίνει κατ’επανάληψη αναφορές για μαζική προμήθεια ενός εκ των δύο αλλά σε διαμέτρημα 0,338’’(AWSM και TRG-42).


Ο υπάρχων οπλισμός για  ελεύθερους  σκοπευτές  στον Ελληνικό  Στρατό.

ΤΙΠΟΤΕ  ΑΠΟΛΥΤΩΣ.  ΠΡΟ  10ΕΤΙΑΣ  ΖΗΤΗΘΗΚΕ  ΑΠΟ  ΤΗΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΗ  ΕΒΟ  2.300  ΤΟΥΦΕΚΙΑ.  ΤΕΛΙΚΑ  ΤΗΝ  ΕΚΛΕΙΣΑΝ  ΤΗΝ  ΕΒΟ  ΚΑΙ  ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ  ΝΑ  ΤΗΝ   ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ  ΣΕ  ΘΥΓΑΤΡΙΚΗ  ΤΟΥΡΚΙΚΗ  ΕΤΑΙΡΕΙΑ.   

Σε επίπεδο Πεζικού δεν υπάρχει απολύτως τίποτε πέραν των τυπικών τυφεκίων G-3A3 με μια απλή σκοπευτική δίοπτρα. Ακόμη και αυτά όμως υπό προϋποθέσεις είναι επαρκή για το επίπεδο του ακροβολιστή μιας Ομάδος Μάχης Πεζικού. Η χρόνια αδράνεια στον συγκεκριμένο τομέα δεν επέτρεψε την υλοποίηση της προ δεκαετίας εξαγγελθείσας προμήθειας 2.300 τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτή από την -τότε- ΕΒΟ, ούτε και την προμήθεια βαρέων τυφεκίων ειδικών εφαρμογών Μ-82Α1Μ (Barrett Light Fifty) -και- για τις Μονάδες Πεζικού όπως προβλεπόταν.


ΟΥΤΕ  ΓΙΑ  ΤΟΥΣ  ΛΟΚΑΤΖΗΔΕΣ  ΕΧΟΥΝ  ΟΠΛΑ.  ΖΗΤΗΘΗΚΑΝ  70  - ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ -  ΕΙΔΙΚΑ  ΤΟΥΦΕΚΙΑ  ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ,  ΑΛΛΑ  ΗΤΑΝ...ΑΚΡΙΒΑ.  ΤΟ  ΚΡΑΤΟΣ  ΤΩΝ  ΠΡΑΚΤΟΡΩΝ  ΤΗΣ  ΑΡΠΑΧΤΗΣ.
Ελάχιστα καλύτερη είναι η κατάσταση στις Ειδικές Δυνάμεις του Ε.Σ. Για τον εξοπλισμό των ακροβολιστών των Ομάδων Μάχης υπάρχει το Μ-16Α3 ενώ για τους ΕΣΕΑ υπάρχει το Μ-82Α1Μ. Οι δε παρατηρητές των ζευγών ΕΣΕΑ εφοδιάζονται και πάλι με το Μ-16Α3. Και εδώ όμως είναι οφθαλμοφανέστατη (και σαφώς πιο "τρανταχτή") η απουσία κάποιου ειδικού τυφεκίου ακριβείας των 7,62mm ή των .338". Ενώ μάλιστα υπήρχε ένα πρόγραμμα προμήθειας 70 τέτοιων όπλων δεν έγινε απολύτως τίποτα με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη έλλειψη να εξακολουθεί να υφίσταται. 
Η μόνη αγορά που είχε γίνει ήταν αυτή μερικών τυφεκίων Accuracy International AW, SAKO TRG-22 και Steyr SSG-69 (όλα των 7,62mm) στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με σκοπό αφενός να αξιολογηθούν οι τρεις αυτοί τύποι εν όψει τότε της υλοποίησης του προαναφερθέντος ευρύτερου προγράμματος και αφετέρου το προσωπικό του αντίστοιχου σχολείου του ΚΕΑΠ να εξοικειωθεί με όπλα αυτής της κατηγορίας.

ΟΙ  ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ  ΤΩΝ  ΣΚΟΠΕΥΤΩΝ
Σκοπευτής Ακριβείας (Designated Marksman).
Η συγκεκριμένη ειδικότητα υπήρχε με την μία ή άλλη μορφή σε διάφορους Στρατούς καθ’όλη την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου συνήθως εφοδιάζοντας ορισμένα κοινά τυφέκια με οπτικά σκοπευτικά σε μια εποχή που το σύνολο του οπλισμού αρκείτω μόνο με σταθερά «σιδηρά» σκοπευτικά. Συνήθως ο τυφεκιοφόρος που επιφορτίζεται με τον ρόλο λάμβανε καθόλου εώς πολύ λίγη ειδική εκπαίδευση. Οι Σοβιετικοί έδιναν περισσότερη έμφαση έχοντας εφοδιάσει τις Διμοιρίες και Ομάδες Πεζικού με ένα εξειδικευμένο όπλο, το Dragunov SVD, και πάλι όμως χωρίς κάποια εξαιρετικά εξειδικευμένη εκπαίδευση συνήθως. Την τελευταία δεκαετία οι Αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις αναζωογόνησαν το ενδιαφέρον τους και εισήγαγαν σε κάθε Ομάδα ένα Σκοπευτή Ακριβείας. Συνήθως αυτό που χαρακτηρίζει την σχετική ειδικότητα είναι η χρήση κοινού τυφεκίου και διαμετρήματος με την υπόλοιπη Ομάδα, πιθανόν με μικρές μετατροπές όπως καλύτερη κάννη, δίποδο ακριβείας κλπ, αλλά με πιο εξειδικευμένα οπτικά σκοπευτικά και συνήθως και με βελτιωμένη εκπαίδευση ειδικά σε θέματα σκόπευσης. Ο Σκοπευτής Ακριβείας δρα πάντα στα πλαίσια της Ομάδας του.
-Ακροβολιστής (Sharpshooter).
Ο Ακροβολιστής είναι ενταγμένος στην Ομάδα ή συνηθέστερα στη Διμοιρία. Η εκπαίδευση του είναι πιο εξειδικευμένη και μπορεί να εκτελέσει και μέρος των αποστολών ενός Ελεύθερου Σκοπευτή. Συνήθως είναι εφοδιασμένος με εξειδικευμένο οπλισμό στη μορφή ενός ημιαυτόματου τυφεκίου ακριβείας 7,62Χ51χιλ με σχετικά οπτικά σκοπευτικά και λοιπά βοηθήματα. Συνήθως δρα υπό τον άμεσο έλεγχο του επικεφαλής του τμήματος στο οποίο είναι ενταγμένος και προς υποστήριξη αυτού. Στη εποχή που διανύουμε ο Ακροβολιστής είναι πλέον αναπόσπαστο μέρος της οργανικής σύνθεσης όλων των σύγχρονων Μονάδων Πεζικού.
Ελεύθερος Σκοπευτής.
Συνήθως περιγράφεται ως ένας επίλεκτος μαχητής ικανός να εξουδετερώνει επιλεγμένους στόχους σε μεγάλες αποστάσεις παραμένοντας αφανής. Από την περιγραφή προκύπτουν οι ιδιαίτερες απαιτήσεις σκοπευτικής ικανότητας, καθώς οι μεγάλες αποστάσεις (πέραν των 600 μέτρων) και οι επιλεγμένοι στόχοι δημιουργούν ιδιαίτερες προκλήσεις, αλλά δεν γίνονται εύκολα κατανοητά τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τον Ελεύθερο Σκοπευτή. Επιγραμματικά μπορούμε να πούμε την η άριστη γνώση της ατομικής τακτικής, η ικανότητα στην ακριβή εκτίμηση αποστάσεων και στην παρατήρηση, η ικανότητα αντικειμενικής εκτίμησης των γεγονότων που εκτυλίσσονται ενώπιον του, η αντοχή του σε καταστάσεις έντονου στρες, η προσοχή στην κάθε λεπτομέρεια, η εγγενής ηρεμία και πειθαρχία αλλά και το σήμα κατατεθέν, η ικανότητα στην απόκρυψη και την παραλλαγή και στην αφανή προσέγγιση(stalking). Πολλοί φαντάζονται τους Ελεύθερους Σκοπευτές σαν μοναχικούς κυνηγούς η πραγματικότητα τους θέλει όμως να ενεργούν συνήθως σε μικρές Ομάδες των 2 εώς και 6 αντρών και να αναπτύσσουν ανεξάρτητη ή ημιανεξάρτητη δράση χωρίς τον άμεσο έλεγχο των τμημάτων που υποστηρίζουν. Ο οπλισμός τους μπορεί να περιλαμβάνει τυφέκια ακριβείας κινητού ουραίου με τις σύγχρονες τάσεις να επιτάσσουν διαμέτρημα 0,338’’ Lapua Magnum. Σε ευρεία χρήση στις δεξαμενές οπλισμού των Ελεύθερων Σκοπευτών βρίσκουμε και τυφέκια αντιϋλικού σε διαμέτρημα 0,50’’ BMG. Κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα όπλα η χρήση οπτικών σκοπευτικών ακριβείας μεγάλης μεγέθυνσης.


ΠΩΣ  ΘΑ  ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΟΥΝ  ΟΙ 

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ   ΣΚΟΠΕΥΤΕΣ   ΜΑΣ

ΤΟΝ  ΤΟΥΡΚΟ  ΕΧΘΡΟ ΚΑΙ  ΘΑ 

ΤΟΝ  ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ
Ο ελεύθερος σκοπευτής αναγνωρίζει τους αξιωματικούς από την εμφάνιση και τη συμπεριφορά τους, τα διακριτικά επάνω στις στολές τους, την ομιλία τους με τους χειριστές ασυρμάτων, από την θέση τους στο πίσω κάθισμα ενός οχήματος, από τους κατώτερους αξιωματικούς που τον περιβάλλουν, τα κιάλια και το χαρτοφύλακα χαρτών που φέρει πάνω του ή από την πιο συχνή κίνηση και ομιλία σε άλλους.
Εάν είναι δυνατόν, οι ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν κατά φθίνουσα σειρά της ιεραρχίας, ή εάν η ιεραρχία δεν είναι διαθέσιμη, θα πυροβολήσει για διακοπή των επικοινωνιών.

Αξιωματικοί και επικεφαλής τμημάτων. Κατεξοχήν «παραδοσιακοί» στόχοι για τον Ε.Σ. Είναι περιττό να πούμε ότι διακριτικά βαθμών μάλλον δεν θα είναι ορατά ή δεν θα φέρονται καθόλου.
Ηλικία. Ο όγκος του Τουρκικού Στρατού είναι κατά βάση κληρωτοί, οπότε συνήθως νεαρότερης ηλικίας. Συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας θα είναι και μεγαλύτερου βαθμού. Στοιχεία για την ηλικία μπορεί να είναι πιθανή φαλάκρα, διορθωτικά γυαλιά, μουστάκι, κοιλίτσα, λιγότερο ζωηρή κίνηση κλπ.
Συμπεριφορά προς τους γύρω τους. Πιθανόν αυταρχική συμπεριφορά, φωνασκίες, κούνημα χεριών και διατακτικές χειρονομίες, επιθετικότητα στις κινήσεις έναντι των άλλων κλπ.
Συμπεριφορά των υπολοίπων προς αυτούς. Αν και είναι απίθανη η απόδοση χαιρετισμού σε περιβάλλον επιχειρήσεων είναι πιθανή μια έστω και υποτυπώδης στάση προσοχής ενώπιον τους. Επίσης κίνηση των άλλων από και προς αυτούς τροχάδην ή καταφατική κίνηση του κεφαλιού μετά από λήψη οδηγιών ή συχνή επαφή με τον Διαβιβαστή.
Οπλισμός. Οι Αξιωματικοί του Τουρκικού Στρατού φέρουν συνήθως πιστόλι. Επίσης, πολλές φορές βλέπουμε την χρήση υποπολυβόλου ΜΡ5 από Διμοιρίτες.
Κιάλια. Είναι συνήθως ενδεικτικό σημάδι επικεφαλής κάποιου τμήματος.
Θέση μέσα στο τμήμα. Η θέση κάποιου κατά την κίνηση πιθανόν να προδώσει την ιδιότητα του. Για παράδειγμα, ο Περιπολάρχης είναι συνήθως 2ος ή 3ος στη φάλαγγα, ο Ομαδάρχης είναι συνήθως κεντρικά τοποθετημένος στην Ομάδα του ή ο Διμοιρίτης είναι κεντρικά και πίσω από τις Ομάδες του.
Διαβιβαστές. Προεξέχουσες κεραίες και μικροτηλεφωνικές συσκευές πιθανόν να δηλώνουν την ιδιότητα του καθώς επίσης και σακίδιο στην πλάτη όταν οι υπόλοιποι δεν φέρουν. Επίσης η συχνή επαφή με αυτόν που αναγνωρίσαμε ως επικεφαλής. Εδώ να τονίσουμε ότι πιο σημαντικός στόχος είναι ο ίδιος ο ασύρματος.
Χειριστές Βαρέων Όπλων. Είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι λόγων του εμφανώς διαφορετικού οπλισμού  (μεγάλο μέγεθος πολυβόλων, σωλήνες όλμων και αντιαρματικών). Επίσης συνήθως κινούνται σε μικρές ομάδες (ο γεμιστής κινείται κοντά στον σκοπευτή) και παρουσιάζουν μικρότερη κινητικότητα λόγω του βάρους του οπλισμού και των πυρομαχικών που κουβαλούν.
Εκτεθειμένα μέλη πληρωμάτων οχημάτων.
Ευαίσθητα μέρη σημαντικών υλικών όπως οχημάτων, ελικοπτέρων, οπλικών συστημάτων και κάθε μορφής άλλων υλικών.
  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ  ΑΠΟ  ΤΟΝ  ΝΕΟ  ΕΛΛΗΝΙΚΟ  ΣΤΡΑΤΟ.  ΘΑΥΜΑΣΤΕ  ΤΟΥΣ...



ΖΗΤΩ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ.
«Όταν εφορμήσαμε την πρώτη φορά κατά του 731, πίστευα ότι δεν θα συναντούσαμε ούτε έναν Έλληνα ζωντανό πάνω στο ύψωμα. Τόσο σφοδροί ήταν οι βομβαρδισμοί που προηγήθηκαν. Όμως εκείνοι ήταν εκεί και μας περίμεναν. Συνέχισα να πιστεύω το ίδιο και στις επόμενες επιθέσεις μας, που πάντα εκδηλώνονταν ύστερα από καταιγιστικά πυρά του πυροβολικού και της αεροπορίας μας. Όμως πάντα μας περίμεναν και μας απέκρουαν. Οι Έλληνες μας περίμεναν όρθιοι μπροστά στα κατεστραμμένα χαρακώματα με τις λόγχες περασμένες στα όπλα τους. Συχνά γελούσαν δυνατά και φώναζαν. Είχαν υπερβεί τον άνθρωπο. Δεν ήταν άνθρωποι πλέον το πιστεύω αυτό, ήταν θηρία».

(Αφήγηση Ιταλού έφεδρου ανθυπολοχαγού που συμμετείχε στη μάχη)
.


«Επί των κατεχομένων θέσεων θα αμυνθώμεν μέχρις εσχάτων. Ουδείς θα κινηθεί προς τα οπίσω. Ο εχθρός θα διέλθει εκ της τοποθεσίας μας, μόνον όταν αποθάνωμεν άπαντες επί των θέσεών μας».
 (Διαταγή του Ταγματάρχη Δημητρίου Κασλά, διοικητή του 2ου Τάγματος του 5ου Συντάγματος, που υπερασπίστηκε το "731").


Το Ύψωμα 731, το οποίο υπερασπίστηκε το 5ο Σύνταγμα της 1ης Μεραρχίας, ήταν στρατηγικής σημασίας καθώς αποτελούσε το κλειδί για τη διάβαση προς την ενδοχώρα. Δέχθηκε, μέσα σε τρεις μέρες, 18 επιθέσεις από πυροβολικό, αεροπορία, άρματα μάχης και επίλεκτες ιταλικές μονάδες πεζικού.
 Σχετικές αναφορές υποστηρίζουν ότι σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ρίφθησαν τόσα πυρομαχικά όσα στο «Ύψωμα 731» (μόνο την πρώτη μέρα της επίθεσης και για δυόμισι ώρες ρίχτηκαν περίπου 100.000 βλήματα στο μικρό ύψωμα. 11 βλήματα κάθε δευτερόλεπτο. Ασύλληπτο νούμερο!).
Το «Ύψωμα 731» (ο αριθμός 731 σημαίνει το υψόμετρο), δεν είναι πια 731 μέτρα. Είναι 726!
Χαμήλωσε 5 μέτρα από τους βομβαρδισμούς εκείνων των ημερών. Μέσα σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, πολέμησαν άνθρωποι μέχρις εσχάτων.

Οι Ιταλοί πλήρωσαν βαρύ τίμημα με 12.000 νεκρούς. Από τους ηρωικούς υποστηρικτές του υψώματος «731», 1.243 Έλληνες άφησαν τη ζωή τους εκεί και 4.000 τραυματίστηκαν.






  ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ





 Διαβάστε  και  τα  άρθρα:


1.     Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ Α΄ ΜΕΡΟΣ


2.     Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ. Β΄ ΜΕΡΟΣ (ΗΠΑ, ΙΣΡΑΗΛ, ΤΟΥΡΚΙΑ).







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...