Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Η τούρτα γενεθλίων στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν «άμμιλος»


Η τούρτα γενεθλίων συνοδεύει τον εορτασμό της ολοκλήρωσης ενός επιπλέον έτους ζωής εδώ και πάρα πολλούς αιώνες και είναι εφεύρεση των αρχαίων Ελλήνων. Η τούρτα στην αρχαία Ελλάδα ονομαζόταν «άμμιλος» .
Ο λόγος που τοποθετούσαν τα κεριά πάνω στη τούρτα γενεθλίων ήταν για να τιμήσουν τη θεά Άρτεμις. Οι αρχαίοι Ελληνες έκαναν μια ιδιαίτερη τελετή, κατά την οποία έφερναν στο ναό της Αρτέμιδος ένα γλυκό στολισμένο με κεριά. Τα

κεριά συμβόλιζαν τα αστέρια και το φεγγάρι, τα οποία συνδέονται με τη θεά του κυνηγιού. Τα κεριά άναβαν για να κάνουν το γλύκισμα να μοιάζει να φεγγοβολάει, σαν το φεγγάρι.
Ο λόγος που πρώτα έκαναν μια ευχή και μετά έσβηναν τα κεριά ήταν επειδή πίστευαν πως ο καπνός μετέφερε τις προσευχές τους στους ουρανούς, και πιθανόν η σημερινή συνήθεια να κάνουμε μία ευχή πριν σβήσουμε τα κεράκια να προέρχεται από αυτήν τη δοξασία.
Επειδή όμως η Αρτέμιδα θεωρούταν και προστάτιδα των μικρών παιδιών, για να έχουν την εύνοια της, οι αρχαίοι Έλληνες έκαναν αντίστοιχη τελετή και στα γενέθλια των παιδιών τους.
Η αρχαία ελληνική ευχή γενεθλίων έχει η εξής:
"Ω κορυφαία Θεά των γεννήσεων, Ακραία Άρτεμη δέξου αυτόν τον σεμνό ύμνο και χάρισε την ευλογία σου σε αυτόν που γιορτάζει την ημέρα της γεννήσεως του στο υλαίο πεδίο της ύπαρξης.
Εσύ που δίνεις το τέλειο δώρο Ανυσιδώρα χάρισε δώρα υγίειας, ευδαιμονίας, πνευματικής και υλικής ανάπτυξης, χαράς, ευθυμίας, και κάθε άλλου ψυχικού ή υλικού δώρου που εσύ κρίνεις για την αρετοδρομία της υπάρξεως.
Στάσου Βοηθός της υπάρξεως τούτης και Ευπλόκαμος, στρώνοντας άριστους δρόμους αρετής που οδηγούν σε έπαθλα αιώνια ώστε η ψυχή να ομοιάζει την Ευστέφανη χάρη Σου.
Καθαρά Θεά, κράτα αμόλυντη την ψυχή από κάθε κακό.
Μεγαλώνυμη και Ολβιόμοιρη Θεά χάρισε την μέγιστη ευτυχία της μοίρας ως
Περασία βοήθησε την σκέψη να οδεύει ασφαλής από τις αναζητήσεις της.
Σαόφρων χάρισε υγιή σκέψη.
Σεμνή Θεά δώρισε την σπουδαιότητα και τον σεβασμό σε τούτη την ύπαρξη."

Μάια Τσεπουλίδου
http://oraiokastromekatiallo.blogspot.gr/2016/01/blog-post_36.html

1 σχόλιο :

  1. Παπαδόπουλος Εμμανουήλ13 Ιανουαρίου 2018 στις 8:04 π.μ.

    Η λέξις ΑΜΜΙΛΟΣ μπορεί να χωρισθεί σε ΑΜΜ(ΑΣ)+ΙΛΟΣ Τό ΙΛΟΣ=οφθαλμός. Τό ΑΜΜΑΣ = τροφός Αρτέμιδος, μήτηρ, Ρέα, Δημήτηρ Επίσης υπάρχει και η λέξις ΑΜΜΕ = οίομαι. Τό ΟΙΟΜΑΙ = υποθέτω, νομίζω, ΠΡΟΣΔΟΚΩ κα. επίσης τό ΟΙΟΜΑΙ αναφέρεται τόσον στο ΠΑΡΕΛΘΟΝ όσο στο ΠΑΡΟΝ και τό ΜΕΛΛΟΝ. σάν απόκρισις τέλος σε ερώτηση σημαίνει ΒΕΒΑΙΑ, ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ, ΠΙΣΤΕΥΩ. Έτσι λοιπόν η ΑΜΜΙΛΟΣ=ΑΜΜ(Ε)+ΙΛΟΣ σημαίνει : Ο οφθαλμός (ίλος) τής τροφού Αρτέμιδος προσδοκώ (άμμε) οτι με ακολουθεί τόσο στό παρελθόν (άναμμα κεριού) όσο στο παρόν και στό μέλλον (άμμε). ........ Σχετικά μέ τό κερί. Η λέξις ΚΕΡΙ εμπεριέχει τήν ρίζα ΚΕΡ η οποία έχει τήν έννοιαν του θανάτου. Εξ ού ΚΕΡ-βερος ο ΚΗΡ-ας φέρων. Έτσι λοιπόν στα γενέθλια ένας χρόνος ακόμη παρήλθε - πέθανε από τήν γέννηση....... Ακόμη η λέξις ΓΕΝΕΘΛΙΑ προέρχεται απο τήν ΓΕΝΝΗΣΗ και τό ρήμα ΘΛΑΩ=τσακίζω, συντρίβω, σπάω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...