Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Το μυστικό που μπλοκάρει το PSI και οι αγωγές που απειλούν τα hedge funds!



Του Αντώνη Τάντουλου 
Σε ένα νομικό πάτημα φαίνεται πως βασίζουν την επίμονη τους στο να μην συμφωνούν οι κάτοχοι ομολόγων με τους όρους που προτείνει η Ελληνική πλευρά με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε ένα βήμα πριν μια ακόμη πολύπλοκη εμπλοκή με το PSI.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα πάντα με πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται επισήμως, μερίδα από hedge funds που έχουν στην κατοχή τους Ελληνικό χρέος έχουν εγείρει σημαντικότατες ενστάσεις όσων αφορά την εξαίρεση της ΕΚΤ από την αναγκαστική συμμετοχή της στο «κούρεμα» και υποστηρίζουν πως αν συμβεί αυτό τότε θα κινηθούν νομικά, εξέλιξη που όπως γίνεται αντιληπτό μπορεί να οδηγήσει σε επιπλέον αδιέξοδα.
Όλα ξεκίνησαν όταν το οικονομικό επιτελείο που διαχειρίζεται τις επαφές με το IIF επί της ουσίας απείλησε τους πιστωτές μας πως στην περίπτωση που δεν συναινέσουν στο PSI plus ή αλλιώς στο κούρεμα κατά 50% και υπό τους όρους που επιθυμεί (ύψος επιτοκίου, δίκαιο που θα διέπει τα νέα ομόλογα), τότε θα ενεργοποιήσει τα CACs. Δηλαδή τη ρήτρα συλλογικής δράσης.
Ωστόσο αυτή η μεθόδευση βάση τουλάχιστον της νομικής ερμηνείας που δίνεται από κάποιες πλευρές, αναγκάζει να συμμετάσχουν όλοι όσοι εμπλέκονται στην «υπόθεση» συμπεριλαμβανομένης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που κατά τις εκτιμήσεις όχι μόνο έχει στην κατοχή της Ελληνικά ομόλογα της τάξεως των 45 -50 δις. ευρώ, αλλά πολλά εξ αυτών λήγουν μέσα στο τρέχον έτος.
Ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν την ΕΚΤ να κατέχει ομόλογα που λήγουν στις 20 Μάρτιου αξίας 8 δισ. ευρώ.
Αν λοιπόν η ΕΚΤ εξαιρεθεί από το PSI τότε οι υπόλοιποι έχουν νομικό επιχείρημα να προσβάλλουν δικαστικά την διαδικασία με ότι αυτό σημαίνει μια και αν δεν υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα τότε δεν υπάρχει και λύση στο δημοσιονομικό πρόβλημα δεδομένου ότι έχει υπολογιστεί πως από το κούρεμα θα γλυτώσουμε περί τα 105 δισ. ευρώ. Αλλιώς το πλάνο τινάζεται στον αέρα και θα πρέπει να βρεθεί άλλη αποτελεσματική λύση.
Και να θελήσει όμως να βοηθήσει η ΕΚΤ την όλη προσπάθεια και πάλι θα υπάρξει μια σειρά από επιπλοκές που θα πρέπει να επιλυθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως για παράδειγμα πως η ίδια η Κεντρική Τράπεζα θα επιβαρυνθεί με ζημίες από το haircut που θα την αναγκάσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μια και τα ίδια κεφάλαια της είναι μόλις στα 10,8 δισ. ευρώ.
Ποιος ευθύνεται τώρα για όλο αυτό το μπέρδεμα; Εκείνοι που χωρίς να σταθμίσουν τα δεδομένα και τις συνθήκες προσπάθησαν να κάνουν τον «μάγκα» στους επενδυτές που κατέχουν Ελληνικό χρέος απειλώντας τους πως θα τους αναγκάσουν να ενταχθούν στο PSI. Ξεχνώντας πως οι αγορές δεν είναι τόσο απλό να εκβιαστούν ειδικά αν τα «όπλα» που εκτιμάς πως έχεις για να τους αναγκάσεις όχι μονό δεν μπορούν να έχουν αποτέλεσμα αλλά μπορεί να στραφούν εναντίον σου, όπως φαίνεται πως συμβαίνει. Άλλωστε υπάρχει η προηγούμενη εμπειρία με το περιβόητο πιστόλι πάνω στο τραπέζι που τελικά και δεν τρόμαξε τους κερδοσκόπους και τους βοήθησε να αποκομίσουν απίστευτα κέρδη από το παιχνίδι με τα CDS.
Προφανώς έχουν γίνει λάθος χειρισμοί και επίσης προφανώς κάποιοι είναι ανεπαρκείς να χειριστούν τόσο πολύπλοκα ζητήματα. Το θέμα βέβαια είναι πως παίζεται η τύχη της χώρας κορώνα γράμματα…
Πηγή: sbctv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...