Ο υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης (δεξιά) εκπροσωπεί την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup
Τη σκυτάλη των πιέσεων προς την Ελλάδα για τον άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης και την πιστή τήρηση των όρων του μνημονίου παίρνει απόψε στο συμβούλιο Eurogroup, που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη. Στο επίκεντρο, από οικονομικής πλευράς, θα βρεθούν τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ που δεν "κουρεύτηκε" στο πλαίσιο του PSI και λήγει αύριο.
Τα μηνύματα προς τη χώρα μας άρχισαν από νωρίς σήμερα, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, Πία Αντερκίλντε να εύχεται η χώρα μας να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά τηρώντας σαφώς τις δεσμεύσεις της έναντι των πιστωτών της.
Όπως είπε, η θέση της Επιτροπής δεν έχει αλλάξει και θα συνεχίσει να κάνει το παν για να βοηθήσει την Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη. Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα πρέπει, από την πλευρά της, να σεβαστεί τα εθνικά κοινοβούλια των 16 υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, που ενέκριναν το δεύτερο πακέτο βοήθειας της χώρας.
Η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί στους πιστωτές της, τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, προσερχόμενος στο συμβούλιο Eurogroup. "Παρά την ψηφοφορία στην Ελλάδα, τίποτα δεν έχει αλλάξει όσο αφορά στην αναγκαιότητα" τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υπενθύμισε ότι με βάση το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί, η μεταρρυθμιστική διαδικασία στην Ελλάδα θα κρατήσει μέχρι το 2020.
"Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει από τη συνέπεια δεκαετιών κακοδιαχείρησης, αλλά δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα, όποιον και να ακολουθήσει" τόνισε χαρακτηριστικά ο Σόιμπλε.
Την πεποίθηση πως η καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα είναι να παραμείνει στην ευρωζώνη εξέφρασε, νωρίτερα και η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να τη βοηθήσουμε να επιστρέψει στην ανάπτυξη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα θα σταματήσει αν η χώρα αποφασίσει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, είπε η καγκελάριος, εκτιμώντας ωστόσο πως δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο.
Κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε, εξάλλου, ότι η γερμανική πλευρά θεωρεί πολύ σημαντικό να σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της, δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή, είπε και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γιαν Κις ντε Γιάγκερ. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συζήτηση σχετικά με την πορεία του προγράμματος. "Εάν υπάρχει ένας τρόπος για να βελτιωθεί κάτι, πρέπει να έρθούν και να μιλήσουν με την τρόικα", πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη να εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις της χώρας και να βρεθεί άμεσα μια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο.
Κατέληξε, πάντως, λέγοντας ότι ο κίνδυνος από το ενδεχόμενο εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη θα είναι μικρότερος απ' ότι ήταν πριν από ενάμισι χρόνο. "Έχουμε εργαστεί σκληρά ώστε να μετριάσουμε τις συνέπειες ενός τέτοιου σεναρίου" πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός.
Η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για τις παγκόσμιες αγορές αυτή τη στιγμή, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουΐς ντε Γκίντος.
Δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο ώστε η Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη χωρίς να εγκαταλείψει την ΕΕ, εκτίμησε η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ προσερχόμενη στη σύνοδο του Eurogroup.
«Η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει απλά από την Ευρωζώνη» διευκρίνησε η Αυστριακή υπουργός και επανέλαβε και εκείνη πως "έχουμε ένα συμβόλαιο και αυτό σημαίνει πως οι όροι πρέπει να τηρηθούν και μόνο τότε θα μεταφερθούν τα χρήματα".
Αυστηρό μήνυμα προς την Ελλάδα, ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην ευρωζώνη αν αποφασίσει να μην τηρήσει τις δεσμεύσεις του μνημονίου, έστειλε και ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ.
«Πιστεύω ότι μια τέτοια εξίσωση είναι αδύνατη και θεωρώ ότι υπό αυτή την έννοια πρόκειται για μια ανεύθυνη δήλωσε», είπε ο Φινλανδός υπουργός. Είναι ξεκάθαρο, πρόσθεσε, πως προϋπόθεση για να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη είναι να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν.
«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, πρωτίστως για την ίδια τη χώρα αλλά και για την ευρωζώνη, η οποία θα βρισκόταν αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης» δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων του Βελγίου, Ντιντιέ Ρεϊντερς, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. Τόνισε πάντως ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την παραμονή της χώρας μας στην ευρωζώνη.
Ο Ρεϊντερς, αφού εξέφρασε την ανησυχία του για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τόνισε ότι η ίδια η χώρα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει για το τι επιθυμεί. Επισήμανε δε ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια, προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ.
Ανέφερε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συμπληρωματικές προσπάθειες, σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών και τη συλλογή των φόρων, ενώ, όπως είπε, από την πλευρά της, η ΕΕ θα μπορούσε να ενισχύσει την αλληλεγγύη της με την παροχή δανείων μεγαλύτερης διάρκειας, 10-15 ετών.
Ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, επέμεινε ότι η Eλλάδα θα πρέπει να σεβαστεί το «Σύμφωνο αλληλεγγύης», που έχει υπογράψει με την ΕΕ, προειδοποιώντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση. Η συμφωνία αυτή που έγινε με την ελληνική κυβέρνηση -και όχι με κάποιο πολιτικό κόμμα -συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις για την Ελλάδα, τόνισε ο Φρίντεν, ο οποίος υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να λάβει αποφάσεις.
Ομόλογο και ανακεφαλαιοποίηση
Στη σημερινή συνεδρίαση θα αποφασιστεί κατα πάσα πιθανότατα και η αποπληρωμή ή όχι του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν «κουρεύτηκε» μέσω PSI και λήγει αύριο.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης μεταξύ των άλλων αναμένεται να εξετάσουν το ζήτημα ώστε η Ελλάδα να κρατήσει ενιαία στάση απέναντι στους ομολογιούχους που δεν δέχθηκαν να μπουν στο PSI και έχουν στα χέρια τους τίτλους συνολικής αξίας 6,5 δισ. ευρώ.
Επίσης, ο υπουργός θα ενημερώσει τους ομολόγους του για τις πολιτικές εξελίξεις, αλλά και την πορεία της ελληνικής οικονομίας με σημείο αιχμής τη ρευστότητα του Δημοσίου.
Ο κ. Σαχινίδης έχει διαμηνύσει πως στην παρούσα φάση δεν μπορεί να λάβει την οποιαδήποτε απόφαση χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αλλά και την κάλυψη των θεσμικών μας εταίρων.
Οπως έχει γράψει το «Εθνος», η εισήγηση του υπουργού Οικονομικών προς τους πολιτικούς αρχηγούς είναι να πληρωθεί το συγκεκριμένο ομόλογο.
Αν δεν πληρωθεί, προκύπτει ζήτημα πιστωτικού γεγονότος για το συγκεκριμένο ομόλογο και ξεκινά μία πολύχρονη δικαστική διαμάχη του ελληνικού Δημοσίου, καθώς οι κάτοχοι του ομολόγου θα προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Στο Eurogroup θα τεθεί και το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς εκκρεμμεί η απόφαση για την επόμενη δόση των 23 δισ. ευρώ, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης, για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας των τραπεζών ως τον Ιούνιο.
Δεν έγινε μετάφραση, αλλά παράφρση και παραποίηση
Τελειωμό δεν έχει η προπαγάνδα του Μega και η προσπάθεια τρομοκράτησης για να ψηφίσει ο κόσμος το αγαπημένο παιδί του Μπόμπολα, Βενιζέλο.
Στο σημερινό δελτίο των 8 παρουσίασε δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών κ. Σόιμπλε ότι “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες θα υποφέρουν τις επόμενες δεκαετίες. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα…” Μόνο που όσοι γνωρίζουν γερμανικά κατάλαβαν πως ο κ. Σόιμπλε είπε: “δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Έλληνες υποφέρουν εξαιτίας κακοδιαχείρισης των τελευταίων δεκαετιών. Δεν υπάρχει εύκολος δρόμος για την Ελλάδα…”
Κύριοι της ΕΣΗΕΑ πότε θα παρέμβετε επιτέλους;
Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης μόνο όταν η πρώτη είναι αντικειμενική, αλλιώς καταντά η ψυχή της ποδηγέτησης ενός λαού
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.