Τρίτη 29 Μαΐου 2012

Γιατί οι τρεις «ισχυροί» του πλανήτη τρέμουν μια ελληνική πτώχευση


Αν για την ευρωζώνη και την υπόλοιπη Ευρώπη μια έξοδος της χώρας μας από ευρώ και η συνεπακολουθούμενη πτώχευση έχει προκαλέσει την αναταραχή, για τις τρεις ισχυρότερες οικονομίες είναι ένα κακό όνειρο που αν πραγματοποιηθεί θα τους παρασύρει σε ατραπούς που δεν θέλουν ούτε σε θεωρητικό επίπεδο να σκέφτονται. ΗΠΑ, Κίνα και Ρωσία βρίσκονται σε επιφυλακή για τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις εντός της ευρωζώνης, καθώς η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή την αχίλλειο πτέρνα της παγκόσμιας οικονομίας.

Η κρίση στους κόλπους του ευρώ όσο πάει και εξαπλώνεται. Μετά την Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται μια ανάσα πριν την κατάρρευση, και η υπόλοιπη Ευρώπη το μόνο που μπορεί να κάνει είναι… την προσευχή της.

Το ντόμινο αυτό είναι που τρομάζει τις τρεις υπερδυνάμεις, καθώς οι ΗΠΑ ακόμα βρίσκεται στην «ανάρρωση» από την κρίση του 2008, οι Κινέζοι βλέπουν την οικονομία τους να επιβραδύνεται, ενώ η Ρωσία στερεύει από καύσιμα.


Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, το moneypost.gr συγκέντρωσε όλες εκείνες τις πληροφορίες για να εξετάσει τι θα σημαίνει για κάθε έναν από τους ισχυρούς, ένα Grexit με default… 

ΗΠΑ 

Η χειρότερη εκδοχή που μπορεί να σκεφτεί ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα για την κατάληξη της Ελλάδας, οι Ηνωμένες Πολιτείες γίνονται δέκτες ενός ευρωπαϊκού οικονομικού κραχ που επηρεάζει με τον πιο άσχημο τρόπο τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Ελλάδα λοιπόν φεύγει όπως όπως από το ευρώ. Τα spreads των ισπανικών και ιταλικών ομολόγων εκτοξεύονται στα ύψη και οι δύο χώρες αποκλείονται από τις διεθνείς αγορές. Οι Ισπανοί και Ιταλοί καταθέτες αποσύρουν πανικόβλητοι τα λεφτα τους από τις τράπεζες, υπό τον φόβο μιας δικής τους εξόδου από την ευρωζώνη. Η παγκόσμια αγορά βυθίζεται, οι επενδυτές στην προσπάθεια τους να βρουν καταφύγιο στρέφονται στις ΗΠΑ. Το αμερικανικό δολάριο γίνεται όλο και πιο ακριβό, ενώ οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταρρέουν από την απουσία επενδυτών. Επικρατεί χάος.

Κανονικός εφιάλτης για τον Ομπάμα που θα δει το εμπόριο, τις οικονομικές διασυνδέσεις, την επιχειρηματική και καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ να αλλάζουν δραματικά. Στο πιο αισιόδοξο σενάριο, το σοκ των αγορών θα προκαλέσει μια ελεύθερη πτώση της αμερικανικής οικονομίας, αφού αμέσως μέσα ένα τρίμηνο από το Grexit, η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα πέσει τουλάχιστον κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Αν καταρρεύσει και το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, οι βίαιες ανατάραξεις που βίωσαν οι ΗΠΑ το 2008 με την Lehman Brothers, θα είναι ακόμα χειρότερες. Και μπορει οι αμερικανικές τράπεζες να είναι πιο οργανωμένες τώρα, όμως με επιτόκια κοντά στο μηδέν και με ήδη αυξημένους φόρους, οι ΗΠΑ θα έχουν λιγότερα  εργαλεία στη διάθεση τους να αντιμετωπίσουν το πλήγμα στην ανάπτυξη.

Έτσι, η ύφεση θα χτυπήσει ξανά τους Αμερικανούς και οικονομόλόγοι πιστεύουν ότι θα είναι πολύ πιο επώδυνη από αυτή της διετίας 2007-2009.

ΚΙΝΑ 

Ο Χου Τζιντάο είναι ψυχρός υπολογιστής και ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ.

Ήταν μεγάλη η έκπληξη μας όταν στην έρευνα που προηγήθηκε για το θέμα που εξετάζουμε, βρήκαμε πως το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων είχε δημοσιεύσει αναλυτικούς πίνακες και σημεία πολιτικών πρωτοβουλιών που προτίθεται να λάβει η κινεζική κυβέρνηση στην πιθανότητα ενός Grexit.

Περισσότερο από όλα θα πληγούν οι εξαγωγές της Κίνας αλλά και οι εγχώριες νομισματικές συνθήκες. Μπορεί να μην επηρεαστεί τόσο πολύ όσο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης της διετίας 2007 - 2009, ωστόσο οι κρίση της Ευρώπης έχει ήδη αρχίσει να έχει αντίκτυπο στην αγορά της Κίνας, αφού ήδη η οικονομία της έχει επιβραδυνθεί.

Δεδομένης μιας ελληνικής εξόδου, εάν υποτεθεί ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα πληγεί στα μισά επίπεδα της προηγούμενης παγκόσμιας κρίσης, η ανάπτυξη της χώρας θα περιοριστεί στο 6,4%, χωρίς τα φορολογικά κίνητρα, πράγμα που σημαίνει θα βρεθεί κατά 1,7% μείον.

Σε αυτήν την περίπτωση, ο Τζιντάο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση των δημόσιων επενδύσεων, και μάλιστα, η αύξηση αυτή υπολογίζεται ότι θα πρέπει να αντιστοιχεί στο +18% επί του συνόλου των επενδύσεων του έτους.

Βέβαια, το κατά πόσο η εκτίμηση αυτή είναι σωστή ή όχι είναι θέμα συζητήσιμο, καθώς συνήθως οι κυβερνητικές ανακοινώσεις, πόσο μάλλον όταν αφορούν την Κίνα είναι λίγο πιο… «καθυσηχαστικές» σε σχέση με την πραγματικότητα…

ΡΩΣΙΑ 

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει τεράστιο πρόβλημα με τα αποθεματικά των ενεργειακών πόρων. Βλέπει ότι τα κουκιά δεν του βγαίνουν και μια Ελλάδα εκτός ευρώ θα σημάνει μια ενεργειακή κρίση άνευ προηγούμενου.

Αρχικά, η οικονομία της Ρωσίας θα συρρικνωθεί κατά 2,1%, η οικονομική παραγωγή θα χάσει αμέσως 1 ποσοστιαία μονάδα, ενώ το έλλειμμα της χώρας θα εκτοξευτεί και θα ανεβεί κατά 5,5%.

Και όλα αυτά, γιατί η Ρωσία εξαρτάται κυρίως από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες τροφοδοτούν τα μισά έσοδα του ετήσιου προϋπολογισμού της! Και επειδή ο μεγαλύτερος «πελάτης» της είναι η Ευρώπη, μια απώλεια της τάξης του 50% στις εξαγωγές θα σήμαινε την εξαθλίωση της χώρας.

Το μπρεντ, ο βαθμός που στηρίζει τις τιμές για το μίγμα πετρελαίου στα Ουράλια, μπορεί να πέσει κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι σε περίπτωση που το Grexit δεν επηρεάσει τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης, ενώ σε περίπτωση ντόμινο εντός ευρώ - που είναι και το πιο πιθανό - η τιμή θα πέσει κατω από τα 60 δολάρια…

Και η ύφεση της Ρωσίας θα φέρει την απόλυτη κοινωνική καταστροφή…

Άγγελος Ανδρέου  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...