Αρχαιολόγος επισημαίνει στο protothema.gr πως «η χρήση του όρου 'προτεταμένα' για τα χέρια των Καρυάτιδων, είναι καταφανώς εσφαλμένη και προδίδει βιασύνη κατά τη σύνταξη του δελτίου τύπου»
Σε έντονη διάσταση απόψεων βρίσκονται οι αρχαιολόγοι για την ανασύνθεση της αρχικής στάσης των Καρυάτιδων στον τάφο της Αμφίπολης. Οι μεν υποστηρίζουν ότι οι Κόρες είχαν τα χέρια τους προτεταμένα, οι δε εκτεταμένα. Και εκτός απόμια διαφωνία, οι ειδικοί επιστήμονες φαίνεται να διχάζονται ως προς το ποιος πρέπει να έχει προνομιακό δικαίωμα στην παροχή πληροφοριών: Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, ή οι ανασκαφείς και η κα Αικατερίνη Περιστέρη;
Όπως επισημαίνει αρχαιολόγος μιλώντας στο protothema.gr «η χρήση του όρου 'προτεταμένα' για τα χέρια των Καρυάτιδων, είναι καταφανώς εσφαλμένος και προδίδει βιασύνη κατά τη σύνταξη του δελτίου τύπου. Η πρόταση των χεριών στα αρχαιοελληνικά αγάλματα συμβολίζει κάτι τελείως διαφορετικό από τον ρόλο που έχουν οι Κόρες στην είσοδο του τάφου».
Βάσει του σχηματισμού των αντικρυστών, ελαφρώς ανασηκωμένων ώμων τους, οι Καρυάτιδες πιθανότατα είχαν το εσωτερικό τους χέρι εκτεταμένο πλαγίως. Το εάν στήριζαν την οροφή όπως ισχύει σε άλλες ταφικές παραστάσεις ή άγγιζε το ένα το άλλο φράσσοντας την είσοδο, προς το παρόν δεν είναι σαφές. Στην αναπαράσταση που δημοσιοποίησε το ΥΠΠΟ με το αρχιτεκτονικό σχέδιο του κ. Μιχάλη Λεφαντζή, οι Καρυάτιδες εμφανίζονται με τα χέρια τους εκτεταμένα και ενωμένα μεταξύ τους στα ακροδάκτυλα, σε μια στάση μάλλον χορευτική παρά αποτρεπτική προς τους επίδοξους εισβολείς.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το σκίτσο του κ. Λεφαντζή πρακτικά απορρίπτει το δελτίο τύπου του υπουργείου και τον όρο «προτεταμένα». Εξάλλου, η πρόταση της ή των χειρών στα αρχαιοελληνικά αγάλματα προδίδει κυρίως διάθεση προσφοράς. Και αυτό είναι μάλλον το τελευταίο που θα ήθελε να δηλώσει ο γλύπτης των Καρυάτιδων της Αμφίπολης.
http://www.protothema.gr/
Δύο γαιδούρια μάλωναν σε ξένον αχυρώνα.
ΑπάντησηΔιαγραφή