Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Έτσι πρέπει να ήταν οι Σφίγγες ολόκληρες.

Μια ενδιαφέρουσα άποψη για το πώς καταστράφηκαν.
Πρέπει να έχει υποστεί  ελαφρά καθίζηση η οροφή στο οικοδόμημα εσωτερικά του Τύμβου ή τουλάχιστον στην είσοδο με τις δύο Σφίγγες .Αυτό δείχνουν τα αγάλματα  και  τα σπασμένα φτερά που βρέθηκαν σχεδόν πλάι τους .Εάν αυτό είναι σημαντικό δεν ξέρουμε αλλά πρέπει να είναι σχετικά σύνηθες σε μια σεισμογενή χώρα σαν την Ελλάδα 

  ΟΙ ΣΦΙΓΓΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ, ΤΥΜΒΟΥ ΚΑΣΤΑ 

 Τοποθετήσαμε  διαφορετικής εποχιακής τεχνοτροπίας  τύπου ελληνικής Σφίγγας αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά στο ελλιπές μέρος τους 
ΑΡΧ ΜΟΥΣΕΙΟ ΔΕΛΦΩΝ- ΣΦΙΓΓΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΗΣΑΥΡΌ ΤΩΝ ΝΑΞΙΩΝ 560 π. Χ. 
Αριστερά η Σφίγγα του θησαυρού των Ναξίων -Δελφοί ύψος 2,32 μ. δεξιά Αμφιπόλεως με ύψος όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ  περίπου 2 μ.  Η αριστερή είναι με ανασηκωμένα τα πίσω ποδιά ενώ η δεξιά της Αμφίπολης είναι σε βαθύ κάθισμα, ίσως η διάφορα τεχνοτροπίας στην απόδοση από το 560 π. Χ. με το (περίπου)  325-310 π. Χ. (Τελευταίο τέταρτο του 4ου αι.π.Χ. )Όπως και να είναι δεν είναι δυνατόν να χωρέσουν στο θόλωμα της αναδομής εάν βεβαία έχουν τα φτερά και την κεφαλή με πλησιάζουσα μορφή και μέγεθος με την Σφίγγα των ΝαξίωνΩστόσο σύμφωνα με τα αναφερόμενα από τον καθ. Παν. Καρύδη (στατικής ,ειδικό σε θέματα σεισμών και σε όλους γνωστό) στον Τύμβο και λόγο του βάρους του χώματος πρέπει να έχει υποστεί καθίζηση η οροφή στο οικοδομικό σύμπλεγμα εσωτερικά ή στην είσοδο που βρίσκεται τώρα η ανασκαφή .


Το έδαφος όμως έχει παραμείνει ή έχει γίνει εκεί διαφορική κίνηση των σωμάτων κινήθηκε αντίστροφα δηλαδή και η μικρή απόσταση που έχει μείνει πια από το κεφάλι της Σφίγγας και την θολωτή οροφή στο εσωράχιο την κοίλη επιφάνεια της αψίδας, της καμάρας ή του θόλου. ή και καμία απόσταση, αλλά και από τους σεισμούς ή κάποιο σεισμό, μέσα στα 2300 χρόνια έσπασαν οι κεφαλές, αλλά και τα φτερά ,που όπως βλέπουμε πρέπει να εξείχαν αρκετά . 


Δεν αποκλείουμε λοιπόν να έχει γίνει αυτό και με τις δυο Σφίγγες και για αυτό να έσπασαν τα φτερά που βρέθηκαν κοντά τους ,να συνθλίφτηκαν δηλαδή από το δόμο που τις περιβάλλει


ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΦΙΓΓΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΚΥΡΗΝΗ ΣΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΛΥΒΙΗ -ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΛΥΒΙΚΟΥ
  ΕΠΙΣΗΣ


Ο Γ.Χουλιάρας για τον σεισμό που μπορεί να έχει επηρεάσει τον τάφο της Αμφίπολης 

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο zougla.gr, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη άποψη του καθηγητή  αντισεισμικής τεχνολογίας Παναγιώτη Καρύδη ο οποίος έκανε λόγο για «πιθανή σεισμική κίνηση που μπορεί να έχει υποστεί ο τάφος στην Αμφίπολη».

Αυτό είναι ένα πιθανό σενάριο σύμφωνα με τους σεισμολόγους, το οποίο μπορεί να δικαιολογήσει το γεγονός ότι λείπουν τα κεφάλια και τα φτερά των Σφιγγών στην είσοδο του τάφου. Παράλληλα η ανεύρεση από τους αρχαιολόγους κομματιών από τα φτερά ενισχύει ακόμα το σενάριο.

Όπως ανέφερε ο κ. Χουλιάρας: «Άκουσα την άποψη του καθηγητή Καρύδη στην οποία αναφέρει ότι ο τρούλος της ανασκαφής όντος είναι πολύ χαμηλός και δεν θα χώραγε η φτερούγα ή το κεφάλι εκεί. Υπάρχει ένα σύγγραμμα του Σταυρού του Μερτζίδη από το 1885 που είχε κάνει μελέτη στην περιοχή και αναφέρει ότι το 597 μ.Χ. είχε κάνει ένα σεισμό της τάξης 6,7 Ρίχτερ στην Αμφίπολη. Ο Μερτζίδης αναφέρει ότι άλλαξε η ροή του Στρυμόνα ποταμού κοντά στην Αμφίπολη γιατί ήτανε πάρα πολύ δυνατός σεισμός. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν από τον δυνατό σεισμό να ανυψώθηκε το έδαφος, με αποτέλεσμα τα κεφάλια και τα φτερά των Σφιγγών να συγκρούστηκαν με τον τρούλο και να έσπασαν.Ο σεισμός αυτός που έγινε λοιπόν θα μπορούσε να επηρεάσει το υπέδαφος της περιοχής».


Αυτό το θέμα, στο να μην είναι  άνθρωποι που τις κατέστρεψαν ,ενισχύει την άποψη ότι ο Τύμβος και το περιεχόμενό του μπορεί να είναι ασύλητος.-ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝ
http://hellenes-romaion.blogspot.gr/2014/08/blog-post_21.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...