Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ μέρος Ξ'




της 14/9/2014 (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58434) θα μπορούσαμε να παρατηρήσουμε τα εξής :

Ο τέταρτος τοίχος δεν διευκρινίζεται αν είναι διαφραγματικός (δηλαδή χρησιμοποιείται για αντιστήριξη των επιχωματώσεων ) ή τερματικός (δηλαδή τοίχος όπου τερματίζεταιαυτή η σειρά θαλάμων που ουσιαστικά αποτελούν τον προθάλαμο του κυρίως τάφου. Σημειωτέον φαίνεται ότι δεν υπάρχουν θυρόφυλλα  μεταξύ και των τριών θαλάμων.(Παρότι δεν έχει αποκαλυφθεί πλήρως η θύρα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου (Τ2)νομίζω ότι ούτε αυτή έχει θυρόφυλλα).
Και αυτό πολύ πιθανόν για εξισορρόπηση των επιχωματώσεων των τριών χώρων, δηλαδή η λειτουργία ήταν αντίστοιχη με την  αρχή  των συγκοινωνούντων δοχείων. 
Παρατηρώ επίσης ότι η θύρα αυτή φαίνεται ότι είναι πολύ λιτή, σε σχέση με την θύρα τουδεύτερου διαφραγματικού τοίχου (Τ1) (Καρυάτιδες) πράγμα που ίσως σημαίνει ότι δεν πρέπει να περιμένουμε πολλά ευρήματα εδώ, ιδιαίτερα αν η θύρα δεν έχειθυρόφυλλα όπως υποψιάζομαι.

Αν συμβαίνει αυτό, συμβολικά μπορώ να το θεωρήσω ότι καθώς  ο χώρος  Θ3 αλληγορεί το νοητό  (βλέπε : ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ  ) και δεδομένου ότιστο νοητό δεν υπάρχουν σχήματα και μορφές, είναι ίσως αναμενόμενο να έχουμε έναν πολύ λιτό διάκοσμο.
Άλλωστε από την ανακοίνωση, αν την διαβάζω καλά, προκύπτει ότι στον χώρο αυτόκυριαρχεί το κόκκινο χρώμα, το οποίο είναι σύμβολο του νοητούΝα θυμηθούμε ότι στους δύο προηγούμενους θαλάμους υπάρχει αυτή η κυανή γραμμή που διατρέχει όλο το μήκος. Ίσως διότι το κυανούν παραπέμπει στην θάλασσα που στην μυθολογία μας είναισύμβολο του κόσμου της γέννησης.

Αν δε η υπόθεση μου  είναι σωστή (βλέπε : ΠΡΟ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ), τότε αμέσως μετά τηνθύρα που βλέπουμε στην παραπάνω φωτογραφία, θα πρέπει να ακολουθεί σκάλα που να οδηγεί προς ένα κατώτερο επίπεδο.

Εκτιμώ δε ότι αν όχι άμεσα, λίγο μετά θα υπάρχει κάποια στροφή της πορείας προς το κέντρο του ταφικού τύμβου, μιας και η πορεία που ακολουθούμε μέχρι τώρα, δεν είναι επί της ακτίνος (για λόγους που υποθετω ότι έχουν να κάνουν με τοναποπροσανατολισμό τυχόν εισβολέων) αλλά κινούμεθα υπό γωνίαν ως προς αυτή.

Αν διαβάζω δε καλά την σκέψη του κατασκευαστή, θεωρώ ότι η αρχική του πρόθεση ήταν ο κυρίως τάφος να είναι κάτω από το επίπεδο του εδάφους, που ταυτίζετο με το επίπεδο της λίμνης Κερκινίτιδος, που υπήρχε μπροστά στον τύμβο. (βλέπε : Ο ΤΥΜΒΟΣ ΚΑΙ Η ΛΙΜΝΗ ΚΕΡΚΙΝΙΤΙΣ). Υποθέτω ότι κατασκευαστικά ήταν πιο εφικτό να φτιάξει μια πορεία 15 μέτρων περίπου στο επίπεδο σχεδόν του εδάφους και μετά να προχωρήσει σε κατώτερο επίπεδο) και όχι από την αρχή.

Με αυτο το σκεπτικό, ο κυρίως τάφος θα ευρίσκετο κάτω από το επίπεδο της λίμνηςκαλυπτόμενος από 25 περίπου μέτρα χώμα από πάνω του, κατασκευή που μας θυμίζει τις σύγχρονες κατασκευές των καταφυγίων!

Αν η υπόθεση αυτή  δεν είναι σωστή. τότε λογικά στον τέταρτο διαφραγματιικό τοίχο θα υπάρχει η  είσοδος του κυρίως τάφου, με θυρόφυλλα αυτην την φορά.

Ο τέταρτος τοίχος δεν μπορεί να είναι διαφραγματικός, αλλά τερματικός διότι δεν παρατηρούμε κανένα άνοιγμα, όπως τα Α1 και Α2 που χρησίμευαν για τηνεπιχωμάτωση των χώρων. Γιατί τότε και ο επόμενος χώρος θα χρειαζόταν επιχωμάτωση,άρα θα έπρεπε να υπάρχει ένα κατάλληλο άνοιγμα.

¨Ετσι λοιπόν ο τέταρτος τοίχος δεν παρουσιάζει κανένα άνοιγμα, όπως φαίνεται στις δημοσιευθείσες φωτογραφιες :
Σε αντίθεση με τους δύο προηγούμενους τοίχους που παρουσιάζουν σχετικά ανοίγματα :
για την λειτουργία των οποίων υπήρχε η μαρμάρινη πλάκα που βρισκόταν στην οροφήτου Θ2 και χρησίμευει εν είδει σκαλωσιάς για την μετακίνηση των εργατών και τηνρίψη των χωμάτων:

Ακόμα και αν προς στιγμήν ενστερνιστούμε τις απόψεις περί της σύλησης του τάφου, λόγω της παρουσίας των ανοιγμάτων Α1 και Α2, στον χώρο Θ3 δεν υπάρχει περαιτέρωάνοιγμα και συνεπώς η όποια (υποτιθέμενη) προσπάθεια σύλησης θα είχε σταματήσει εδώ.

Το γεγονός δε ότι "Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη" μας ξεκαθαρίζει ότι κανείς δεν έχει προσπαθήσει να επέμβει στην επιχωμάτωση του χώρου Θ3!

Με άλλα λόγια το ταφικό μνημείο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας ασύλητο!



http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/1492014.html

2 σχόλια :

  1. Ως αυτοχθων κι εγω Ελληνας, παρακολουθω με αγωνια και δεος τις ανασκαφες στην Αμφιπολη, οπως και τα εξαιρετικα σας σχολια για το ευρημα και τολμω να θεσω ενα ερωτημα, αν και, φαρμακοποιος ων, καμμια σχεση δεν εχω με αρχιτεκτονικη και αρχαιολογια:
    Ο υπερκειμενος του ταφου ογκος χωματων ειναι πολυ λιγος ωστε το νερο της βροχης μπορει να στραγγισει και να φτασει στον θολο... Μετα απο τοσους αιωνες βροχων δε θα επρεπε να υπαρχουν αποθεσεις αλατων στους αρμους και στις ρωγμες του θολου ??? Μηπως εχει στεγανοποιηθει η ολη κατασκευη απο πανω ??? Κατι αναλογο δηλαδη που εκανε η ανασκαφικη ομαδα σκεπαζοντας με ναϋλον τον χωρο πανω απο τις σφιγγες ???
    Ευχαριστω Γιωργος Πετροπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εύλογο είναι αγαπητέ Γιώργο να μην μπορούμε να απαντήσουμε στο ερώτημα σου. Προτείνουμε λοιπόν τόσο σε σένα όπως και σε όλους τους αναγνώστες να ρίχνουν μία ματιά στον σύνδεσμο του συγγραφέα αυτής της μελέτης τον οποίο παραθέτουμε στο τέλος κάθε άρθρου. Εκεί, μπορεί να παρακολουθήσει κανείς πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις που γίνονται πάνω στο θέμα και να απευθύνει και τα ερωτήματα του. Και τα ερωτήματα ενδέχεται να βοηθήσουν τον συγγραφέα (Εμπεδότιμο) στην έρευνα του και στις πληροφορίες που θα μας δώσει στα επόμενα άρθρα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...