Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Βρέθηκε υπόγειος θάλαμος κάτω από το πάτωμα του τρίτου θαλάμου

Οι αρχαιολόγοι αν και για ακόμη μια φορά προτίμησαν να κάνουν μια ανακοίνωση στη δική τους γλώσσα μιλούν ολοκάθαρα για υπόγειο χώρο.
Στην ανακοίνωση γίνεται ξεκάθαρα λόγος όχι για κανονικό πάτωμα αλλά: “διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους” προφανώς ως τώρα υπήρχαν κάθετοι τοίχοι σφράγησης και πλέον έχουμε περάσει σε σημείο όπου το μνημείο έχει κίνηση προς τα κάτω και έτσι η σφράγιση έγινε με οριζόντιο τρόπο.

Αυτό το πάτωμα μοιάζει με “ψευδοπάτωμα” καθώς φαίνεται με βάση την ανακοίνωση ότι κάλυπτε ολόκληρο το χώρο:

“Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης.”
Με άλλα λόγια κάτω από το πάτωμα αυτό το χώμα δεν είναι από το έδαφος του λόφου Καστά αλλά αποτελεί μέρος της επίχωσης που έγινε για να προστατευτεί το μνημείο. Η επίχωση αυτή έχει υποχωρήσει και έτσι αποκαλύφθηκε μια ολόκληρη τάφρος.


“Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται.”
Και αυτό το μέρος της ανακοίνωσης του υπουργείου δείχνει ότι η τάφρος έχει εκτός από μεγάλο πλάτος  έχει και μεγάλο βάθος καθώς ήδη στο 1,40 το στρώμα επίχωσης δεν σταματά αλλά συνεχίζεται...

Κάπως έτσι γίνεται βέβαιο ότι ο ταφικός θάλαμος είναι υπόγειος, δεν είναι ο τρίτος θάλαμος ο τελευταίος, το μνημείο συνεχίζεται και από δω και πέρα σε σχέση με όλη την προηγούμενη κατασκευή (το τμήμα που ήδη έχει αποκαλυφθεί) είναι σε κατώτερο επίπεδο.

Το γεγονός ωστόσο ότι βρέθηκε η θύρα, και το δεύτερο θυρόφυλλο, ίσως μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ο τρίτος θάλαμος ίσως λειτουργεί και ως προθάλαμος, καθώς στους Μακεδονικού τύπου τάφους η βαριά μαρμάρινη θύρα μπαίνει στον προθάλαμο.

Ο συγκεκριμένος τάφος πάντως έχει μοναδικά στοιχεία και δεν αποκλείονται και νέες εκπλήξεις, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι γεωλογικές έρευνες δείχνουν στο σημείο αυτό όπου (περίπου) βρίσκεται η ανασκαφή μια μεγάλη επιφάνεια που μοιάζει με κενό στα έγκατα του λόφου Καστά.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού

Οι προγραμματισμένες ανασκαφικές και στερεωτικές εργασίες από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Σερρών στο λόφο Καστά Αμφίπολης συνεχίζονται ως εξής:

1. Προχωρεί η απομάκρυνση χωμάτων από τον τέταρτο χώρο και αποκαλύφθηκε η θεμελίωση των πλαϊνών τοίχων. Η έδραση των τοίχων γίνεται επί τεχνητής επίχωσης, από καλά συμπυκνωμένο αμμοχάλικο με άργιλο, πάχους περίπου 0, 40μ. Η επίχωση αυτή πατά πάνω στο φυσικό έδαφος του λόφου Καστά, το οποίο εμφανίζεται επιφανειακά ως εδαφοποιημένος-κερματισμένος σχιστόλιθος.

2. Κατά την ανασκαφή, όπως ήδη έχουμε αναφέρει, διαπιστώθηκε η ύπαρξη δαπέδου σφράγισης από πώρινους λίθους. Σώζονται τα τμήματα του δαπέδου τα οποία βρίσκονται σε επαφή με τους πλαϊνούς τοίχους. Στο δυτικό τμήμα του δαπέδου οι λίθοι παρουσιάζουν υποχώρηση και σημαντική στροφή προς το εσωτερικό του χώρου, ως αποτέλεσμα καθίζησης-ολίσθησης της υποκείμενης επίχωσης. Στο ανατολικό τμήμα οι λίθοι του δαπέδου βρίσκονται στην αρχική τους θέση. Πραγματοποιείται η απομάκρυνση των δυτικών λίθων, ώστε να αποκαλυφθεί η κατάσταση θεμελίωσης του δυτικού πλαϊνού τοίχου και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αντιστήριξης και στερέωσης της θεμελίωσης.

3. Κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί του φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, επιφάνειας, 4Χ2,10μ., το οποίο είναι επιχωμένο με ιλυώδη άμμο (όπως αλλωστε και η υπόλοιπη επίχωση του μνημείου). Ήδη έχει προχωρήσει η ανασκαφή, σε βάθος περίπου 1,40μ. από την επιφάνεια του κατωφλίου και η επίχωση συνεχίζεται. Κατά την απομάκρυνση της αμμώδους επίχωσης εντοπίστηκε το δεύτερο μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα, διαστάσεων, 2Χ0,90Χ0,15μ. και βάρους περίπου έναμισυ τόνο. Φωτο 1,2).Σήμερα επιχειρείται η απομάκρυνσή του από το σημείο εύρεσης.


4. Πριν από τη συνέχιση της απομάκρυνσης των χωμάτων του ορύγματος, θα γίνουν εργασίες εγκιβωτισμού και αντιστήριξης των κατακόρυφων παρειών του (αλλά και της επίχωσης κάτω από το θεμέλιο των πλαϊνών τοίχων), ώστε να διασφαλισθεί η ευστάθεια της θεμελίωσης των πλαϊνών τοίχων.

5. Την Τετάρτη 29-10-2014 έγινε τοποθέτηση έξι αισθητήρων μέτρησης της παραμόρφωσης επί αντίστοιχων αντηρίδων του τέταρτου χώρου για να διαπιστώνεται στο εξής η ένταση των μεταλλικών στοιχείων αντιστήριξης, κατά την πρόοδο των ανασκαφικών εργασιών. Επιπλέον για σήμερα έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση επιπλέον 10 αισθητήρων, αλλά και ρωγμομέτρων για την παρακολούθηση τυχόν εξέλιξης υφιστάμενων ρωγμών μεγάλου εύρους σε δομικά στοιχεία των εγκάρσιων διαφραγμάτων.

6. Συμπληρώθηκαν στοιχεία υποστύλωσης της θόλου στο δεύτερο και τον τρίτο χώρο.

7. Συνεχίζεται η αφαίρεση των χωμάτων από τα πρανή και πάνω, ανατολικά και ανάντη του μνημείου.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...