Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ μέρος Τ'


Σήμερα 30/9/2014 το ΥΠΠΟ δημοσίευσε φωτογραφίες με αποκαλυμένες πλεόν τιςΚαρυάτιδες σε όλο τους το μεγαλείο πάνω σε βάθρα ύψους 1,40 μέτρων.

Τα λόγια νομίζω είναι περιττά για να περιγράψουν την εικόνα που μας αποκαλύφθηκε :

Συγκεκριμένα η ανακοινωση του ΥΠΠΟ λέει τα εξής :

"Συνεχίστηκε από την ΚΗ' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, η αρχαιολογική έρευνα στο ταφικό συγκρότημα λόφου Καστά Αμφίπολης. Αφαιρέθηκαν οι δύο τελευταίοι δόμοι του τοίχου σφράγισης, μπροστά από τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, αποκαλύπτοντας στο σύνολο τους τα μαρμάρινα βάθρα, πάνω στα οποία πατούν οι Καρυάτιδες.
Ο διάκοσμος των βάθρων είναι συνέχεια της ορθομαρμάρωσης των τοίχων.Αποτελείται από μαρμάρινους δόμους με περιταίνια. Το ύψος των βάθρων είναι 1,40μ., έχουν πλάτος 1,36μ. και πάχος 0,72μΤο συνολικό ύψος βάθρου και αγάλματος είναι 3,67μ. Το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ. Ιχνημπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας."

Παρά το λιτό της ανακοίνωσης νομίζω ότι δύο σημεία χρήζουν προσοχής :

Το ένα ειναι ότι "το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ" και ότι  "Ιχνη μπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας".

Οι πληροφορίες αυτές είναι πολύ σημαντικές διότι συνάδουν με την "ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟΣΥΜΒΟΛΙΣΜΟΥ"  που είχαμε κάνει.

Συγκεκριμένα είχαμε υποθέσει ότι "όλη η δομή του τάφου απεικονίζει την πορεία της ψυχής του νεκρού".

Και έτσι ο πρώτος θάλαμος (Θ1) συμβολίζει τον κόσμο της γέννησης, ο δεύτερος θάλαμος (Θ2) το λεγόμενο "Αστρικό" ή ψυχικό κόσμο και ο τρίτος θάλαμος (Θ3) τονοητό. Αν λοιπόν ισχύει η υπόθεση αυτή τότε, ακολουθώντας και τους κανόνες που χρησιμοποιούντο στους αρχαίους ελληνικούς ναούς, θα έπρεπε το επίπεδο που συμβολίζει το επίπεδο της ψυχής, ως ανώτερο του κόσμου της γέννησης, θα έπρεπε να είναι σε ανώτερο επίπεδο, δηλαδή να ανεβαίνουμε σε αυτό με κάποιο σκαλοπάτι, που με μεγάλη ικανοποίηση παρατηρούμε ότι ισχύει καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο  "το δάπεδο του δεύτερου χώρου είναι υπερυψωμένο κατά 0,07μ".

¨Ετσι λοιπόν φαίνεται ότι ικανοποιεί την πρακτική συμβολισμού που ακολουθείτο στους αρχαίους ναούς και πολύ πιθανόν είναι το επίπεδο του Θ3 (λίγο πριν την είσοδο σε αυτό ή λίγο μετά ) να είναι και αυτό υπερυψωμένο. Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα μας παραξένευε αν η υπερύψωση της εισόδου του τρίτου θαλάμου (Θ3)  να είναιπερίπου 0,084 για να ικανοποιηθεί το λεγόμενο "μέτρο Δεινοκράτη".

Ο δε δεύτερος θάλαμος (Θ2) φαίνεται ότι και αυτός επισημαίνεται με το μπλέ χρώμασύμβολο του κόσμου της γέννησης και του ψυχικού κόσμου καθώς : "Ιχνη μπλέ χρώματος εντοπίζονται στο μέτωπο της ανωτέρω επιφάνειας".

Μετά πλέον την είσοδο στον θάλαμο Θ3 που από ό,τι φαίνεται κυριαρχείται από τοκόκκινο χρώμα, που είναι σύμβολο του νοητού, θα υπάρχει μια κλίμακα που θα οδηγείπρος τα κάτω, προς την τέταρτη θύρα που έχει εντοπιστεί στον τέταρτο τοίχο, η οποία πολύ πιθανόν να είναι η είσοδος σε έναν χαμηλό και κατωφερικό διάδρομο που θα οδηγεί προς το κέντρο του τύμβου όπου θα βρίσκεται ο κυρίως τάφος.


Η ανασκαφική σκαπάνη θα δείξει του λόγου το αληθές ή θα το απορρίψει......


http://empedotimos.blogspot.gr/2014/10/3092014.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...