Πέμπτη 7 Απριλίου 2016

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος

Ο Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος καταγόταν από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας (σημ. Υψούς) όπου εθεωρείτο ένας εκ των προκρίτων (κοτζαμπάσηδων). Πριν από την επανάσταση του '21 ζούσε στην Κωνσταντινούπολη όπου ήταν παντοπώλης. 
Εκεί, επικεφαλής και άλλων Ελλήνων, πρωτοστατούσε σε τολμηρές διαμαρτυρίες ενώπιον του σουλτάνου για την κακομεταχείριση των Πελοποννησίων από τους τοπικούς άρχοντες. Για το λόγο αυτό, επειδή “ανέβαινε υψηλά και τολμούσε”, το δόθηκε το προσωνύμιο “Υψηλάντης”. Στην Κωνσταντινούπολη μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα και απέκτησε ηγετική θέση μεταξύ των Πελοποννησίων. Τότε συνήθιζε να υπογράφει και ως “Υψηλάντης” επειδή το όνομα ήταν ήδη γνωστό στους μυημένους. Λόγω αυτής της αντιποίησης του ονόματος δημιουργήθηκε παρεξήγηση και αναγκάστηκε να φύγει από την πόλη.

Ωστόσο, αυτή η αντιποίηση χρησιμοποιήθηκε αργότερα για παραπλάνηση των Τούρκων και απόκρυψη των κινήσεων του Δημητρίου Υψηλάντη.

Ήταν μεταξύ των πρώτων που ενεπλάκησαν στην Επανάσταση συγκροτώντας σώμα από 175 ενόπλους Στεμνιτσιώτες που αργότερα αυξήθηκαν. Άνδρες αυτού του σώματος, υπό τον Γ. Ντρίτζα, σκότωσαν τέσσερεις προύχοντες Τούρκους στα Βλάχικα Καρύταινας την 21 Απριλίου 1821, καθώς οι τελευταίοι είχαν υποπτευθεί το κίνημα και πήγαιναν για ασφάλεια να κλειστούν στο "παλαιόκαστσρο" της Καρύταινας. Την 25 Μαρτίου επικεφαλής των ενόπλων του και με “ανοιχτή σημαία” κατέβηκε στον κάμπο της Καρύταινας για να πολιορκήσει τους Τούρκους.Την 25 Απριλίου 1821 ορίστηκε από τους συμπατριώτες του "αρχιστράτηγος", σύμφωνα με έγγραφο που διασώζει ο Φωτάκος.

 Τον Απρίλιο ανέλαβε αρχιστράτηγος της Πελοποννήσου ο Θ. Κολοκοτρώνης και ο Αλεξανδρόπουλος άρχισε και πάλι να υπογράφει ως “Υψηλάντης”. Όταν κατά την πολιορκία της Τρίπολης οι Τούρκοι κλήθηκαν να παραδοθούν στον Δημ. Υψηλάντη, εκείνοι απαντούσαν: “Ποιόν Υψηλάντη; Τον βρωμο-στεμνιτσιώτη;” Συμμετείχε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς μαζί με τον αδελφό και τον γιό του, δεν ήταν όμως παρών κατά την άλωση γιατί είχε αποσυρθεί στη Στεμνίτσα λόγω ασθενείας. Στις μάχες τον ακολουθούσε και γιός του Ιωάννης, γεννημένος το 1805, ο οποίος και σκοτώθηκε το 1825 στη μάχη των Τρικόρφων. Αγωνιστές υπήρξαν και ο αδελφός του, ο γιός του Αλέξανδρος που υπηρέτησε στο πλοίο του Κανάρη, ο επίσης γιός του Βασίλειος, γεννημένος μόλις το 1809, που ακολουθούσε τον πατέρα του στις μάχες και ήταν παρών στα Τρίκορφα όπου σκοτώθηκε ο αδελφός του.

Ο Κολοκοτρώνης τον όρισε επίτροπό του στην Πελοποννησιακή Βουλή και επιμελητή του στρατεύματος όταν ο ίδιος χρειάστηκε να φύγει για την πολιορκία της Κορίνθου. Ο Αλεξανδρόπουλος συμμετείχε στις μάχες του Βαλτετσίου πολύ κοντά στον Κολοκοτρώνη. Αναφέρεται μάλιστα ότι πρόσφερε στον Κολοκοτρώνη “μπογάτζα” όταν ο τελευταίος αντελήφθη τα σήματα καπνού με τα οποία τον ειδοποίησαν ότι οι Τούρκοι υπό τον Ρουμπή κινούνται προς Βαλτέτσι, οπότε και είχε την ευκαιρία να σημειώσει την πρώτη σημαντική νίκη.

Κατά τα γεγονότα του 1824 απομακρύνθηκε από τον Κολοκοτρώνη και τάχθηκε με τον Κουντουριώτη, προήχθη δε σε χιλίαρχο. Το 1826, ενώ βρισκόταν στο Ναύπλιο και ετοίμαζε εφόδια για το Μεσολόγγι, ασθένησε και πέθανε. Μετά το θάνατό του λογίστηκε ως λοχαγός.

Άλλες λεπτομέρειες για τη δράση του αναφέρει οι ίδιος σε επιστολή του προς την Εθνική Διοίκηση το 1823 όπου αιτείται να του δοθεί ο βαθμός του χιλιάρχου.

ΠΗΓΗ : https://el.wikipedia.org/


 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μελετόπουλος 

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Λασσάνης 

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Τσόκρης Δημήτριος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Νικόλαος Στουρνάρης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Χατζηγιάννης Μέξης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντής Νικόδημος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Στράτος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Ξύκης (Δυοβουνιώτης)

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Νικόλαος Αποστόλης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ζάχος Μήλιος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντής Λαχανάς

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μακρης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Μιχάλης Κουρμούλης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Παπανικολής

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γιώργος Γιαννιάς 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντίνος Γκόφας

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Παναγιώτης Καρατζάς

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Αναγνώστης Στριφτόμπολας 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Σισίνης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Μιχαλάκης Σισίνης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Αθανασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...