Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

Το παλαιότερο Εμπορικό Κέντρο 2700 ετών ανακαλύφθηκε στην Αρχαία Άργιλο

Οι αρχαιολόγοι έφεραν στο φως τα εξαιρετικά καλά διατηρημένα ερείπια ενός αρχαίου εμπορικού κέντρου στη Βόρεια Ελλάδα.

Ανακαλύφθηκε στοά σε σημείο όπου γίνονται ανασκαφές από το 1992.
Είναι τόσο καλά διατηρημένη που μεμονωμένα καταστήματα μπορεί να προσδιοριστούν - συμπεριλαμβανομένων και των χώρων που κατασκεύαζαν και πωλούσαν το δικό τους ελαιόλαδο.
Η μη ομοιόμορφη σχεδίαση δείχνει ότι κάθε ιδιοκτήτης είχε σχεδιάσει και κατασκευάσει το μαγαζί του, μόνος του.
Στην αρχαία Ελλάδα, η στοά, ήταν μια μεγάλη, ανοιχτή κατασκευή που συνήθως στεγάζονταν καταστήματα και οριοθετούσε τις δημόσιες πλατείες από την πόλη.


Οι στοές ήταν κοινές κατά την Ελληνιστική περίοδο, από τον 3ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ., αλλά νωρίτερα παραδείγματα είναι εξαιρετικά σπάνια.
Η αρχαία Άργιλος βρίσκεται 4 χλμ. δυτικά των εκβολών του ποταμού Στρυμόνα, σε απόσταση 6 περίπου χλμ. από την αρχαία Αμφίπολη, εκτείνεται σε έκταση 150 στρεμμάτων και καταλαμβάνει τον λόφο Παλαιόκαστρο.


Σύμφωνα με την φιλολογική παράδοση ιδρύθηκε το 655 π.Χ. από Ανδρίους και ήταν η παλαιότερη αποικία στην αιγαιακή ακτή και η ανατολικότερη της Άνδρου.
Σκοπός της ίδρυσής της ο έλεγχος της κοιλάδας του Στρυμόνα και της πλούσιας σε αγροτικά προϊόντα, σε ξυλεία και σε μεταλλεύματα ενδοχώρας.
Στο απόγειό της, τον 5ο αιώνα π.Χ., η Άργιλος ήταν μια από τις πλουσιότερες πόλεις της περιοχής.


Η ανασκαφή της Αργίλου είναι μια συστηματική ανασκαφική έρευνα στο πλαίσιο κοινού ελληνοκαναδικού προγράμματος που ξεκίνησε το 1992 και συνεχίζεται.
Υπεύθυνοι των ανασκαφών είναι ο Καναδός καθηγητής Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ Ζαν Περό και ο αρχαιολόγος κ. Ζήσης Μπόνιας προϊστάμενος της  ΙΗ΄Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας.
«Δεν είχαμε ιδέα ότι κάτι τόσο ιστορικώς σημαντικό θα μπορούσε να βρεθεί κρυμμένο εδώ» δήλωσε ο κ. Περό για το εύρημα.
«Είναι εξαιρετικά συναρπαστικό και πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα πράγματα που μπορούν να βρεθούν
Οι αρχαιολόγοι τόνισαν ότι τίποτα σαν αυτό δεν είχε ανακαλυφθεί ποτέ και ότι περιμένουν να βρουν πολλά περισσότερα καταστήματα όταν θα ξεκινήσουν τις ανασκαφές στην ανατολική πλευρά της στοάς το επόμενο έτος


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...