Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: Εγκρίθηκε από τη Γερουσία το σχέδιο για το χρέος

Η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο που προβλέπει την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης των ΗΠΑ, τερματίζοντας την κρίση που κράτησε τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες κλειστές από την 1η Οκτωβρίου και απείλησε να οδηγήσει σε αθέτηση πληρωμών τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη. 

Η έγκριση του σχεδίου από τη Γερουσία 
με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά 
ανοίγει τον δρόμο ώστε να ακολουθήσει η ψηφοφορία στη Βουλή 
των Αντιπροσώπων πιθανόν εντός της ημέρας.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία ανακοίνωσαν νωρίτερα σήμερα ότι κατέληξαν σε συμφωνία τερματίζοντας την κρίση λίγες μόλις ώρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Το υπουργείο είχε προειδοποιήσει ότι από τις 17 Οκτωβρίου η αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να βασίζεται μόνο στα ρευστά διαθέσιμα της για να

συνεχίσει να εξυπηρετεί το σύνολο των υποχρεώσεων της. 
Το σχέδιο των δύο κομμάτων -το οποίο υιοθετήθηκε άμεσα από το Λευκό Οίκο-

προβλέπει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Ιανουαρίου και την αύξηση του ανώτατου ορίου δανεισμού μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.

Προβλέπει επίσης τη σύσταση ειδικής επιτροπής με αντικείμενο την επίτευξη συμφωνίας σε θέματα που άπτονται του προϋπολογισμού. Η επιτροπή θα πρέπει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου να υποβάλει ένα σχεδίου που θα απαντά στις ευρύτερες δημοσιονομικές προκλήσεις των ΗΠΑ.
Το σχέδιο δίνει παράλληλα στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει και πάλι έκτακτα μέτρα για να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις του εφόσον το Κογκρέσο δεν αποφασίσει την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, η συμφωνία δεν προβλέπει σημαντικές τροποποιήσεις στη μεταρρύθμιση Obama στην υγεία, με τους αναλυτές να κάνουν λόγο για νίκη του Αμερικανού προέδρου ο οποίος από την αρχή της διαπραγμάτευσης είχε δηλώσει ότι δεν θα επιτρέψει στους Ρεπουμπλικάνους να χρησιμοποιήσουν το χρέος και τον προϋπολογισμό για να επιβάλουν την ατζέντα τους στην υγεία. 
Το σχέδιο πάντως προβλέπει μια μικρή αλλαγή που επεδίωκαν οι Ρεπουμπλικάνοι, ορίζοντας νέες διαδικασίες για την επιβεβαίωση των εισοδημάτων των ατόμων που λαμβάνουν κυβερνητικές επιδοτήσεις στην υγειονομική ασφάλιση στο πλαίσιο του Νόμου για Προσιτή Περίθαλψη.
Obama: Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών
Ο Αμερικανός πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε ότι θα υπογράψει άμεσα τον νόμο για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους και για την επανέναρξη των λειτουργιών της κυβέρνησης μετά την υπερψήφιση του στη Γερουσία.
Ευχαρίστησε ταυτόχρονα τους ηγέτες και των δύο κομμάτων για τη στήριξη τους, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να γίνουν πολλά για να ανακτήσει η Ουάσινγκτον την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Ερωτηθείς, εξάλλου, αν θα ξανασυμβεί το ίδιο σε λίγους μόνο μήνες, ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε "όχι".
Boehner: Θα παρουσιάσω στη Βουλή την πρόταση της Γερουσίας
Οι Ρεπουμπλικάνοι "έδωσαν έναν καλό αγώνα, αλλά απλά δεν νικήσαμε", δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner σχολιάζοντας τη συμφωνία Δημοκρατικών - Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία για το χρέος και τον προϋπολογισμό.
Δήλωσε επίσης ότι θα φέρει τη συμφωνία της Γερουσίας προς ψήφιση στη Βουλή, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανοίξει την Πέμπτη τις υπηρεσίες που έκλεισαν λόγω του προηγούμενου αδιεξόδου στη χρηματοδότηση.

Πηγή:
www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...