To τουρκικό σχέδιο προβλέπει τη μεταφορά νερού από το φράγμα Alaköprü της Μερσίνας στην κατεχόμενη Βασίλεια μέσω υπαθαλάσσιου αγωγού 80 χλμ. |
Σε μελέτη του καθηγητή Huseyin Gokcekus («αντιπρύτανης Πανεπιστημίου Εγγύς
Ανατολής» και γενικός συντονιστής για υδατικά θέματα του «Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων» του ψευδοκράτους), υποστηρίζεται ότι «το νερό, το οποίο λέγεται ότι συμπεριλαμβάνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δυνατό να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού» και πως «εφόσον οι εργασίες έρευνας και γεώτρησης συνεχίζονται στα νότια του νησιού και ο τ/κ “λαός” έχει όσα δικαιώματα έχουν και οι Ε/κ στο θέμα αυτό, τότε γιατί η διανομή του φυσικού αερίου και του πετρελαίου που θα ανορυχθεί να μη διοχετεύεται στο λιμάνι της Αλεξανδρέττας μέσω της βόρειας Κύπρου και απ’ εκεί στην Ευρώπη;».Σημειώνεται πως ο Τούρκος πρωθυπουργός, Recep Tayyip Erdoğan έχει δηλώσει πως το νερό θα μπορούσε να καλύπτει και τις ανάγκες των Ελληνοκυπρίων, όταν είναι γνωστό πως ο σχεδιασμός του έργου δεν καλύπτει τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού.
Σημαντικά στοιχεία για το έργο παρουσίασε ο Νίκος Νεοκλέους, πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, σε ημερίδα που οργάνωσε η «Αδούλωτη Κερύνεια». Επί τούτου σημειώνει τα εξής:
- Περιέχει πολλούς κινδύνους τόσο στο στάδιο κατασκευής όσο και στο στάδιο λειτουργίας και συντήρησης.
- Πιθανή σύνθλιψη αγωγού από εξωτερικές πιέσεις στο βάθος των 250m νερού.
- Πιθανή αστοχία αγωγού και των αγκυρίων σε περίπτωση σύγκρουσης με υποβρύχια, μεγάλα ψάρια, κ.λπ.
- Φθορά του υλικού HDPE , Δολιοφθορά, κ.λπ.
Μπορεί να υλοποιηθεί το έργο;
Ο Νίκος Νεοκλέους επισημαίνει το μειωμένο ενδιαφέρον από τις κατασκευαστικές εταιρείες. Σημειώνει πως φημολογείται ότι για την κατασκευή του αγωγού η Τουρκία έχει απευθυνθεί σε χώρες όπως η Κίνα και η Μαλαισία. Τονίζει δε πως πρόκειται για ένα δαπανηρό έργο (υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει $440 εκατ.) και σημειώνει πως από τεχνικής άποψης, το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία είναι υλοποιήσιμο. Αναφέρεται, όμως, σε κινδύνους. «Η υλοποίηση του έργου, όμως, παρουσιάζει σοβαρότατους κινδύνους αστοχίας ή αποτυχίας. Οι Τούρκοι φαίνονται αποφασισμένοι να προχωρήσουν ανεξάρτητα από τους κινδύνους καθώς θεωρούν ότι τα πλεονεκτήματα είναι τόσο μεγάλα, ούτως ώστε να αξίζει τον κόπο να πάρουν κάποια ρίσκα». Είναι σαφές πάντως πως το έργο αναβαθμίζει την εξάρτηση των κατεχομένων και αποτελεί ένα ακόμη βήμα ενσωμάτωσής τους στην Τουρκία. Παράλληλα, όμως, για την Άγκυρα αποτελεί μια ακόμη πρόβα μεγαλοϊδεατισμού.
strategy reports
http://infognomonpolitics.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.