Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Ιράν: Ανακαλύφθηκε ναός στην αρχαία Ελυμαΐδα

Τα ερείπια του αρχαίου Ναού που βρέθηκε στην Ελυμαΐδα του Ιράν

Ομάδα Ιρανών και Ιταλών αρχαιολόγων εντόπισε τα ερείπια ενός αρχαίου ναού σε μια περιοχή της Ελυμαΐδας (αρχαία Ἐλυμαΐς), στην τοποθεσία Κάλεχ Τσένταρ, στο νοτιοδυτικό Ιράν (στην αρχή του περσικού κόλπου).


Τα περισσότερα τμήματα της δομής έχουν χτισθεί με ογκόλιθους χωρίς κονίαμα με τη μορφή μιας ευρείας πλατφόρμας, όπως αυτά που κατασκευάζονταν στην Περσέπολη, είπε ο Ιρανός διευθυντής της ομάδας, Τζαφάρ Μεχρκιάν, στο ιρανικό πρακτορείο.
Η δομή περιλαμβάνει επίσης επίπεδο από τούβλα που έχτιζαν συνήθως τους αρχαίους ναούς, πρόσθεσε.



Νόμισμα Βασιλέων της Ελυμαΐδος -( Βασιλέων Καμνασκίρη και Ανζάζης ;)

Η Ελυμαΐδα ήταν ένα υποτελές κράτος στην αρχαία Παρθία, ανατολικά του ποταμού Τίγρη και συνήθως θεωρούνταν μέρος της ευρύτερης περιοχής της Σουσιανής. Άκμασε από τον 2ο αιώνα π.Χ. έως τον 3ο αιώνα μ.Χ.

Σύμφωνα με τα βιβλικά στοιχεία ήταν η περιοχή της Ελάμ, που εξελληνισμένη είχε την ονομασία Ἐλυμαΐς, που σήμερα καλύπτει την έκταση  του Κουζεστάν, του σύγχρονου ιρανικού κράτους.

 Η πρωτεύουσα της η Σούσα φαίνεται να έχει ιδρυθεί από Πέρση Σατράπη. Η καρδιά του βασιλείου ήταν στα όρη Λορεστάν, κοντά στις  σημερινές περιοχές Μπεχμπεχάν και Ιζέχ, όπου η τοπική δυναστεία άφησε ανάγλυφες εικόνες και επιγραφές στην αραμαϊκή.

Η ιρανο-ιταλική ομάδα έσκαψε έξι σημεία στην περιοχή του χωριού Σάμι, είπε ο Μεχρκιάν.

«Η μία δομή είναι εξ ολοκλήρου κατασκευασμένη από ορθογώνια τούβλα και ένας μέλος της ομάδας διευκρίνισε ότι πρόκειται για βωμό ή ένα μικρό επίπεδο για λατρεία», πρόσθεσε.

Η πρώτη τάφρος είχε ανασκαφθεί πριν από 77 χρόνια από τον πολωνικής καταγωγής Βρετανό αρχαιολόγο Α. Στάιν κατά τη διάρκεια του έργου « Αρχαίες διαδρομές στο Δυτικό Ιράν». Στο σημείο είχε ανακαλυφθεί ένα άγαλμα πρίγκιπα της Παρθίας που εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο  του Ιράν.

Στην έκτη τάφρο οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν αρχαίο οικογενειακό τάφο που χρησιμοποιούντα περί τα  εκατό χρόνια στην περίοδο της ακμής των Καλαμνασκιρών.
«Ο τάφος είναι αντιπροσωπευτικός του είδους της ταφής. Είναι ένα μικρό ορθογώνιο δωμάτιο με πέτρινο κτίσμα», είπε ο Ιρανός διευθυντής της ομάδας.

Η ανασκαφική εργασία έγινε βάσει μια πενταετούς συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της Ιταλίας, υπό την αιγίδα του Ιρανικού Κέντρου Αρχαιολογικών Ερευνών και του ανάλογου τμήματος του Ερευνητικού Κέντρου του Τορίνο.

Η περιοχή απειλείται από αρχαιοκάπηλους, σημειώνει το δημοσίευμα των «Νέων της Τεχεράνης».

--


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...