Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ μέρος ΣΤ'

Το ΥΠΠΟ στην χθεσινή του ανακοίνωση ανέφερε ότι στον Τάφο της Αμφίποληςδιενεργούνται εργασίες στήριξης και προστασίας του μνημείου από τα επιδεινούμενα καιρικά φαινόμενα.

Μια από τις φωτογραφίες που δημοσίευσε είναι και η παρακάτω για την οποία αναφέρει ότι : «Ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών αντιστήριξης για την προσωρινή σταθεροποίηση του επιστυλίου του δεύτερου διαφράγματος, το οποίο φαίνεται να στηρίζεται ασταθώς» (http://www.yppo.gr/2/g22.jsp?obj_id=58273)

 (Τοίχος Τ2 - δεξί κάτω άκρο ρόδακας ?)

Δεν ξέρω αν κάνω λάθος, πάντως διακρίνω στο κάτω δεξί άκρο του επιστυλίου τουδευτέρου διαφράγματος ρόδακα, που σημαίνει ότι και το επιστήλιο του δευτέρου διαφραγματικού τοίχου διακοσμείται από ρόδακεςπράγμα που δεν μας το έχουν ανακοινώσει.

Σίγουρα δεν αφορά τον διαφραγματικό τοίχο  στον οποίο βρέθηκε το «περιβόητο» άνοιγμα 40 Χ50 εκ. Α1 (βλέπε παρακάτω φωτογραφία)  γιατί σε αυτό έγινε «κατασκευή επιπέδου εργασίας, με πλάκες κόντρα-πλακέ, επί του πρώτου διαμερίσματος, στο επίπεδο του επιστυλίου , για την ασφαλή πρόσβαση και την λεπτομερή εγγύς παρατήρηση και επιθεώρηση της θόλου του πρώτου θαλάμου αλλά και για την ασφάλεια των εργαζομένων». Όπως φαίνεται και στην φωτογραφία οι ρόδακες είναι καλυμμένοι για προστασία.






 (Τοίχος Τ1 -  ρόδακες καλυμμένοι στο δεξί άκρο)

Στο «Βήμα της Κυριακής» της 31/8/2014 αναγράφεται το εξής : «’Ενα βήμα πιο κοντά στην λύση του αρχαιολογικού αινίγματος του τύμβου Καστά βρίσκονται οι αρχαιολόγοι. Πίσω από τον μεγάλο  όγκο χωμάτων στο εσωτερικό του προθιαλάμου ήρθαν αντιμέτωποι με ακόμα ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ επί του διαφραγματικού τοίχου : μια νέα είσοδο χωρίς θύρα που οδηγεί σε μια αίθουσα.
Η είσοδος , αν και ήταν αναμενόμενη ως εύρημα – εντυπωσίασε τους αρχαιολόγουςκαθώς κοσμείται με μαρμάρινα επιστύλια τα οποία στηρίζονται σε δύο κίονες. Οι κίονες διαιρούν το άνοιγμα σε δύο μέρη δημιουργώντας έτσι δύο εισόδους, φτιάχνοντας ένα μνημειακής όψεως πρόπυλο, που ενδυναμώνει την άποψη πως πρόκειται για έναιδιαιτέρως σημαντικό ταφικό μνημείο»

Το συμπέρασμα που συνάγω από αυτήν την «διαρροή» είναι ότι η παράγραφος αυτή πρέπει να αναφέρεται στον χώρο μετά τον τοίχο Τ2 (στο σημείο που στο παρακάτω διάγραμμα αποτυπώνεται ως «?» ). Αν η περιγραφή αυτή είναι ακριβής τότε υποθέτω ότι μπόρεσαν να τα δουν κοιτάζοντας μέσα από το άνοιγμα Α2 του αριστερού άνω άκρου του δευτέρου διαφραγματικού τοίχου Τ2. Η περιγραφή φαίνεται ότι αφορά πλέον  την είσοδο του Τάφου.

Δεν μπορεί να αναφέρεται στον τοίχο Τ2 και στην αίθουσα Θ2 διότι ο τοίχος Τ2 ήτανκαλυμμένος με χώμα μέχρι την οροφή και συνεπώς δεν μπορούσαν να δουν τι είδους θύρα υπήρχε στον διαφραγματικό τοίχο Τ2 και όλες τις λεπτομέρειες που περιγράφονται στο δημοσίευμα. Άλλωστε όπως φάινεται και στην παραπάνω φωτογραφία  του τοίχου Τ2 (του επιστηλίου με τον ρόδακα στο δεξί κάτω άκρο) υπάρχει χώμα σχεδόν μέχρι πάνω (φαίνεται ότι αφαιρέθηκε το πάνω-πάνω χώμα όσο χρειαζόταν για να μπορέσει να γίνει η στήριξη).








Όμως όταν δημοσιεύθηκε το παραπάνω, δεν είχαν ακόμα ανακοινωθεί τα σχετικά με τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο Τ2 και το νέο άνοιγμα (Α2)  στο άνω αριστερό άκρο του Τ2. Φαίνεται  λοιπόν ότι η αρχαιολογική ανασκαφή βρίσκεται αρκετά μπροστάκαι ότι  αυτά που ανακοινώνει το ΥΠΠΟ  δημοσιεύονται καθυστερημένα,  με διαφορά φάσεως,  σε σχέση με την πραγματική κατάσταση.

Αν το σκεπτικό μου είναι σωστό, τότε σίγουρα οι αρχαιολόγοι πολύ πιθανόν να έχουν ήδη στα χέρια τους δεδομένα, που μπορεί να είναι ακόμα και καταλυτικά για τηνταυτοποίηση του μνημείου και του νεκρού, τα οποία και δεν τα έχουν ανακοινώσει ακόμα.

Έχει επίσης ενδιαφέρον να πάρουμε μια ιδέα πως ήταν περίπου η περιοχή την αρχαιότητα. Όπως έχω ήδη αναφέρει στην αρχική μου ανάρτηση, ο Τύμβος βρισκόταν μπροστά στην λίμνη Κερκινίτιδα  στην οποία, λόγω του ότι ο Στρυμόνας ήταν πλωτός, μπορούσαν να μεταφερθούν με πλοία τα μάρμαρα από την Θάσο για την κατασκευή του μνημείου.


 
Ζωγραφική αποτύπωση του 1831 από τον Γάλλο περιηγητή Esprit MarieCousinéry


(συνεχίζεται.....)


http://empedotimos.blogspot.gr/2014/09/392014.html

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...