Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017

Η Ακρόπολη των Αθηνών μιας άλλης εποχής

Ernst Carl Eugen Koerner: Άποψη της Ακρόπολης

Η Αθήνα είναι η πόλη με τη μεγαλύτερη ιστορία της Ευρώπης, και μιας από τις μεγαλύτερες του κόσμου, αφού κατοικείται συνεχώς για πάνω από 3.000 χρόνια. Η πόλη κατάφερε να γίνει η ηγετική πόλη της Αρχαίας Ελλάδας στην πρώτη χιλιετία π.Χ., ενώ τα πολιτιστικά της επιτεύγματα κατά τη διάρκεια του 5ου αιώνα π.Χ. έθεσαν τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού.
Στο βραχώδη λόφο της Ακρόπολης, που δεσπόζει στο κέντρο της σύγχρονης Αθήνας, βρισκόταν το σπουδαιότερο και μεγαλοπρεπέστερο ιερό της αρχαίας πόλης, αφιερωμένο, κατά κύριο λόγο, στην προστάτιδα θεά της, την Αθηνά.
Με τον ιερό αυτό χώρο σχετίζονται οι σημαντικότεροι μύθοι της αρχαίας Αθήνας, οι μεγάλες θρησκευτικές εορτές, οι παλαιότερες λατρείες της πόλης αλλά και ορισμένα από τα καθοριστικά για την ιστορία της γεγονότα.
Τα μνημεία της Ακρόπολης, αρμονικά συνδυασμένα με το φυσικό περιβάλλον, αποτελούν μοναδικά αριστουργήματα της αρχαίας αρχιτεκτονικής, που εκφράζουν πρωτοποριακούς συσχετισμούς ρυθμών και τάσεων της κλασικής τέχνης και επηρέασαν

την πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία για πολλούς αιώνες αργότερα.

Η Ακρόπολη του 5ου αι. π.Χ. αποδίδει με τον τελειότερο τρόπο το μεγαλείο, τη δύναμη και τον πλούτο της Αθήνας στην εποχή της μαγαλύτερης ακμής της, το ''χρυσό αιώνα'' του Περικλή.
Δείτε μερικά από τα έργα με θέμα την Ακρόπολη που διάσημοι εικαστικοί καλλιτέχνες δημιούργησαν στο πέρασμα του χρόνου.
Edward Dodwell, Παρθενώνας, Views in Greece, 1821.
Edward Dodwell, Ακρόπολις, Views in Greece, 1821Ακρόπολη, 1813, χαρακτικό από το βιβλίο του John Cam Hobhouse, ιδιωτική συλλογή

Giovanni B. Lusieri, 1802, Ο Παρθενώνας από τα ΒΔ, Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα

Lancelot Theodore Turpin de Crisse, 1804, ιδιωτική συλλογή

Lancelot Théodore Turpin de Crissé, 1805, Άποψη Ερέχθειου, ιδιωτική συλλογή
Frederic Edwin Church, 1871, ιδιωτική συλλογή

Charles Lock Eastlake, 1818, ιδιωτική συλλογήCarl Friedrich Werner, 1877, Ερέχθειο, Μουσείο Μπενάκη


Carl F. Werner, 1877, Ναός Απτέρου Νίκης, Μουσείο Μπενάκη.James Stuart, 1755-60, Ερέχθειο, Royal Institute of British ArchitectsMartinus Rørbye, 1835, εργασίες στα Προπύλαια
Martinus Rørbye, 1844, Συζήτηση στον Παρθενώνα, Εθνική Πινακοθήκη Δανίας.
Carl Anton Joseph Rottmann, 1836, Η Ακρόπολις από τις Στήλες του Ολυμπίου Διός.
Ραφαήλ Τσέκολης, 1853, Ακρόπολις, Εθνική Πινακοθήκη Ελλάδος

Richard Banks Harraden, 1828, Η Ακρόπολη από τον λόφο των Μουσών, Συλλογή Βουλής των Ελλήνων
Michael Haubtmann, 1873, Η Ακρόπολις από τις στήλες του Ολυμπίου Διός, ιδιωτική συλλογή.Leo Von Klenze, 1846, Αναπαράσταση Ακρόπολης Αθηνών την εποχή του Περικλέους. Neue Pinakothek, Μόναχο.


2 σχόλια :

 1. Η πηγή του άρθρου Διόνυσε μου είναι δική μας, δημοσιευμένου άρθρου από το 2013. Απλά πρόσθεσαν πέντε λέξεις και ιδιοποιήθηκαν κόπο μηνών για την συγκέντρωση του υλικού. Αυτά συμβαίνουν στο διαδίκτυο και δεν είναι η πρώτη φορά.

  http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2013/06/blog-post_2444.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Το κλασικό clopy paste των μπλόγκερ Ιφιγένεια.Δεν θέλουμε πνευματικά δικαιώματα όπως ζητούν πολλοί αλλά μια απλή αναγραφή της πηγής δεν είναι τίποτα το κακό.
   Να σου δώσω τα συγχαρητήρια μου για το υπέροχο υλικό που έχεις συγκεντρώσει.

   Διαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...