Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Το σύνταγμα του Γενέλεω


"Το σύνταγμα του Γενέλεω" είναι μια διάταξη αγαλμάτων που  έφτιαξε ο γλύπτης Γενέλεως γύρω στο 560 π.Χ. Ήταν αφιέρωμενο στο Ηραίο της Σάμου και εικονίζει τα μέλη μιας οικογένειας που αποτελείται από τον πατέρα, τη μητέρα, τρεις κόρες και έναν νεαρό γιο .
Παρά τις διαφωνίες που κατά καιρούς υπήρξαν, τελικά οι αρχαιολόγοι έχουν καταλήξει ότι πρόκειται για ανάθημα πλούσιας οικογένειας που αποτελείται από διάταξη αγαλμάτων σε σειρά “ιδιαίτερης κομψότητας και χάρης”, με “ενδιαφέρουσες καινοτομίες” που “εντυπωσίαζαν τους καλλιτέχνες ως τα τέλη του 6ου αιώνα”.



 Τα αγάλματα ήταν τοποθετημένα επάνω σε μια μακρόστενη βάση με μήκος 6,10 μέτρα. Στις δύο άκρες βρίσκονται ο πατέρας και η μητέρα. Ο πατέρας στα δεξιά , παχύς και επιβλητικός, όπως ταιριάζει σε έναν πλούσιο άρχοντα, φοράει μακρύ χιτώνα και ιμάτιο· είναι ξαπλωμένος σε κλίνη και ανασηκώνει το κορμί του ακουμπώντας στο μαξιλάρι με τον αριστερό αγκώνα, ενώ στο χέρι κρατάει ένα πουλί. Η στάση είναι χαρακτηριστική για άνδρα της ανώτερης τάξης που συμμετέχει σε συμπόσιο. Η μητέρα και κυρία του σπιτιού κάθεται μεγαλόπρεπα στο πολυτελές κάθισμά της (έναν θρόνο) με υποπόδιο κάτω από τα πόδια. Ανάμεσα στους γονείς στέκονται τα παιδιά: τρεις κόρες και ένας γιος.

Τέσσερις από τις έξι συνολικά μορφές (ο πατέρας, η μητέρα και δύο από τις κόρες, η μία από τις οποίες βρίσκεται σήμερα στο Βερολίνο) σώζονται σχετικά καλά: λείπουν μόνο τα κεφάλια τους, και στην περίπτωση της μητέρας το επάνω μέρος του κορμού. Από την τρίτη κόρη έχουμε μόνο λίγα θραύσματα και από τον νεαρό γιο (που εικονιζόταν μικρότερος) μόνο ένα κομμάτι από την πλίνθο με τα δάχτυλα του αριστερού ποδιού. Τα ονόματα των εικονιζόμενων προσώπων ήταν χαραγμένα στα ενδύματα τους· σώζονται εκείνα της μητέρας (που λεγόταν Φίλεια) και των δύο από τις τρεις κόρες (που λέγονταν Φιλίππη και Ορνίθη , της δεύτερης το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μουσείο της Περγάμου στο Βερολίνο ενώ εδώ υπάρχει εκμαγείο) ενώ από το όνομα του πατέρα διατηρείται μόνο το τέλος ([…]άρχης). Επάνω στο καθιστό άγαλμα της Φίλειας είναι χαραγμένη ακόμη μια επιγραφή με το όνομα του σημαντικού γλύπτη που κατασκεύασε τα αγάλματα: ἡμᾶς ἐποίησε Γενέλεως.
Το σύνταγμα του Γενέλεω. Η καθιστή μορφή είναι η Φιλεία και οι όρθιες η Φιλίππη και η Ορνίθη. Η μισοξαπλωμένη μορφή είναι του αναθέτη· είναι χαρακτηριστικό της Ανατολικής Ελλάδας, αφού την ξαναβρίσκουμε και σε αναθήματα άλλων περιοχών.


ΠΗΓΕΣ : 
http://www.kalamadata.gr/
http://users.sch.gr/   

http://enarxioinologos.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...