O ΠΛΑΝΗΤΗΣ Ι ΔΡΑΚΟΝΤΟΣ Β΄ ΟΝΟΜΑΣΤΗΚΕ
ΥΠΑΤΙΑ
ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ
Δράκων (Λατινικά: Draco, συντομογραφία: Dra) είναι αστερισμός που σημειώθηκε στην αρχαιότητα από τον Πτολεμαίο και είναι ένας από τους 88 επίσημους αστερισμούς που θέσπισε η Διεθνής Αστρονομική Ένωση.
O μεγάλος αυτός αστερισμός βρίσκεται ολόκληρος στο βόρειο ημισφαίριο της ουράνιας σφαίρας και συνορεύει με 8 διαφορετικούς αστερισμούς, τους: Μικρά `Αρκτο, Κηφέα, Κύκνο, Λύρα, Ηρακλή, Βοώτη, Μεγάλη `Αρκτο και Καμηλοπάρδαλη.
Ο Δράκων κείται αρκετά βόρεια ώστε να είναι αειφανής στο σύνολό του
από ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, και σχεδόν στο σύνολό του από την Ελλάδα. Ως προς την άνω μεσουράνησή του πάντως είναι γενικώς θερινός αστερισμός, παρότι αυτό είναι χονδρικό, αφού καταλαμβάνει σχεδόν 12 ώρες στην ορθή αναφορά, «αγκαλιάζοντας» τη Μικρά Άρκτο κατά μεγάλο της μέρος. Μάλιστα μέχρι το 1800 π.Χ. περίπου μέσα στον Δράκοντα βρισκόταν ο Βόρειος Ουράνιος Πόλος, αλλά τον έχασε εξαιτίας της μεταπτώσεως του γήινου άξονα.
από ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, και σχεδόν στο σύνολό του από την Ελλάδα. Ως προς την άνω μεσουράνησή του πάντως είναι γενικώς θερινός αστερισμός, παρότι αυτό είναι χονδρικό, αφού καταλαμβάνει σχεδόν 12 ώρες στην ορθή αναφορά, «αγκαλιάζοντας» τη Μικρά Άρκτο κατά μεγάλο της μέρος. Μάλιστα μέχρι το 1800 π.Χ. περίπου μέσα στον Δράκοντα βρισκόταν ο Βόρειος Ουράνιος Πόλος, αλλά τον έχασε εξαιτίας της μεταπτώσεως του γήινου άξονα.
Ο Δράκων έχει τη διάκριση ότι περιέχει τον Βόρειο Πόλο της εκλειπτικής.
Οι περισσότεροι αρχαίοι συγγραφείς και αστρονόμοι του ελληνορωμαϊκού κόσμου τον αποκαλούσαν Δράκοντα, αλλά οι Ίππαρχος και Ερατοσθένης τον αποκαλούσαν `Οφιν, και συγχεόταν στους Λατίνους με τον άλλο ουράνιο `Οφι ως Anguis, Coluber, Python και Serpens. Παριστανόταν κουλουριασμένος στο κέντρο της ασπίδας του Ηρακλέους, και κατά τη μυθολογία ήταν το μεγάλο φίδι που ανήρπασε η Αθηνά από τους Γίγαντες κατά τη Γιγαντομαχία και το εκσφενδόνισε στα ουράνια (από όπου το Sidus Minervae et Bacchi), ή το τέρας που φόνευσε ο Κάδμος και έσπειρε τα δόντια του από τα οποία φύτρωσε στρατός οπλισμένων ανδρών.
Ο Ι Δράκοντος είναι ο Εντ Ασίχ (Ed Asich).
Με την ψήφο του κοινού
ΥΠΑΤΙΑ, ΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΘΕΣΤΙΑΣ: Ελληνικά ονόματα έδωσαν
ξένοι λαοί (χωρίς τους Έλληνες, οι οποίοι κοιμούνται και ασχολούνταιμε τον Τσίπρα και τους λαθρομετανάστεςτου) σε τρεις ΕΞΩΠΛΑΝΗΤΕΣ.
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο χρήστες του Διαδικτύου συμμετείχαν σε ψηφοφορία της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU) για τα βαφτίσια 14 άστρων και 31 πλανητών -εξωγήινων κόσμων που παίρνουν τώρα ονόματα θεών, μυθικών τεράτων και σπουδαίων επιστημόνων. Συνολικά 274 ονόματα είχαν προταθεί από οργανισμούς αστρονομίας, πλανητάρια, πανεπιστήμια και σχολεία σε όλο τον κόσμο, και τέθηκαν σε online ψηφοφορία μέχρι την Τρίτη 15 Οκτωβρίου.
Οι νέες κοινές ονομασίες που ανακοίνωσε η IAU θα χρησιμοποιούνται παράλληλα με τα επίσημα αστρονομικά ονόματα.
Τρία ονόματα από την Αρχαία Ελλάδα επιλέχθηκαν ανάμεσα σε εκείνα που δόθηκαν σε 14 άστρα και 31 εξωπλανήτες, από τη Διεθνή Αστρονομική Ένωση, μέσω του διεθνούς διαγωνισμού «NameExoWorlds». Τα ονόματα Υπατία, Αρίων και Θεστιάς, δόθηκαν σε τρεις εξωπλανήτες, μετά από μεγάλη ψηφοφορία στην οποία συμμετείχαν 573.000 άνθρωποι, από 182 χώρες.
Η επίσημη ονοματοδοσία είναι αρμοδιότητα της IAU, που ιδρύθηκε το 1919 και αποδέχεται ή απορρίπτει τις εισηγήσεις των επιστημόνων. Αυτή τη φορά, για πρώτη φορά, στα «βαφτίσια» συμμετείχε μαζικά η παγκόσμια κοινή γνώμη, όσοι ενδιαφέρονται για την αστρονομία - και είναι πολλοί, όπως φαίνεται. Τα νέα ονόματα - συνήθως από την μυθολογία - θα χρησιμοποιούνται παράλληλα με τα επιστημονικά ονόματα. Το κοινό ψήφισε ανάμεσα σε συνολικά 274 ονόματα, που είχαν προταθεί από αστρονομικές οργανώσεις ανά τον κόσμο.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΣΠΑΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΥΠΑΤΙΑ
Ο εξωπλανήτης Edasich b (ή Γιώτα Δράκοντος B’) ονομάστηκε «Υπατία» (πρόταση από την Ισπανία).
Το άστρο με την επίσημη ονομασία 18 Delphini θα αποκαλείται στο εξής και Musica, (λατινική λέξη για τη μουσική).
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΠΩΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΡΙΩΝ
Ο πλανήτης 18 Delphini b που περιφέρεται γύρω από το Musica θα ονομάζεται πλέον και Αρίων (λυρικός ποιητής από την αρχαία Λέσβο). (πρόταση από την Ιαπωνία).
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ AYΣΤΡΑΛΙΑΝΟΥ ΛΑΟΥ
O εξωπλανήτης Pollux b (ή beta Geminorum b) ονομάστηκε «Θεστιάς» (πρόταση από την Αυστραλία).
Το άστρο PSR 1257+12 αποκτά την κοινή ονομασία Lich (μυθικό αθάνατο πλάσμα), ενώ οι δύο πλανήτες του θα ονομάζονται πλέον Phobetor (Φοβήτωρ, γιος της Νύχτας και θεός των εφιαλτών στην αρχαιοελληνική μυθολογία).
ΤΟ ΚΟΝΤΙΝΟΤΕΡΟ ΑΣΤΡΟ
Ο Άλφα Κενταύρου (α Κενταύρου / a Cen ή Ρίγκιλ) είναι ο λαμπρότερος αστέρας
στον αστερισμό του Κενταύρου, στο νότιο ημισφαίριο και είναι διπλός αστέρας
που αναφέρεται επίσης ως: άλφα Κενταύρου Α και Β. Στο γυμνό μάτι εμφανίζεται ως απλός αστέρας και αποτελεί το τρίτο λαμπρότερο άστρο στον νυχτερινό ουρανό.
Ο Άλφα Κενταύρου είναι το εγγύτερο αστρικό σύστημα στον Ήλιο, απέχοντας 1,34 parsec, ή 4,37 έτη φωτός.
Αστρικό σύστημα Άλφα Κενταύρου
Οι δύο κύριοι αστέρες του αστρικού συστήματος εμφανίζονται ως ενιαίο άστρο με γυμνό μάτι, διακρίνονται όμως ως δύο ξεχωριστά αστρικά σώματα μόνο με παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου. Οι αστέρες αυτοί, με τις ονομασίες άλφα Κενταύρου Α και άλφα Κενταύρου Β, βρίσκονται σε στενή τροχιά μεταξύ τους. Εκτός από τους αστέρες αυτούς, εμφανίζεται σε σχετικά απομακρυσμένη απόσταση και ένας τρίτος, ο λεγόμενος «Εγγύτατος Κενταύρου» (ή Άλφα Κενταύρου C), ο όποιος λόγω του μικρού μεγέθους του δεν είναι εμφανής με γυμνό μάτι.
Οι συνολικά τρεις αστέρες αποτελούν το αστρικό σύστημα του άλφα Κενταύρου, αν και δεν έχει αποδειχτεί με βεβαιότητα ότι υφίσταται κάποιο είδος ελλειπτικής τροχιάς μεταξύ του Εγγύτατου Κενταύρου με τους άλλους δύο κύριους αστέρες.
Τον Οκτώβριο του 2012 ανακοινώθηκε η ανακάλυψη ενός πλανήτη γύρω από τον άλφα Κενταύρου Β, ο οποίος είναι πιο κοντινός εξωηλιακός πλανήτης στη Γη. Ο πλανήτης έχει μάζα ίση με αυτή της Γης και ολοκληρώνει μια περιστροφή γύρω από το άστρο κάθε 3,24 μέρες. Ο ημιάξονας της τροχιάς του είναι 0,04 ΑΜ, περίπου 6 εκατομμύρια χιλιόμετρα. Εξαιτίας της εγγύτητάς του στο άστρο, η επιφανειακή θερμοκρασία του είναι 1.500 °C.
Δείτε το βίντεο
Κάποτε Έλληνες θα ταξιδεύσουν και θα εγκατασταθούν σε όλους αυτούς τους Πλανήτες με Ελληνικά ονόματα. Το όνειρο του Μεγάλου
Αλεξάνδρου, να κατακτήσει τα άστρα του Γαλαξία, θα γίνει πραγματικότητα από τους απογόνους του.-
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.