Τι θα είχε γίνει , αν σε κάποιο άλλο μέρος της Ελλάδας είχε γίνει το ίδιο;
Το κεντρικό Ιόνιο είναι το πλέον σεισμογενές σημείο, στην περιοχή της γης, μεταξύ Ιράν και Αζορών.
Οι δονήσεις συνεχίζονται. Αν υπολογίσουμε, ως μέσο όρο, μία στο λεπτό, μιλάμε για πάνω από 1.200.
Από τις 3:55μμ ως τις 7:00μμ, χτες, ήταν πολλοί με διαλείμματα δευτερολέπτων. Μέχρι τις πρωινές ώρες πρέπει ο μέσος όρος να ήταν ένας ανά λεπτό. Τώρα, έχουμε τη χαρά να έχουμε διαλείμματα μερικών λεπτών.
Τελικά, παίζει ρόλο και το σημείο στο οποίο βρίσκεσαι. Η πιο πάνω περιγραφή αφορά τα Φαρακλάτα (4χλμ, δυτικά του Αργοστολιού). Στο Αργοστόλι, επί 1.30 ώρα, καθήμενοι σε καφενείο δεν αισθανθήκαμε κανέναν! Πάνω από μας, στην Ευμορφία, έχει δύο μικρά επίκεντρα(8 χλμ από Αργοστόλι).
Στον σεισμολογικό χάρτη, στο Ληξούρι γίνεται ο κακός χαμός. Με την ίδια λογική, εκεί θα πιάνουν πολύ περισσότερες δονήσεις.
Ως τις 14:30 , σήμερα, οι ΗΠΑ δίνουν τον κύριο σεισμό 6,1, ένα
μετασεισμό 5,4 και 22 πάνω από 4. Το σεισμολογικό εργαστήρι του Πανεπιστημίου Αθηνών δίνει ένα 5,9, ένα 5,1 και 12 πάνω από 4. Ψιλοδιαφορές.
Σύμβολο του σεισμού, ο Μύρτος:
Ο δρόμος του Χάρακα, πάνω από το Μύρτο, είχε καταστραφεί στον σεισμό του 1983 (7 ρίχτερ).
Πριν λίγες μέρες, ανακοινώθηκε διακοπή κυκλοφορίας από 2/1/2014 ως 31/3/2014, για την αποκατάσταση του δρόμου. 30 χρόνια, μετά!
Και ακολούθησε η χτεσινή νέα πτώση του Χάρακα. Σε 30 χρόνια, θα τα ξαναπούμε.
Αυτοί που φοβήθηκαν πολύ, ήταν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, που έχουν έρθει από άλλους τόπους, και δεν γνωρίζουν τι θα πει σεισμός (π.χ. οι φοιτητές).
Μια γεύση του τι σημαίνει σεισμός στην Κεφαλονιά και το τι μπορεί κανείς να "πάθει", ζώνταας στη σεισμογενή Κεφαλονιά, μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο με την ιστορία των σεισμών της Κεφαλονιάς. Δείτε τι έχει γίνει μετά το 1953. Έτσι εξηγείται το γιατί δεν φοβόμαστε, μη μας πλακώσουν τα σπίτια μας:
1972: 6,3. 1976: 6,4. 1983: 7 και 6,2. 1988: 6. 1997: 6,6. 2003: 6,3. Τα "πέντε και κάτι", "τα μασάμε" και δεν τα αναφέρουμε.
Ούτε ένας νεκρός ή τραυματίας. Πού το έχετε ξαναδεί;
Το τωρινό 5,9 ή 6 ή 6,1 ή 6,2 , το νοιώσαμε σαν κάτι πολύ μεγαλύτερο από τα 7,2 του 1953. Ίσως, γιατί καθόμαστε πάνω στα επίκεντρα. Ο Εγκέλαδος έκοβε βόλτες.
Οι ζημιές μπορεί να θεωρούνται, σχετικά, μικρές, αλλά τέτοιους καιρούς, τέτοια λόγια. Ποιος θα πληρώσει τους τζερεμέδες, ανθρώπων που βρίσκονται σε κατάσταση κρίσης; ΚΑΝΕΙΣ. Όπου νάναι θα ανακοινώσουν σεισμοδάνεια. Η χαρά του τραπεζίτη. Ποιος μπορεί να αποπληρώσει δάνεια;
Κυκλοφορεί έντονα, αλλά δεν μπορούμε να το διασταυρώσουμε: Υπάρχει σχέση έντασης σεισμού με την κρατική βοήθεια, η οποία παίζει ανάμεσα στο πάνω ή κάτω από το 5,9 ή το 6,1.Οι ΗΠΑ δίνουν 6,1 και η Ελλάδα 6. Ο Παπαζάχος 6,2. Δεν παίρνουμε θέση.
Υπάρχει και η "χαρά" του τζαμά και ακολουθεί αυτή του υποαπασχολούμενου οικοδόμου. Μεγάλος αριθμός από τζαμαρίες έχει καταρρεύσει και τα μερεμέτια σε κτήρια είναι απαραίτητα και πολλά.
Η κάβα έπαθε ζημιά και ο ιδιοκτήτης του, απελπισμένος, πήρε ...το καλαμάκι του, για να περισώσει ότι μπορεί:
(Δε μοιάζει με μέντα αυτό που πίνει)
Ήρθε ένα σούπερ φαστ και το Ελ.Βενιζέλος, για να μας φιλοξενήσουν.
Κοσμοσυρροή! (Τώρα, άμα σας πούμε ότι οι περισσότεροι πάνε για "αλλαγή περιβάλλοντος", θα μας πείτε $#@%^&*... Δεν θα τους αδικήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι αρκετά σπίτια, με πεσμένους σοβάδες και ρωγμές στην τοιχοποιϊα φοβίζουν. Οι περισσότεροι επισκέπτες στις φωτογραφίες φαίνεται να είναι νέοι, προφανώς, φοιτητές. Βοηθάνε και οι γνωστές "προβλέψεις" για επικείμενο μεγάλο μετασεισμό. Δυο πλοία με κόσμο και 30 χιλιάδες στα σπίτια τους. Η τρομοκρατία ή τρομολαγνεία δεν περνάει στην Κεφαλονιά.
Η διψασμένη για καταστροφικές εικόνες δημοσιογραφία δεν μπορεί να φωτογραφίσει κάτι περισσότερο από αυτά.
Βίντεο από τον πανικό στο γήπεδο και δηλώσεις "φοβισμένων" πολιτών, αμέσως μετά το σεισμό. Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς να ήμασταν σε κρατικό κτήριο, θα τρέχαμε.
Οι περισσότερες καταστροφές εντοπίζονται στο Ληξούρι. Αυτές.
"...θα το ξεπεράσουμε και αυτό. Η Κεφαλονιά άντεξε και θα αντέξει. Οι Κεφαλονίτες άντεξαν και μπορούν να αντέξουν πολλά περισσότερα...Καλό ξημέρωμα πατριώτες! Η μάνα γη δεν θα μας προδώσει.. "
Από χτες το βράδυ, άρχισε να χιονίζει στα ορεινά. Επιτέλους. Θα δούμε και μια άσπρη μέρα.
(Για τώρα, ανοίγουμε την κεντρική βάνα του νερού, βάζουμε κουβά κάτω από το σημείο που στάζει νερό ο σπασμένος σωλήνας, και φτιάχνουμε φασολάδα με κεφαλονίτικα λουκάνικα . Ανάλογη διαδικασία θα τηρείται κάθε φορά που θα χρειαζόμαστε νερό).
Και φυσικά, το ανέκδοτο(ανάμεσα σε πολλά άλλα):
Ένας Ζακυνθινός, ένας Κερκυραίος και ένας Κεφαλονίτης και έπαιζαν χαρτιά σε ένα καφενείο, την ώρα που γίνεται σεισμός και πέφτει το καφενείο.
Βγαίνει από τα χαλάσματα ο Κερκυραίος, με ένα χέρι: "Σ' ευχαριστώ Άγιε μου Σπυρίδωνα που είμαι ζωντανός κι ας μου λείπει το ένα χέρι".
Βγαίνει ο Ζακυνθινός, με ένα πόδι: "Σ' ευχαριστώ Άγιε μου Διονύση που είμαι ζωντανός κι ας μου λείπει ένα πόδι".
Βγαίνει ο Κεφαλονίτης και ξεσκονίζει τα ρούχα του: "Άγιε μου Γεράσιμε, δεν με βοήθησες καθόλου. Σε μένα βρήκε να πέσει όλη η σκόνη;"(Στη θέση του "Άγιε μου Γεράσιμε", βάλτε και μια κεφαλονίτικη βρισιά, για να είναι πιο ρεαλιστικό το ανέκδοτο).
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.