Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Τώρα θέλουν να μας "δανείσουν" τα κλεμμένα γλυπτά του Παρθενώνα οι Βρετανοί.

Νέα πρόκληση των Βρετανών: Να δανείσουμε στην Ελλάδα κάποια γλυπτά του Παρθενώνα
Νέα πρόκληση για το θέμα των μαρμάρων από του Παρθενώνα ήρθε από τη Βρετανία, με τον διευθυντή της National Gallery του Λονδίνου, Νίκολας Πένι να προτείνει, μιλώντας στους Κυριακάτικους Times, η Ελλαδα και η Βρετανία να τα μοιραστούν.

Μάλιστα, υποστηρίζει μεταξύ άλλων, πως το Βρετανικό Μουσείο έχει έως έναν βαθμό αναγνωρίσει τη βαθιά σημασία που έχουν για την Ελλάδα. Έχει, πρακτικά, τεθεί υπό σκέψη ότι ορισμένα εξ αυτών θα μπορούσε να τα δανείσει εκεί (στην Ελλάδα), αρκεί να μη γίνουν πιόνια πολιτικής εκμετάλλευσης.


«Δεν νομίζω ότι το να τα γυρίσουμε απλά πίσω θα ήταν μια πολύ καλή κίνηση, αλλά θεωρώ ότι το Βρετανικό Μουσείο θα ήταν ανοιχτό στο να μοιραστεί τα Ελγίνεια Μάρμαρα, αρκεί να μη γίνει έμμονη ιδέα το σε ποιον ανήκουν πραγματικά» αναφέρει ο Πένι.

Παράλληλα, προσθέτει «προσωπικά δεν θα μου άρεσε να τα σκέφτομαι να ταξιδεύουν μπρος-πίσω σε όλον τον κόσμο, αλλά σίγουρα το Βρετανικό Μουσείο έχει έως έναν βαθμό αναγνωρίσει τη βαθιά σημασία που έχουν για την Ελλάδα. Έχει πρακτικά τεθεί υπό σκέψη ότι ορισμένα εξ αυτών θα μπορούσε να τα δανείσει εκεί (στην Ελλάδα), αρκεί να μη γίνουν πιόνια πολιτικής εκμετάλλευσης».

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι εξ ορισμού το αυθεντικό πλαίσιο, αλλά αν επιστρέφονταν στην Ελλάδα δεν θα τοποθετούνταν στο μνημείο λόγω της μόλυνσης. Ακόμη κι αν βρίσκονταν εκεί, το μνημείο είναι ερείπιο και αυτά είναι πολύ κατεστραμμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα δει κάποιος όπως ήταν στην αρχική τους θέση. Αυτός είναι ένας συναισθηματικός μύθος, η ιδέα ότι μπορεί κάποιος να γυρίσει το ρολόι προς τα πίσω» καταλήγει ο επιστήμονας.

Αναφορικά με τα τεχνικά ζητήματα που ανακύπτουν στην επανατοποθέτησή τους ο κ. Πένι υποστηρίζει μεταξύ άλλων πως «ακόμη κι αν βρίσκονταν εκεί το μνημείο είναι ερείπιο και αυτά είναι κατεστραμμένα, με αποτέλεσμα να μην έχει κάποιος τη δυνατότητα να τα δει όπως ήταν στην αρχική τους θέση. Αυτός είναι ένας συναισθηματικός μύθος, η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να γυρίσει το ρολόι προς τα πίσω».

Πηγή:  iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...