Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Xάρτης αποκαλύπτει την τεράστια δασική έκταση που έχει καταστραφεί στην Ελλάδα, από το 2000 και μετά

Τον Αύγουστο του 2007, όταν το τεράστιο κύμα πυρκαγιών «έπνιξε» την Ελλάδα, έγινε λόγος για μια από τις μεγαλύτερες φυσικές καταστροφές στη σύγχρονή της ιστορία. Εφτά χρόνια μετά, το GlobalForestWatch δημιουργώντας ένα παγκόσμιο χάρτη με όσες δασικές εκτάσεις έχουν «χαθεί» και όσες έχουν «δημιουργηθεί» από το 2000 και μετά, μας δίνει τα καθαρά νούμερα της φυσικής καταστροφής που υπήρξε στην Ελλάδα μετά την αλλαγή χιλιετίας.
Σύμφωνα με το χάρτη του GlobalForest, από το 2000 και μετά στην Ελλάδα έχουν καταστραφεί πάνω από 150.000 εκτάρια δασικής έκτασης, που αντιστοιχούν σε 1.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Ο αριθμός αυτός είναι εξωφρενικά μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς πως η συνολική έκταση της χώρας δεν ξεπερνά κατά πολύ τα 130.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Από το 2000 ως και το 2012, έχει καεί το 1% της συνολικής έκτασης της χώρας. Αν δε πάμε σε ποσοστό επί των συνολικών δασικών εκτάσεων της Ελλάδας, τότε το ποσοστό μεγαλώνει κατά πολύ. Παράλληλα, οι δασικές εκτάσεις που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της χιλιετίας που διανύουμε δεν ξεπερνούν τα 350 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Δηλαδή, δεν αναπληρώνουν ούτε το ένα τέταρτο των απωλειών των τελευταίων ετών.
Οπως είναι λογικό, το πιο «καταστροφικό» έτος ήταν το 2007, κατά τη διάρκεια του οποίου κάηκαν 530 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασικών εκτάσεων. Οι τεράστιες φωτιές του Αυγούστου του 2007 κατάφεραν να κάψουν περισσότερα δέντρα από όσα «γεννήθηκαν» από το 2000 μέχρι και το 2012. Δεύτερο έτος στην αρνητική λίστα είναι το 2008 με 230 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους να πνίγονται στις φλόγες. Τις υπόλοιπες χρονιές υπάρχει μια σχετικά σταθερή απώλεια δασικών εκτάσεων, με μέσο όρο περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Οπως φαίνεται από το χάρτη της ιστοσελίδας, τα μέρη που επλήγησαν παραπάνω κατά τη διάρκεια αυτών των 12 ετών, είναι η Αττική και μερικά τμήματα της Πελοποννήσου όπως το δυτικό και το κεντρικό. Αρκετά νησιά, με βασικότερα τη Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και τη Ρόδο υπέστησαν επίσης πολύ σοβαρές φυσικές ζημιές.
Μπορείτε να δείτε αναλυτικά το παγκόσμιο χάρτη των καμμένων δασικών εκτάσεων εδω.

Πατήστε πάνω στις εικόνες για να τις δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση:


ΠΗΓΗ : 
http://www.iefimerida.gr/

1 σχόλιο :

  1. ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΓΙΣΤΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ, ΕΙΝΑΙ Ο ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ ΧΙΛΑΔΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 80 ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΜΜΙΣΘΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΓΕΙΤΟΝΩΝ ΜΥΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,ΑΠΟ ΓΗΓΕΝΕΙΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΕΣ ΚΑΙ ΥΠΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΣΑΘΛΙΑ ΚΑΙ ΕΛΕΕΙΝΑ ΔΙΚΤΥΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ!!!!!!! ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΥΤΟ ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑΣ ΕΠΙΣΗΣ ΣΦΥΡΙΖΕΙ ΑΔΙΑΦΟΡΑ ΜΗ ΑΝΑΝΕΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΝΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ ΜΕ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΚΑΙ ΟΧΗΜΑΤΑ!!!!!!!!ΑΝΤΙ ΑΥΤΟΥ ΑΠΑΞΙΩΣΕ ΕΩΣ ΔΙΑΛΥΣΕΩΣ ΤΟ ΕΠΙΓΕΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΝ ΣΩΜΑ ΕΝΩ ΤΟ ΕΝΑΕΡΙΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΝ ΣΩΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙ ΜΕ 5 ΕΩΣ ΔΕΚΑ ΤΟΠΟΛΥ ΜΑΧΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 80 ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ!!!!!!! ΤΟ ΠΑΡΗΓΟΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ ΕΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΣΑΝ ΟΜΑΔΕΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΑΛΑ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝΙΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΕΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΒΕΣΕΩΣ ΤΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ!!!!!!!!!ΤΟ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΝ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΖΟΥΑΖΙΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΣΥΔΡΑΜΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΦΕΥΡΙΣΚΕΙ ΤΡΟΠΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣΚΟΠΟΥΣ ΝΑ ΑΜΑΥΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...