Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μελετόπουλος

Ο Μελετόπουλος γεννήθηκε στο Αίγιο και ήταν ένα από τα έξι παιδιά του Αγγελή Μελετόπουλου και της Αναστασίας Χαραλάμπη. Παππούς του ήταν ο Χριστόδουλος Μελετόπουλος, πρόκριτος που συμμετείχε ενεργά στην επανάσταση των Ορλωφικών.
Πριν το 1821, ο Δημήτριος Μελετόπουλος εργαζόταν ως έμπορος σταφίδας. Έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας το 1819 μέσω του πατέρα του που υπηρετούσε στην Κωνσταντινούπολη ως βεκίλης και συμμετείχε στη συνέλευση της Βοστίτσας όπου μαζί με τον Ανδρέα Λόντο και τον Λέοντα Μεσσηνέζη τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Παπαφλέσσα για άμεση έναρξη της επανάστασης.
Στην επανάσταση του 1821 τάχτηκε αρχικά στο πλευρό της οικογένειας Λόντου. Στις 26 Μαρτίου 1821 επιτέθηκε στο Αίγιο απελευθερώνοντας το από τους Οθωμανούς.

Συμμετείχε στις μάχες της Πάτρας, στην απόκρουση της στρατιάς του Δράμαλη αλλά και σε πολεμικές επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας. Σταδιακά κατάφερε να αποκτήσει δικό του ένοπλο σώμα και το 1823 διορίστηκε αντιστράτηγος. Στην περίοδο του εμφυλίου αν και αρχικά τάχτηκε στο πλευρό των Λόντων έπειτα προσήλθε στο στρατόπεδο του Κουντουριώτη και το 1824 διορίστηκε στρατηγός. Αργότερα συμμετείχε στις επιχειρήσεις εναντίον του στρατού του Ιμπραήμ πασά και στην καθυπόταξη των περιοχών της Πελοποννήσου που είχαν προσχωρήσει στο πλευρό των Οθωμανών.
Ο Μελετόπουλος συμμετείχε στην Γ' και Ε' Εθνοσυνέλευση και τα επόμενα χρόνια ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική. Διετέλεσε δήμαρχος Αιγίου, υπουργός Εσωτερικών, υπουργός Στρατιωτικών, ενώ είχε χρηματίσει και δύο φορές νομάρχης Αττικοβοιωτίας.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα, έλαβε το βαθμό του αντιστράτηγου. Απεβίωσε το 1858 στην Αθήνα από αποπληξία, ενώ στο τέλος της ζωής του ήταν άπορος. Από το γάμο του με την κόρη του Αναγνώστη Δεληγιάννη, απέκτησε τρεις γιους, τον Λεωνίδα, τον Άγγελο και τον Χαρίλαο.


ΠΗΓΗ : https://el.wikipedia.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...