Τετάρτη 30 Μαρτίου 2016

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Μιχαλάκης Σισίνης

Ο Μιχαλάκης Σισίνης η Μιχαήλ Γ. Σισίνης ήταν αγωνιστής της επανάστασης του 1821 και πολιτικός της Ελλάδας. Ήταν γιος του Γεωργίου Σισίνη και αδελφός του Χρύσανθου Σισίνη. Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και αποδείχτηκε γενναίος.
Γεννήθηκε στη Γαστούνη, ήταν γιος του Γεωργίου Σισίνη και της Υακίνθης Σταθακοπούλου. Αδελφός του ήταν ο Χρύσανθος. Ήταν παντρεμένος με την Ταρσία αδελφή του Οδυσσέα Ανδρούτσου με την οποία δεν απέκτησε παιδιά και πέθανε σε νεαρή ηλικία. Από δεύτερο γάμο απέκτησε τον Χρύσανθο και ένα ακόμα παιδί που πέθανε σε βρεφική ηλικία.
Με την έναρξη της επανάστασης πήρε μέρος σε πολλές μάχες με τα στρατιωτικά σώματα του πατέρα και του αδελφού του επειδή ήταν μικρός σε ηλικία, ανήλικος, και δεν μπορούσε να συγκροτήσει δικό του στρατιωτικό σώμα.

Κατά την περίοδο του εμφυλίου πολέμου διέφυγε τη σύλληψη σαν οπαδός του Κολοκοτρώνη και κατέφυγε στην Ζάκυνθο, σε αντίθεση με τον πατέρα και τον αδελφό του που φυλακίστηκαν. Εκεί ο Σισίνης έγινε μέλος πειρατικού πλοίου και συνέχισε τον αγώνα κατά των Οθωμανών.
Με την άφιξη του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο κλείστηκε στο Χλεμούτσι μαζί με 300 άντρες και 1500 αμάχους όπου πολιορκήθηκε από τους Οθωμανούς. Το φρούριο ήταν εγκαταλελειμμένο και εξοπλισμένο μόνο με 14 κανόνια από Οθωμανικό πλοίο που είχε ναυαγήσει εκεί κοντά. Ο Ιμπραήμ αρχικά τους ζήτησε να παραδοθούν αλλά ο Σισίνης αρνήθηκε και άρχισε τη πολιορκία του φρουρίου. Οι πολιορκημένοι άντεξαν 3 εβδομάδες αλλά λόγω έλλειψης νερού αναγκάστηκαν να παραδοθούν στις 5 Μαΐου, Ο Ιμπραήμ αναγνώρισε την ανδρεία του Σισίνη και παρόλο που τον φυλάκισε στο Νεόκαστρο έδωσε εντολή και δέχτηκε καλή μεταχείριση. Απελευθερώθηκε μετά την Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Στις 7 Απριλίου 1826, η Τρίτη Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο τον αναφέρει ως αντιστράτηγο στο σχέδιο για να σωθεί το Μεσολόγγι (το οποίο στο μεταξύ έπεσε τρεις ημέρες μετά).
Μετά την απελευθέρωση ακολούθησε στρατιωτική καριέρα κι έγινε επί Καποδίστρια ίλαρχος του ιππικού και επί Όθωνα μοίραρχος της Χωροφυλακής. Το 1833, ήταν ένας από τους πρώτους δέκα μοιράρχους της Ελληνικής Χωροφυλακής.

https://el.wikipedia.org/


 ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ :

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μελετόπουλος 

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Λασσάνης 

 Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Τσόκρης Δημήτριος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Νικόλαος Στουρνάρης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Χατζηγιάννης Μέξης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντής Νικόδημος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Στράτος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ιωάννης Ξύκης (Δυοβουνιώτης)

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Νικόλαος Αποστόλης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Ζάχος Μήλιος 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντής Λαχανάς

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Μακρης

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Μιχάλης Κουρμούλης 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Δημήτριος Παπανικολής

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γιώργος Γιαννιάς 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Κωνσταντίνος Γκόφας

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Παναγιώτης Καρατζάς

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Αναγνώστης Στριφτόμπολας 

Άγνωστοι Ήρωες του 21 : Γεώργιος Σισίνης


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...