Δευτέρα 14 Μαρτίου 2016

Ταχίνι... η υπερτοφή των ημερών και οι ευεργετικές του ιδιότητες

της Αλεξάνδρας Δαμβουνέλη
Το ταχίνι είναι ένα φυσικό προϊόν, που προέρχεται από επιλεγμένους σπόρους σησαμιού. Οι σπόροι αυτοί περνούν από επεξεργασία αποφλοίωσης και ξήρανσης και στη συνέχεια πολτοποιούνται, δημιουργώντας το ταχίνι. Πρόκειται για έναν δυνατό σύμμαχο στην διατήρηση της καλής υγείας με εξαιρετικά σημαντικά θρεπτικά συστατικά, που συμβάλουν στην ευεξία και στην μακροζωία.
Τι είναι το ταχίνι
Το ταχίνι, στην κλασική του μορφή, αποτελείται από 100% αλεσμένο σουσάμι που ψήνεται είτε αποφλοιωμένο είτε με το φλοιό του (ολικής αλέσεως) και κατόπιν αλέθεται. Υπάρχουν όμως και διάφορα άλλα προϊόντα ταχινιού που περιέχουν επιπλέον συστατικά, όπως π.χ. ταχίνι με μέλι ή κακάο ή πορτοκάλι, τα οποία ικανοποιούν διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις.

Πρόκειται για ένα πολύτιμο τρόφιμο καθώς περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών, πολύτιμων για την καλή υγεία του οργανισμού μας.
Τα θρεπτικά συστατικά

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α.), αμινοξέα και υδατάνθρακες. Σπάνια μία και μόνο τροφή καταφέρνει να συνδυάζει όλα αυτά τα συστατικά, που είναι αναγκαία για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και για το λόγο αυτό, το ταχίνι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως υπέρ-τροφή (superfood).
Το ταχίνι, περιέχει επίσης σε ποσοστό 20% φυτικές πρωτεΐνες, οι οποίες όμως είναι χαμηλής βιολογικής αξίας. Όταν όμως συνδυαστεί με τρόφιμα όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να προκύπτουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ισάξιες των ζωικών πρωτεϊνών!
Το ταχίνι είναι ακόμη πλούσιο σε:
- Aσβέστιο καταπολεμώντας έτσι την οστεοπόρωση.
- Kάλιο και ψευδάργυρο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
- Mαγγάνιο και σελήνιο με έντονη αντιοξειδωτική δράση καθώς καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες.
- Xαλκό για την ενίσχυση των αρθρώσεων.
- Σίδηρο για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της αναιμίας.
- Αμινοξέα που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία νεφρών και συκωτιού καθώς και φώσφορο και μαγνήσιο που καταπολεμούν δραστικά τον πονοκέφαλο ή τις χρόνιες ημικρανίες.
- Υδατάνθρακες που ομαλοποιούν το γαστρεντερικό σύστημα, Ω6 λιπαρά του μειώνουν τη χοληστερόλη και βιταμίνη Ε που προστατεύει τον οργανισμό από τη γήρανση.
Επίσης, σύμφωνα με έρευνες, το ταχίνι διαθέτει αντικαρκινική δράση ενώ ενδέχεται να δρα ανασταλτικά στο Αλτσχάιμερ, τις παθήσεις της καρδιάς, τον καταρράκτη και τον διαβήτη.
Διατροφική Ανάλυση
Μία κουταλιά της σούπας ταχίνι (15γρ.) έχει περίπου 90 θερμίδες, 8γρ. λίπη τα περισσότερα από τα οποία είναι ακόρεστα ή καλά λίπη, 3γρ. υδατάνθρακες, 3γρ. πρωτεΐνη και 1γρ. φυτικές ίνες. Καθώς έχει πολλές θερμίδες προσέξτε την ποσότητα που καταναλώνετε αν προσπαθείτε να ελέγξετε το βάρος σας! 1 κουταλιά είναι αρκετή!
Ιδέες για να το απολαύσετε:
• Ως προϊόν επάλειψης σε ψωμί, φρυγανιές ή σε ψωμάκι σαν τοστ μόνο του ή με λίγο μέλι ή αναμειγμένο με κακάο για γεύση και υφή που θυμίζει πραλίνα.
• Αναμειγμένο με γιαούρτι, μπανάνα ή άλλα φρούτα.
• Σε αραβικές πίτες, σάλτσες για ζυμαρικά ή σαλάτες λαχανικών, σούπες με λαχανικά και θαλασσινά και σε πολλά ακόμα φαγητά.
• Ως ξεχωριστό dressing(σάλτσα) για τις σαλάτες, ανακατεύοντας ταχίνι με λίγο χυμό λεμονιού και μέλι. Μια άλλη ιδέα είναι dressing με ταχίνι, αβοκάντο, χυμό λεμονιού, και μερικές σταγόνες ταμπάσκο.
• Αναμειγμένο με πολτοποιημένα ρεβίθια (χούμους) ή άλλα όσπρια, όπως άσπρα φασόλια.
• Μαζί με κακάο σκόνη, χαρουπάλευρο ή ρευστή σοκολάτα για να φτιάξετε γλυκές πίτες, κέικ, κουλουράκια και μπάρες με νιφάδες δημητριακών.
• Ντιπ: για ένα υγιεινό σνακ προσθέστε σε λίγο ταχίνι, χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι και συνοδεύστε το με ωμά λαχανικά π.χ. καρότα, αγγουράκια, πιπεριές κομμένα σε στικς, σέλερυ, ντοματάκια, ραπανάκια.
• Σαν συστατικό σε σπιτικά γλυκά όπως το κέικ και τα μπισκότα.
Δοκιμάστε επίσης: Τοστ με μέλι, ταχίνι και ξηρούς καρπούς!
Σε μία φέτα ψωμί ολικής αλέσεως αλείψτε 1 κουταλάκι του γλυκού ταχίνι και στην άλλη 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι. Βάλτε 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο καρύδι και άλλο ένα αμύγδαλο και είναι έτοιμο!
Το γλυκό σνακ σας είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο, και Ω3 λιπαρά οξέα!
Προσθέστε λοιπόν και εσείς στην καθημερινή σας διατροφή ένα από τα πιο υγιεινά τρόφιμα, το ταχίνι.
Η Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη είναι Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, PGCert Διατροφής Αθλητών.


ΠΗΓΗ : http://www.mama365.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...