Πέμπτη 12 Μαΐου 2016

«Καθιερώνεται η 20η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας.»

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για καθιέρωση της 20ης Μαΐου ως «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνοφωνίας», που σύμφωνα με τους ειδικούς αποτελεί την ημέρα γέννησης του Σωκράτη, ενώ Ελλάδα και Κύπρος συντονίζονται για ανάληψη κοινών δράσεων, με εμπλοκή και της διασποράς. 
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Αμανατίδης συναντήθηκε στη Λευκωσία με τον Προεδρικό Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο, συναντήθηκε το πρωί στη Λευκωσία με τον Προεδρικό Επίτροπο για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου και οι δύο άντρες συζήτησαν την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στα θέματα
διασποράς και την επικαιροποίηση του προγράμματος κοινών δράσεων εντός του έτους. Παράλληλα, συζήτησαν την ανανέωση του προγράμματος που λήγει τον Δεκέμβριο του 2016.
Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης, Φωτίου και Αμανατίδης υπογράμμισαν ότι Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντες σταθερότητας στην περιοχή, ενώ αναφέρθηκαν στην προώθηση των τριμερών συνεργασιών, με στόχο την επίλυση των διαφόρων θεμάτων.
Από την πλευρά του ο κ. Φωτίου δήλωσε ότι στόχος των δύο χωρών είναι να υπάρξει κατάληξη σε μνημόνιο συνεργασίας στα θέματα διασποράς, με Ισραήλ και Αρμενία αντίστοιχα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δυο άντρες μίλησαν επίσης για την αξιοποίηση των επιχειρηματιών της διασποράς και την προσέλκυση νέων επενδύσεων σε Ελλάδα και Κύπρο. Ακόμη, αναφέρθηκαν στην επανασύσταση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού και στη σύσταση ενός ακαδημαϊκού συμβουλίου, με συμμετοχή Κυπρίων και Ελλαδιτών ακαδημαϊκών που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Καθιερώνεται Ημέρας Ελληνοφωνίας 
Ο κ. Αμανατίδης είπε ότι έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για καθιέρωση της Ημέρας Ελληνοφωνίας την 20η Μαΐου, προσθέτοντας ότι θα δώσει το έναυσμα για προέκταση της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού σε όλο τον κόσμο. Η Κύπρος, πρόσθεσε, έχει ιδιαίτερη θέση στις κοινές δράσεις που θα αναληφθούν.
Πέραν της συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου στα θέματα διασποράς, ο κ. Αμανατίδης είπε ότι συζητήθηκε η επέκταση της συνεργασίας με Ισραήλ και Αρμενία, στα πλαίσια της πολυδιάστατης πολιτικής και των υφιστάμενων συμφωνιών.
Αναφέρθηκε εξάλλου στη συμμετοχή Κυπρίων στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού για καλύτερο συντονισμό, αλλά και στη σύσταση ακαδημαϊκού συμβουλίου επιστημόνων, που έχει ήδη ξεκινήσει από την Αγγλία, για διασύνδεση της παλιάς και νέας διασποράς με την πατρίδα.
«Ελλάδα και Κύπρος διαχρονικά, ιστορικά εργαζόμαστε μαζί, προωθούμε από κοινού τα εθνικά μας συμφέροντα» είπε ο κ. Αμανατίδης, ενώ πρόσθεσε ότι η εμβάθυνση και επικαιροποίηση των δεσμών των δύο διασπορών θα φέρει θετικά αποτελέσματα.
«Παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας» 
Από την πλευρά του ο κ. Φωτίου είπε ότι οι απόδημοι αποτελούν το πιο ζωντανό κομμάτι του Ελληνισμού και μπορούν να προωθήσουν με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα εθνικά συμφέροντα των δυο χωρών.
«Ελλάδα και Κύπρος αποτελούν παράγοντα σταθερότητα και ασφάλειας στην περιοχή» είπε ο κ. Φωτίου και αναφέρθηκε στην περαιτέρω ενίσχυση της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε θέματα διασποράς.
Η συνεργασία αυτή μπορεί να καταστεί «το πιο αποτελεσματικό εργαλείο στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων των λαών μας» είπε ο κ. Φωτίου, ενώ πρόσθεσε ότι προσκλήθηκε από την Κυβέρνηση του Ισραήλ τον ερχόμενο Ιούνιο, για να συζητήσουν την προοπτική υπογραφής ενός μνημονίου συνεργασίας των τριών χωρών για θέματα διασποράς.
Για τη συνεργασία Ελλάδας και Κύπρου με την Αρμενία στον ίδιο τομέα, είπε ότι η προσπάθεια είναι να υπάρξει επίσης, εντός των επομένων μηνών, κατάληξη σε ένα μνημόνιο συνεργασίας, που θα περιλαμβάνει κοινούς στόχους και δράσεις.
Σύμφωνα με τον Προεδρικό Επίτροπο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δόθηκε έμφαση στην ευόδωση των εθνικών συμφερόντων μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας με το εβραϊκό και αρμένικο λόμπι, στα σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων του εξωτερικού.
«Θα καταβληθεί προσπάθεια να προχωρήσουμε άμεσα, με συγκεκριμένες δράσεις, ώστε θεσμοθετημένα, μέσα από την υπογραφή αυτών των μνημονίων, σε επίπεδο Κυβερνήσεων και σε επίπεδο ομογενειακών οργανώσεων στο εξωτερικό, να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα» είπε.
Ο κ. Φωτίου ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Αμανατίδη και για θέματα εγκλωβισμένων, θρησκευτικής και πολιτιστικής διπλωματίας, αλλά και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία.
«Τα ανθρώπινη δικαιώματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την επιβίωση του Κυπριακού Ελληνισμού» ενώ η αποκατάστασή τους είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, είπε.
Ως προς το ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων, ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στα προβλήματα και στις καθυστερήσεις που δημιουργούνται λόγω της μη ουσιαστικής συνεργασίας της Τουρκίας, ενώ μίλησε για την ανάγκη να ασκηθούν πιέσεις στην Άγκυρα για να δώσει πληροφορίες για τις περισυλλογές των νεκρών και τις μετακινήσεις οστών.
Σύμφωνα με τον Προεδρικό Επίτροπο, πάρθηκε απόφαση να υπάρξει περαιτέρω συντονισμός σε διπλωματικό επίπεδο για πίεση προς την Τουρκία, καθώς, όπως είπε, «η Ελλάδα πάντοτε παραμένει συμπαραστάτης και για αυτό το θέμα».
Για τα θέματα των αγνοουμένων και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο κ. Αμανατίδης ανέφερε από την πλευρά του ότι χρειάζεται ευαισθητοποίηση, στα πλαίσια και των επιτροπών της ΟΥΝΕΣΚΟ, ενώ είπε ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει με όλες της τις δυνάμεις.
Στο τέλος των δηλώσεων οι δύο άντρες αντάλλαξαν δώρα, ενώ ο κ. Αμανατίδης αποδέχτηκε την πρόσκληση που του απηύθυνε νωρίτερα ο κ. Φωτίου, να προσφωνήσει το Συνέδριο των Αποδήμων, τον Ιούλιο.
Αντώνης Γκιλδάκης, ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...