Αγαλματίδιο του νεαρού Μεγάλου Αλεξάνδρου.
ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΚΡΑΜ
(ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ)
Η σημερινή πόλη Μπαγκράμ ( بگرام Μπαγκράμ ), ιδρύθηκε ως Αλεξάνδρεια του Καυκάσου από τον Μ. Αλέξανδρο.
ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΜΠΑΓΚΡΑΜ
Η πόλη βρίσκεται περίπου 60 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ και ήταν γνωστή στους μεσαιωνικούς χρόνους σαν Καπίσα. Η θέση αυτής της ιστορικής πόλης αποτελεί ένα βασικό πέρασμα ανάμεσα στην Αρχαία Ινδία, κατά μήκος του δρόμου του μεταξιού, που οδηγεί δυτικά μέσα από τα βουνά προς το Μπαμιγιάν.
Ο Μ. Αλέξανδρος εγκατέστησε τον Μάρτιο του 329 π.Χ. στην πόλη 7.000 Μακεδόνες, 3.000 μισθοφόρους και χιλιάδες ιθαγενείς (σύμφωνα με Curtius VII.3.23), (Διόδωρος, XVII.83.2).
Την πόλη την σχεδίασε σύμφωνα με το σύστημα του Ιππόδαμου του Μιλήσιου.
Η Θεότητα της πόλης ήταν ο Δίας, όπως φαίνεται από τα νομίσματα
του βασιλιά Ευκρατίδη της Ελληνοβακτρίας.
ΕΡΩΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΚΡΑΜ
(ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ)
ΑΡΠΟΚΡΑΤΗΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΚΡΑΜ
(ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ)
Ο ΒΙΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΓΑΝΥΜΗΔΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑ
ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΚΡΑΜ
(ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ)
Ευρισκόμενη σε κομβικό σημείο – πέρασμα κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού μεταξύ Καμπούλ και Μπαμιγιάν, η Μπαγκράμ καταστράφηκε από τον Πέρση αυτοκράτορα Κύρο, αναστηλώθηκε από τον διάδοχο του Δαρείοκαι στη συνέχεια οχυρώθηκε και ανοικοδομήθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο ωςφρούριο Αλεξάνδρεια του Καυκάσου, καθιστάμενη πόλη κλειδί στην άμυνα του Ελληνο-Βακτριανού βασιλείου.
ΕΛΛΗΝΑΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ
ΑΠΟ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΠΑΓΚΡΑΜ
(ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΥΚΑΣΟΥ)
Περιτριγυρισμένος με υψηλό τοίχο από τούβλα και ενισχυμένος με πύργους στις γωνίες, ο κεντρικός δρόμος κατά μήκος των θερινών ανακτόρωνσυνόρευε με εργαστήρια και καταστήματα. Πολύτιμα σκαλιστά ελεφαντόδοντα από την Ινδία, κουτιά λάκας από την Κίνα, γυάλινα και χάλκινα αντικείμενα από Αίγυπτο και Ελλάδα, γύψινα διακοσμητικά ανάγλυφα και άλλα προϊόντα του εμπορίου εκτίθεντο και πωλούνταν και ορισμένα φυλάσσονταν σε απόθεση προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπα με σκοπό την αναπαραγωγή.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Κατά την κατάληψη της Μπαγκράμ από τους Σασσανίδες περί το 241 μ.Χ., δύο αποθήκες εμπορίου αγαθών ευρισκόμενες στο Δρόμο του Μεταξιού, σφραγίσθηκαν για να μην εντοπισθούν και παρέμειναν σφραγισμένες επί σχεδόν δεκαεπτά αιώνες έως ότου ανακαλυφθούν από Γάλλους αρχαιολόγους το 1930.
Κάθε κομμάτι του παγκοσμίου φήμης «Θησαυρού της Μπαγκράμ» μαρτυρά το πλούσιο εμπόριο που έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της εποχής των Ελλήνων και την πιθανή ύπαρξη παρόμοιων πολυκαταστημάτων – εργαστηρίων σε διάφορα σημεία κατά μήκος του Δρόμου του Μεταξιού και όλου του πολιτισμένου κόσμου. Αυτές οι ανακαλύψεις με τις περίτεχνες εξειδικευμένες κατασκευές και το εξευγενισμένο – καλλιεργημένο επίπεδο των πολιτών ενίσχυσαν την γοητεία της Ελληνικής αυτοκρατορίας της κεντρικής Ασίας, τοποθετώντας την σε περίοπτη θέση μεταξύ των ήδη καταξιωμένων Ελληνικών πολιτισμών της αρχαιότητας.-
ΖΗΝΩΝ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου
Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.