Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΦΙΛΗ, ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΜΕ ΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΤΗΣ «ΑΒΑΝΤΙ», ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ»; ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ.

   ΤΟ  ΠΡΩΤΟ  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟ  ΟΡΓΑΝΟ  ΤΩΝ  ΕΒΡΑΙΟΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ  ΣΤΗΝ  ΕΛΛΑΔΑ, Ο  ΠΡΩΤΟΣ  "ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ".  Ο  ΜΠΕΝΑΡΟΓΙΑ  ΚΑΙ  Ο  ΙΔΡΥΤΗΣ  ΤΗΣ  ΚΝΕ  ΖΑΚ  ΒΕΝΤΟΥΡΑ  ΕΔΩ  ΕΓΡΑΦΑΝ.  Ο  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ  ΚΑΙ  ΕΔΩ  ΗΤΑΝ  Ο  ΤΡΑΠΕΖΙΤΗΣ  ΣΙΦ.
 
ΤΟ  ΚΟΜΜΑ  ΚΑΙ  Η  ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  ΤΟΥ  ΣΥΡΙΖΑ  ΚΑΙ  ΤΟΥ  «ΑΒΑΝΤΙ»  ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ  ΣΗΜΕΡΑ  ΣΤΙΣ  ΑΥΘΕΝΤΙΚΕΣ  ΤΟΥΣ  ΡΙΖΕΣ,  ΣΤΑ  ΕΒΡΑΪΚΑ.

Eπιστολή με σαφείς αιχμές για τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας απέστειλε προς τον αρμόδιο υπουργό, Νίκο Φίλη, ο πρόεδρος της  Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικών Σπουδών, Franco Montanari.

 «Αγαπητέ  Κύριε,

Σας γράφω εκ μέρους της FIEC (της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικών Σπουδών), η οποία περιλαμβάνει όλες τις μείζονες Εταιρείες Κλασσικών Σπουδών ανά τον κόσμο, αναφέρει στην επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κλασσικών Σπουδών, ενώ επισημαίνονται τα εξής:

ΟΙ  "ΕΛΛΗΝΕΣ  ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ"  ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ  ΤΗΝ  ΣΥΝΕΧΗ  ΜΕΙΩΣΗ  ΤΩΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΣΠΟΥΔΩΝ
Τα προηγούμενα δύο χρόνια, η Ομοσπονδία μας πληροφορήθηκε, με μεγάλη έκπληξη και βαθειά ανησυχία, την συνεχή μείωση και υποβάθμιση της διδασκαλίας των Κλασσικών Σπουδών στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση της Ελλάδος.

Πιο συγκεκριμένα: Σύμφωνα με πρόσφατη υπουργική απόφαση στις τρεις Τάξεις του Γυμνασίου η διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας ελαττώθηκε κατά μία ώρα. Στο Λύκειο ο περιορισμός των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών είναι επίσης επιζήμιος για το γλωσσικό και πολιτιστικό υπόβαθρο των Ελλήνων μαθητών. Ιδιαιτέρως, στην Πρώτη και Δευτέρα Τάξη η διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών ελαττώθηκε κατά τρεις ώρες (μία ώρα στην Πρώτη και δύο ώρες στην Δευτέρα Τάξη), ενώ η διδασκαλία των Λατινικών καταργήθηκε στην Δευτέρα και περιορίστηκε στην Τρίτη Τάξη μόνον για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Παρομοίως, η κατάργηση του Επιταφίου λόγου του Περικλέους στην Τρίτη Τάξη του Λυκείου στερεί από τους μαθητές την γνωριμία με τις αξίες αυτού του μοναδικού κειμένου.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ  ΑΡΧΑΙΩΝ  ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ  ΑΠΟ  ΤΟ  ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ 
Κατά το τρέχον έτος πληροφορούμεθα ότι επαπειλείται μία περισσότερο ριζική υποβάθμιση των Κλασσικών Σπουδών, δεδομένου ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής για τον Διάλογο στην Εκπαίδευση έχει προτείνει την κατάργηση της διδασκαλίας των αρχαίων ελληνικών κειμένων από το πρωτότυπο στο Γυμνάσιο και τον περιορισμό της στο Λύκειο μόνον για όσους επιθυμούν να ακολουθήσουν Ανθρωπιστικές Σπουδές στην Ανωτάτη Εκπαίδευση.
ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΣΗ  ΤΗΣ  ΚΡΙΤΙΚΗΣ  ΣΚΕΨΗΣ 
(ΑΥΤΟ  ΑΛΛΩΣΤΕ  ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΝ,  ΜΕΙΩΣΗ  ΕΥΦΥΪΑΣ  ΚΑΙ  ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ  ΣΤΗΝ  ΑΡΧΗΓΙΚΗ  ΡΑΤΣΑ  ΤΗΣ  ΕΥΡΩΠΗΣ).
Τα μέτρα, του υπουργείου Παιδείας για τα Αρχαία Ελληνικά, θα επιφέρουν βαρύ πλήγμα στην Κλασσική Παιδεία: εάν τελικά εφαρμοστούν στην Ελλάδα, την γενέτειρα του Κλασσικού Πολιτισμού, θα αποδυναμώσουν σημαντικά τις ικανότητες των νεώτερων γενεών στην προφορική και γραπτή επικοινωνία, στην σαφήνεια της έκφρασης και στην κριτική σκέψη.

Η  ΠΡΑΚΤΙΚΗ  ΑΛΛΩΝ  ΧΩΡΩΝ
Αυτό είναι ό,τι πιο ατυχές, διότι τέτοιου είδους μέτρα ευρίσκονται σε πλήρη αντίθεση προς την πρακτική που υιοθετείται σε πολλές χώρες, όπου η διδασκαλία των κλασσικών γραμμάτων έχει αναγνωρισθεί ως σημαντικό εργαλείο για την γνώση της κοινής μας αφετηρίας στην γλώσσα και τον  πολιτισμό».-


ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

  

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...