Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016

ΤΟ ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΟ UZI ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ


ΤΟ  ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΟ  ΤΟΥ  ΜΕΤΑΞΑ

ΤΟ  1937  ο  Μεταξάς  ξεκίνησε την  ανάπτυξη ενός σύγχρονου όπλου Ελληνικής σχεδίασης, που θα ακολουθούσε το πνεύμα της εποχής. Ένας μικρός αριθμός πρωτοτύπων κατασκευάστηκε στα 1939 και παραδόξως μαρτυρούν ένα Ελληνικό τουφέκι εφόδου, τρία χρόνια πριν από το πρώτο αντίστοιχο Γερμανικό σχέδιο.
Μετά  τον  Μεταξά,  κανένας πρωθυπουργός και πολιτικός  μέχρι  σήμερα δεν  σκέφτηκε να  
δημιουργήσει  η  Ελλάδα  δικό  της  αποκλειστικά
τουφέκι για  τον  Ελληνικό  Στρατό.

 

Πολυβόλο ΕΠΚ
EPK Machine Gun.jpg
Τύπος
ΕΠΚ
Προέλευση
Ιστορία παραγωγής
Χρονολογία σχεδίασης
1939
Κατασκευαστής
Ποσότητα
10-15
Τεχνικά χαρακτηριστικά
Διαμέτρημα
7.92 mm
Βάρος
4,15 κιλά
Μήκος
900 mm
Μήκος κάνης
400 mm
Χαρακτηριστικά λειτουργίας
Λειτουργία
Αυτόματη,Με πίεση των αερίων
Φυσίγγια
ΕΠΚ 7,92mm x 36mm
Ταχυβολία
720 βολές/λεπτό
Βεληνεκές
750 m

 

ΤΟ  ΥΠΟΠΟΛΥΒΟΛΟ  UZI  ΤΩΝ  ΕΒΡΑΙΩΝ

(Από  τα «αμυντικά και  στρατιωτικά  θέματα», με  τροποποίηση).

 

Το  υποπολυβόλο  UZI  του  στρατού  του  Ισραήλ είναι ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα όπλα παγκοσμίως και πάνω από 90 χώρες το έχουν κατά καιρούς υιοθετήσει ως υπηρεσιακό όπλο, ανάμεσα τους και η Ελλάδα.

 Το  όπλο  αυτό  έχει μία πολύ μεγάλη ιστορία που ξεκινάει από το Ισραήλ κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 και συνεχίζει μέχρι σήμερα.



Κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1940 ο Ταγματάρχης των ειδικών δυνάμεων του στρατού του Ισραήλ, Ούζιελ Γκαλ (ή στα Εβραϊκά
עוזיאל גל) που όλοι τον γνώριζαν ως Ούζι, αποφάσισε να ξεκινήσει το σχεδιασμό ενός νέου όπλου υπηρεσιακής χρήσης.

Τελικά, ολοκλήρωσε το πρώτο μοντέλο του το 1950 και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1954, οι ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ το πρόσθεσαν στο οπλοστάσιο τους.
Το υποπολυβόλο είχε στόχο να είναι εύκολο στη μεταφορά για χρήση ως όπλο προσωπικής ασφάλειας, αντοχή σε συνεχείς βολές και αξιοπιστία.

Για να το καταφέρει αυτό βασίστηκε στο μηχανισμό του κλείστρου που είχε το υποπολυβόλο Sa vz. 23 από τη Τσεχοσλοβακία .


Το χαρακτηριστικό αυτού του μηχανισμού είναι ότι η οπλισμένη θέση του είναι με ανοιχτό το μηχανισμό του κλείστρου. Αυτό δίνει πολύ μεγαλύτερη αντοχή σε συνεχείς βολές καθώς ο μηχανισμός ψύχεται καλύτερα και λειτουργεί με λιγότερες φθορές.

 Δύο χρόνια αργότερα, το 1956, το Ισραήλ επέτρεψε τη πώληση του και εκτός της χώρας και τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα.

 Δεκάδες χώρες είδαν άμεσα την αξία του και το υιοθέτησαν αμέσως, κυρίως σε Σώματα Ασφαλείας αλλά και ειδικές δυνάμεις που δρουν σε κατοικημένες περιοχές.  Μέχρι σήμερα πάνω από 90 χώρες έχουν χρησιμοποιήσει το Ούζι ως υπηρεσιακό υποπολυβόλο, ανάμεσα τους και η Ελλάδα στην Ελληνική Αστυνομία, αλλά και πολλές ιδιωτικές εταιρίες στο χώρο της ασφάλειας υψηλών προσώπων.

 

 

 

Τεχνικά Χαρακτηριστικά

Χώρα Προέλευσης
Ισραήλ
Χώρα Κατασκευής
Ισραήλ, Βέλγιο, ΗΠΑ, Νότια Αφρική και Κίνα
Όνομα Μοντέλου
UZI
Τύπος Όπλου
Υποπολυβόλο
Διαμέτρημα
.22LR, 9×19mm .41 AE και .45 ACP
Σχεδιαστής
Ούζιελ Γκαλ (עוזיאל גל)
Βάρος
3.5 κιλά
Μήκος
47/64 εκατοστά (ανοιχτό/κλειστό κοντάκιο)
Δραστικό Βεληνεκές
200 μέτρα
Ταχύτητα Εξόδου
400 μέτρα/δευτερόλεπτο
Ταχυβολία
600 σφαίρες/λεπτό
Χωρητικότητα
20, 25, 32, 40 ή 50 (ανάλογα το γεμιστήρα)
 


Διαφορετικοί Τύποι
Παρότι πολύ διαδεδομένο υποπολυβόλο, δεν υπήρξαν πάρα πολλά διαφορετικά μοντέλα του. Παρακάτω βλέπετε ένα προς ένα όλα τα γνωστά μοντέλα τα οποία έχουν κυκλοφορήσει για το υποπολυβόλο Ούζι μέχρι σήμερα.

  • Mini UZI
    Το 1980 η βιομηχανία όπλων του στρατού του Ισραήλ κυκλοφόρησε το Mini UZI. είχε 10 εκατοστά μικρότερο σε μήκος, ζύγισε σχεδόν ένα κιλό λιγότερο με διαφορετικό πτυσσόμενο κοντάκιο.    
  • Αραβίδα UZI
    Σε χώρες που υπάρχουν κανονισμοί για το μήκος της κάννης, όπως ο Καναδάς, κυκλοφόρησε η αραβίδα UZI με κάννη μήκους 40 ή 41 εκατοστών και διαθέσιμο μόνο σε ημιαυτόματο μοντέλο. Τα όπλα της περιόδου 1980-1983 ονομάστηκαν Μοντέλο Α και από το 1983 μέχρι το 1989, Μοντέλο Β.     
  • Micro UZI
    Ένα ακόμα μικρότερο μοντέλο κυκλοφόρησε ο Ισραηλινός στρατός το 1986, ήταν το Micro UZI με μήκος 28.2 εκατοστά με ανεπτυγμένο κοντάκιο και 11.7 εκατοστά με κλειστό κοντάκιο. Χάρη σε αυτό το βάρος του ήταν μόλις 1.5 κιλά και η ταχυβολία του έφτασε τις 1200 σφαίρες/λεπτό καθώς ο μηχανισμός του κλείστρου κάνει μικρότερη διαδρομή.
         
  • Αραβίδα Micro UZI
    Αντίστοιχα, για τους ίδιους νομικούς λόγους, κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά, κυκλοφόρησε το ίδιο όπλο, το Micro UZI, αλλά με κάννη εντός των επιτρεπτών ορίων.
         
  • Πιστόλι UZI
    Από το 1984 μέχρι και το 1993 κυκλοφόρησε ένα πιστόλι βασισμένο στο UZI που όμως έχει διαφορετικό μηχανισμό κλείστρου που λειτουργεί από τη κλειστή θέση, ταχύτητα εξόδου 345 μέτρα/δευτερόλεπτο και δεν έχει κοντάκιο. Προορίζονταν για πιστόλι προσωπικής ασφάλειας καθώς έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα απλό πιστόλι αλλά με πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα.
         
  • UZI Pro
    Είναι ένα εξελιγμένο μοντέλο του Micro UZI που κυκλοφόρησε η βιομηχανία όπλων του Ισραήλ το 2010. Έχει μηχανισμό κλείστρου που λειτουργεί από κλειστή θέση, ράγες προσάρτησης εξοπλισμού τύπου Picatinny, σώμα από πολυμερή πλαστικά, νέο σκοπευτικό σύστημα και μηχανισμό σκανδάλης. Μέχρι σήμερα βρίσκεται σε δοκιμαστικό στάδιο από τις ειδικές δυνάμεις του Ισραήλ.
        

         

    Αρχές Λειτουργίας


Τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά το Ούζι είναι ένα πολύ απλό υποπολυβόλο και αυτό είναι που το κάνει και τόσο αξιόπιστο.


Δυστυχώς για τους αριστερόχειρες, όλα τα σημεία χειρισμού είναι στην αριστερή πλευρά και δε μπορούν να μεταφερθούν στη δεξιά.

Το Ούζι λειτουργεί από την ανοιχτή θέση κλείστρου ώστε να ψύχεται καλύτερα και να προσφέρει μεγαλύτερη ταχυβολία. Ουσιαστικά, τοποθετούμε το γεμιστήρα και τραβάμε προς τα πίσω το μοχλό οπλίσεως. Ο μηχανισμός του κλείστρου θα κλειδώσει στην ανοιχτή θέση όπου συγκρατείται από τη σφύρα μέσα στο μηχανισμό της σκανδάλης.


Όταν η σκανδάλη πιεστεί, εφόσον δεν έχει ενεργοποιηθεί η ασφάλεια, θα κατεβάσει ελαφρώς τη σφύρα ελευθερώνοντας το κλείστρο που θα σπρώξει την επόμενη σφαίρα στη θαλάμη και εν συνεχεία, καθώς πιέζουμε τη σκανδάλη θα απελευθερωθεί η σφύρα χτυπώντας τον επικρουστήρα και πυροδοτώντας τη σφαίρα. Από τη πίεση των αερίων ολόκληρος ο μηχανισμός του κλείστρου θα οπισθοδρομήσει αφαιρώντας τον άδειο κάλυκα, οπλίζοντας τη σκανδάλη και κλειδώνοντας στο ίδιο ανοιχτό σημείο αν είναι επιλεγμένη η ημιαυτόματη βολή. Στην αυτόματη βολή υπάρχει ένας δεύτερος μοχλός μέσα στο μηχανισμό της σκανδάλης που κρατάει τη σφύρα χαμηλά ώστε να μην εμποδίζει την παλινδρόμηση του μηχανισμού του κλείστρου.



Στο πίσω μέρος της πιστολοειδούς λαβής υπάρχει μία δεύτερη ασφάλεια ώστε η ακούσια πυροδότηση να είναι πολύ δύσκολη.


Επιπρόσθετα, το Ούζι σχεδιάστηκε έτσι ώστε να μπορεί εύκολα και γρήγορα να δεχθεί σιγαστήρα απλώς αφαιρώντας τη βίδα κάννης που είδατε παραπάνω και βιδώνοντας σε αυτό το σημείο το σιγαστήρα του όπλου.


Πέρα από το σιγαστήρα, ως όπλο στρατιωτικών προδιαγραφών το Ούζι έχει και τη δυνατότητα προσάρτησης ξιφολόγχης  παρότι αυτό είναι κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο λόγω της φύσης του όπλου, δηλαδή ένα μικρό υποπολυβόλο προσωπικής ασφαλείας.



Το Ούζι έχει και τη δυνατότητα πυροδότησης βομβίδων με χρήση ειδικού προσαρμογέα κάννης.


Το χαρακτηριστικό αυτού του υποπολυβόλου  είναι   το πτυσσόμενο κοντάκιο του, που το κάνει τόσο χρήσιμο σε μεγάλο εύρος εφαρμογών.

Κλειδώνει με πίεση και έτσι μπορεί να ανοίξει με τα ακόλουθα απλά βήματα.
Πρώτον χτυπάμε ελαφρά την άκρη του με την παλάμη μας για να ξεκλειδώσει.
Τραβάμε από την άκρη του κοντακίου μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως.
Γνωρίζοντας τα παραπάνω μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη παράγραφο όπου θα περιγράψουμε τη λύση-αρμολόγηση του όπλου για συντήρηση.




Συντήρηση


Η λύση-αρμολόγηση του UZI είναι πολύ εύκολη και απλή καθώς σχεδιάστηκε με στρατιωτικές προδιαγραφές που ανάμεσα στα άλλα είχαν τη συντήρηση του χωρίς κανένα εργαλείο, τη δυνατότητα αντικατάστασης εξαρτημάτων από άλλα όπλα ίδιου μοντέλου, κ.α.

Αφαιρούμε το γεμιστήρα και οπλίζουμε το όπλο ώστε να ελέγξουμε ότι δεν υπάρχει σφαίρα εντός της θαλάμης.

1.    Πιέζουμε το κουμπί λυσίματος εμπρός από το κλισιοσκόπιο και αφαιρούμε το κάλυμμα του κορμού με μία κίνηση προς τα εμπρός και επάνω. 

2.  Τραβάμε με το χέρι μας ολόκληρο το μηχανισμό του κλείστρου προς τα πίσω και το αφήνουμε να πάει πάλι εμπρός αλλά με μία γωνία προς τα επάνω ώστε να το αφαιρέσουμε από τις ράγες του.

3.  Χωρίς καμία άλλη ενέργεια μπορεί να χωριστεί και ο επικρουστήρας με το ελατήριο του τραβώντας τον από το μηχανισμό του κλείστρου.

Το όπλο έχει λυθεί όσο απαιτείται για τη συντήρηση του. Σαφώς μπορεί να λυθεί περισσότερο αλλά κάτι τέτοιο δεν απαιτείται στις περισσότερες περιπτώσεις.  Για την αρμολόγηση του ακολουθούμε τα ίδια βήματα με αντίστροφη σειρά. Οι γεμιστήρες του όπλου είναι πολύ απλοί και μπορούν να λυθούν εξίσου εύκολα για περιστασιακή συντήρηση και καθαρισμό.



Ρύθμιση Σκοπευτικών


Όλα τα υποπολυβόλα Ούζι έρχονται ρυθμισμένα και δοκιμασμένα από το εργοστάσιο.  Ωστόσο, επιτρέπουν διορθώσεις εφόσον αυτό απαιτείται. Όλες οι ρυθμίσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται με μετρήσεις βολών σε απόσταση 50 μέτρων σύμφωνα με το εγχειρίδιο του όπλου.


Κάθε μισή περιστροφή του στόχαστρου (που λειτουργεί ως βίδα με αυτό το εργαλείο) δημιουργεί απόκλιση περίπου 4 εκατοστά στα 50 μέτρα. Αυτό είναι ανάλογα με τη κατεύθυνση ασφαλώς, δεξιόστροφα χαμηλώνει και αριστερόστροφα αυξάνεται το ύψος του στόχαστρου.



Στο κλισιοσκόπιο του Ούζι μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις κατά διεύθυνση.  Δεξιά από το κλισιοσκόπιο υπάρχει βίδα ρύθμισης του που δεξιόστροφα το μετακινεί δεξιά και αριστερόστροφα προς τα αριστερά.



Αυτό μπορεί να γίνει καλύτερα κατανοητό αν δούμε το κλισιοσκόπιο από ψηλά.

 Επίσης, σύμφωνα με το εγχειρίδιο του όπλου, όταν το κλισιοσκόπιο βρίσκεται στην άκρη από κάθε πλευρά η απόκλιση του όπλου δεξιά ή αριστερά θα είναι 64 εκατοστά σε απόσταση 50 μέτρων.




Σκόπευση


Το κλισιοσκόπιο του UZI έχει δύο διαφορετικά διαφράγματα, ένα μικρότερο και ένα μεγαλύτερο. Το μεγαλύτερο είναι για βολές σε αποστάσεις μέχρι 100 μέτρα και το μικρότερο για βολές σε αποστάσεις  πάνω από 100 μέτρα.

Η σκόπευση γίνεται ευθυγραμμίζοντας την οπή από το κλισιοσκόπιο με το στόχαστρο του όπλου.  
Δικαίως αν δεν έχετε έρθει ποτέ σε επαφή με αυτό το όπλο θα έχετε την απορία πως γίνεται και ο μοχλός  οπλίσεως δεν μπαίνει μέσα στο οπτικό πεδίο μας, ανάμεσα από το κλισιοσκόπιο και το στόχαστρο.

 Ο λόγος είναι ο σχεδιασμός του που μπορείτε να το δείτε καλύτερα παρακάτω.



Το πτυσσόμενο κοντάκιο του UZI είναι αυτό που του προσφέρει ένα τεράστιο εύρος θέσεων βολής, σχεδόν όλες τις γνωστές τεχνικές βολής με υποπολυβόλα  και ημιαυτόματα πιστόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με το UZI.




Χρήση στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις


Το Ούζι μέχρι και σήμερα χρησιμοποιείται από δεκάδες χώρες αλλά και εταιρίες παροχής υπηρεσιών ασφαλείας λόγω της αξιοπιστίας, του  μεγέθους  και  της  ακριβείας του.  Για μία περίοδο, είχε υιοθετηθεί από τμήματα της Ελληνικής Αστυνομίας.  
Δυστυχώς όμως πλέον στην Ελλάδα τα συναντάμε όλο και πιο συχνά στα χέρια εγκληματιών και παρανόμων.-
 
ΖΗΝΩΝ  ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...