Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

BBC: «Το Ισραήλ χάνει τα πλεονεκτήματά του» Οι δολοφονίες αμάχων του στερούν διεθνή υποστήριξη, λεεί ο Τζόναθαν Μάρκους


«Η σύγκρουση στη Γάζα έχει φτάσει σε σημείο καμπής. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός στο Ισραήλ, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, για χερσαία εισβολή», γράφει ο Τζόναθαν Μάρκους, διπλωματικός και στρατιωτικός αναλυτής στο BBC.
«Οι σύμμαχοι του Ισραήλ, στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, του έδωσαν ένα παράθυρο χρόνου για στρατιωτική δράση, επειδή θεωρούν υπεύθυνη κυρίως την Χαμάς για την έκρηξη της βίας. Τώρα όμως αυτό το παράθυρο κλείνει», εκτιμά ο Μάρκους.

Και τονίζει: «Αν το Ισραήλ συνεχίσει την επίθεση από αέρος, ο απολογισμός των νεκρών αμάχων θα αυξηθεί, και η διπλωματική στήριξη προς το Ισραήλ θα εξαφανιστεί. Ισραηλινοί στρατιωτικοί αναλυτές πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος των στρατιωτικών στόχων του Ισραήλ επιτεύχθηκαν ήδη, στις δύο πρώτες ημέρες αυτής της σύγκρουσης».

«Η αύξηση του αριθμού των αμάχων που σκοτώνονται στη Λωρίδα της Γάζας, και η συνακόλουθη μείωση της διεθνούς υποστήριξης προς το Ισραήλ, μάλλον βαρύνει περισσότερο από τα μικρά πλεονεκτήματα που θα έχουν οι Ισραηλινοί από την καταστροφή και άλλων όπλων ή υποδομών της Χαμάς. Αλλά με τις ισραηλινές δυνάμεις συγκεντρωμένες και έτοιμες να χτυπήσουν, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει, προς το παρόν, μία χερσαία επιχείρηση», γράφει ο Βρετανός αναλυτής.

Ποιος θα είναι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος για να μπει τέλος σε αυτή τη σύγκρουση; αναρωτιέται. Και απαντά: «Οποια de facto συμφωνία για τον τερματισμό της κρίσης θα είναι ανεπίσημη: το Ισραήλ και η Χαμάς δεν πρόκειται να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να υπογράψουν μια συνθήκη.  Επιπλέον, και οι δύο πλευρές θέλουν να κερδίσουν κάτι από την κρίση. Για τους Ισραηλινούς, στόχος είναι να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες, και να ακολουθήσει μια περίοδος ηρεμίας. Αυτό σημαίνει ότι η Χαμάς θα πρέπει να κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες  για να ελέγξει τις πιο εξτρεμιστικές οργανώσεις, που επιδιώκουν τη διατήρηση της στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ισράηλ. Η Χαμάς θέλει επίσης κάποια απτά κέρδη, το άνοιγμα των μεθοριακών περασμάτων ή άλλα μέτρα για να μειωθεί η κατάσταση πολιορκίας στην καθημερινή ζωή πολλών Παλαιστινίων»,
http://www.tovima.gr/world/article/?aid=484665

Η ισραηλινή επίθεση «ενώνει» Χαμάς και Φατάχ

Οι δυο κορυφαίοι πολιτικοί σχηματισμοί της Παλαιστίνης -η ισλαμική Χαμάς και η κοσμική Φατάχ- ανακοίνωσαν ότι ενώνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση των επιθέσεων του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θέτουμε τέρμα στο διχασμό μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της Φατάχ Τζιμπρίλ Ρατζούμπ σε συλλαλητήριο στη Ραμάλα.

«Όπως  μιλήσει για διαίρεση μετά τη σημερινή ημέρα θα είναι εγκληματίας» δήλωσε από την πλευρά του ο Μαχμούντ Αλ Ραμάχι, ηγετικό στέλεχος της Χαμάς.
Η αντιπαράθεση μεταξύ της Φατάχ και της Χαμάς έχει αρχίσει από το 2006. Ως αποτέλεσμα της διένεξης η Παλαιστινιακή Αυτονομία ουσιαστικά έχει διαιρεθεί σε δυο μέρη. Τη Δυτική όχθη του Ιορδάνη, που ελέγχεται από τη Φατάχ, και τη λωρίδα της Γάζας, στην οποία έχει εκλεγεί η Χαμάς.

Έπειτα από τους σημερινούς βομβαρδισμούς, ο τραγικός απολογισμός του νέου κύκλου αίματος ανέρχεται στους 94 νεκρούς παλαιστίνιους. Από την πλευρά του Ισραήλ, τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τουςSKAI.GR

http://infognomonpolitics.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...