Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

H Παλαιστίνη ανακηρύχθηκε με συντριπτική πλειοψηφία κράτος - παρατηρητής


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την Πέμπτη ψήφισμα με το οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή αναβαθμίζεται σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή (non-member observer state). Παρά τις αναμενόμενες διαφωνίες των ΗΠΑ, της Γερμανίας και φυσικά του Ισραήλ, τελικά υπέρ του αιτήματος τάχτηκαν 138 χώρες, εννέα ψήφισαν κατά και 41 χώρες απείχαν. Με την απόφαση αναγνωρίζεται σιωπηρά ένα παλαιστινιακό κράτος.

Να σημειωθεί πως η ημερομηνία της απόφασης δεν επελέγη τυχαία εκ μέρους των Παλαιστινίων, καθώς η 29η Νοεμβρίου είναι η επέτειος της απόφασης του 1947 για το διαμελισμό της Παλαιστίνης και τη δημιουργία δύο κρατών. Η αποψινή απόφαση πρόκειται για μια πολιτική, διπλωματική αλλά και συμβολική νίκη την οποία περίμεναν με αγωνία οι Παλαιστίνιοι που τώρα μπορούν να ελπίζουν σε ένα ευνοϊκότερο μέλλον. Βέβαια, την ίδια ώρα το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από τους συμμάχους του Ισραήλ.

Με την αναβάθμιση του διπλωματικού καθεστώτος δίνεται το πράσινο φως για την συμμετοχή των Παλαιστινίων σε συζητήσεις ενώπιον των Ηνωμένων Εθνών, ενώ ενισχύονται οι πιθανότητές τους να ενταχθούν και σε άλλους οργανισμούς που συνδέονται με τον ΟΗΕ, όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όπου και θα μπορούσαν να στραφούν κατά του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου. 

Η αποδοχή του παλαιστινιακού αιτήματος έγινε δεκτή με ζητωκραυγές στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, όπου είναι η έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής.

Χ. Κλίντον: Ατυχής και αντιπαραγωγική η ψηφοφορία 

Η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Χίλαρι Κλίντον επέκρινε την Πέμπτη, την θετική ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η Χίλαρι Κλίντον ανέφερε ότι πρόκειται για μια «ατυχή και αντιπαραγωγική κίνηση» που θέτει περισσότερα εμπόδια στην πορεία προς την ειρήνη.

«Έχουμε ήδη κάνει σαφές, ότι μόνο μέσω των απευθείας διαπραγματεύσεων, μεταξύ των δύο πλευρών, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, μπορεί να επιτευχθεί η ειρήνη που και οι δύο αξίζουν », είπε η Κλίντον σε ομιλία της στην Ουάσιγκτον σε φόρουμ για την εξωτερική πολιτική.

«Για δύο κράτη για δύο κυρίαρχους λαούς για μια βιώσιμη και ανεξάρτητη Παλαιστίνη να συνυπάρχει σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας με το δημοκρατικό Ισραήλ », πρόσθεσε η υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών.

Έκκληση ΗΠΑ - Γαλλίας για νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ κάλεσαν την Πέμπτη τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, να συνεχίσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες, λίγη ώρα μετά την ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τις δύο πλευρές να επαναλάβουν τις απευθείας συνομιλίες, χωρίς προϋποθέσεις, για όλα τα θέματα που τις χωρίζουν και δεσμευόμαστε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι εκεί για να υποστηρίξουν σθεναρά αυτές τις προσπάθειες », δήλωσε η πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη, Σούζαν Ράις.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να παροτρύνουν τα δύο μέρη να αποφύγουν οποιαδήποτε περαιτέρω προκλητική ενέργεια στην περιοχή τους, στη Νέα Υόρκη ή αλλού», συμπλήρωσε η Ράις.

Να αρχίσουν το ταχύτερο νέες διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ισραήλ και Παλαιστίνη κάλεσε και ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.

«Ο άμεσος διάλογος είναι πράγματι ο μόνος τρόπος για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σε αυτή τη σύγκρουση. Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει, ως φίλος τόσο του Ισραήλ όσο και της Παλαιστίνης», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=240175
  1. Λουκάς Δ. Συμπεράς 
    Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία ψήφισμα με το οποίο η Παλαιστινιακή Αρχή αναβαθμίζεται σε κράτος με ιδιότητα του παρατηρητή. Τις προάλλες, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα, είχα αποκλείσει το γεγονός το Ισραήλ να επιχειρήσει με χερσαίες δυνάμεις εκεί! Τώρα λέω ότι αν το Ισραήλ δεν επιχειρήσει γενικότερα στη Μέση Ανατολή, διακυβεύεται η ίδια του η οντότητα ως έθνος και κράτος. Οι ΗΠΑ καταψήφισαν στον ΟΗΕ το Παλαιστινιακό αίτημα και ουσιαστικά τάχθηκαν στο πλευρό του Ισραήλ.

    Προσωπικά θεωρώ ότι πρόκειται περί πυροτεχνήματος. Άσχετα με το ψήφισμα, οι ΗΠΑ επιθυμούν διακαώς ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος, όπως αργότερα και ένα Κουρδικό. Οι ΗΠΑ χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποίησαν διαχρονικά δύο χώρες δορυφόρους τους στα τεκταινόμενα της Μέσης Ανατολής καθώς και σε αυτά της Ανατολικής Μεσογείου. Οι χώρες αυτές είναι το Ισραήλ και η Τουρκία. Έφτασε η ώρα τη θέση της πρώτης χώρας να πάρει ένα ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος και τη θέση της δεύτερης ένα Κουρδικό. Ο λόγος ένας και μοναδικός. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων χρησιμοποιώντας ως Δούρειο Ίππο τις ΗΠΑ (τις οποίες μια μέρα και θα διαμελίσει) δεν επιθυμεί κράτη με άποψη, κράτη δυνατά, περιφερειακές δυνάμεις όπως σήμερα είναι ή έστω επιθυμούν να λέγονται το Ισραήλ και η Τουρκία.
    http://geopoliticsdailynews.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...