Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Ο Κάμερον τίναξε στον αέρα τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ


  • Όπως αναμενόταν δεν υπήρξε συμφωνία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής
  • Σκληρή στάση από τη Μεγάλη Βρετανία
  • Το παρασκήνιο ενός προαναγγελθέντος "ναυαγίου"
Η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής για τον προϋπολογισμό 2014-2020 της ΕΕ ολοκληρώθηκε "χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία" σήμερα στις Βρυξέλλες, έγινε γνωστό από πολλές αντιπροσωπείες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων δεν κατέληξαν σε συμφωνία και θα επιστρέψουν στις χώρες τους, δήλωσε μια πηγή που πρόσκειται στην κυπριακή Προεδρία, και επιβεβαιώθηκε από διάφορες άλλες διπλωματικές πηγές.

Οι διαπραγματεύσεις για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα μετατεθούν για τον Φεβρουάριο του 2013. Αυτό είχε προαναγγείλει, άλλωστε, από την Παρασκευή και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, πριν ακόμα φτάσει στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Πώς φτάσαμε στο "ναυάγιο"

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αποφάσισαν, τη νύχτα της Πέμπτης, να διακόψουν τις εργασίες τους ως το μεσημέρι της Παρασκευής, για να εξετάσουν μια νέα πρόταση συμβιβασμού, που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι.

Στη νέα πρότασή του, ο κ. Ρομπάι διατηρεί την αρχική του θέση για το ποσό των 972 δισ. ευρώ, αλλά τροποποιεί την κατανομή των πόρων.

Μετά τις απειλές βέτο που εκτόξευσαν η Ιταλία και η Πορτογαλία, αλλά και λόγω της γκρίνιας των Γάλλων και των Ισπανών για τις περικοπές στην αγροτική πολιτική, ο κ. Ρομπάι προτείνει, τώρα, αύξηση των κοινοτικών πόρων για την πολιτική συνοχής κατά 10 δισ. ευρώ και αύξηση για την αγροτική πολιτική κατά 8 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, οι εννέα πλουσιότερες χώρες που συνεισφέρουν στον κοινοτικό προϋπολογισμό, εξακολουθούν να αντιδρούν.

Παρόλο που οι συνολικές δαπάνες δεν ξεπερνούν το 1 τρισ. ευρώ- όπως οι ίδιες το ζήτησαν-, τώρα θέλουν ακόμα μεγαλύτερο ψαλίδισμα στις δαπάνες του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Οι περισσότερες, με πρώτη τη Μ. Βρετανία, ζητούν περαιτέρω μείωση των δαπανών κατά τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ. Στο πλευρό της Μ. Βρετανίας στέκονται η Ολλανδία, η Σουηδία και η Φινλανδία. Η Γερμανία, από την πλευρά της, ζητά περαιτέρω περικοπές κατά 30 δισ. ευρώ.

Η στάση της Μεγάλης Βρετανίας


Εξάλλου, σημαντικό εμπόδιο στην όλη διαπραγμάτευση αποτελεί και η στάση του πρωθυπουργού της Μ. Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος δέχεται ασφυκτικές πιέσεις από τη χώρα του να διαφυλάξει "τη βρετανική έκπτωση", που είχε κατοχυρώσει η Μάργκαρετ Θάτσερ, το 1984.

"Τα περιθώρια ελιγμών του Κάμερον είναι τόσο στενά, που είναι πιθανόν να μην υπάρξει συμφωνία" σχολίασε, την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Συμφωνία βλέπει ο Βαν Ρομπάι, αλλά στις αρχές του νέου έτους

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι υποστήριξε ότι θα ήταν δυνατόν να βρεθεί μια συμφωνία στις αρχές του 2013 για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την αποτυχία της έκτακτης συνόδου κορυφής των ηγετών των "27" που ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

"Είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία στις αρχές του επόμενου έτους", είπε ο Ρομπάι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, κάνοντας λόγο για "επαρκή βαθμό πιθανής σύγκλισης" απόψεων.

"Θα συνεχίσουμε τις διαβουλεύσεις τις επόμενες εβδομάδες ώστε να βρεθεί μια συμφωνία", πρόσθεσε υπενθυμίζοντας ότι και στο παρελθόν είχαν χρειαστεί πολλές συναντήσεις για να συμφωνηθούν οι προϋπολογισμοί της ΕΕ, όπως για παράδειγμα το 2005, όταν οι συνομιλίες ξεκίνησαν επί προεδρίας του Λουξεμβούργου και ολοκληρώθηκαν επί προεδρίας της Βρετανίας.

Όπως είπε, ο ίδιος παρουσίασε ένα σχέδιο προϋπολογισμού που περιλάμβανε περικοπές, όπως ζητούσαν πολλές χώρες μεταξύ των οποίων και η Βρετανία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του εκτίμησε ότι παρά την αποτυχία της, η έκτακτη σύνοδος για τον προϋπολογισμό της περιόδου 2014-20 ήταν "χρήσιμη" και αποτέλεσε ένα "επιθυμητό βήμα για την επίτευξη συμφωνίας".

Όπως και ο Βαν Ρομπάι, έτσι και ο Ολάντ υποβάθμισε το γεγονός της αποτυχίας εξεύρεσης συμφωνίας λέγοντας ότι και στο παρελθόν χρειάζονταν "δύο σύνοδοι, μία διερευνητική για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις των χωρών και να δούμε πώς θα γινόταν η προσέγγιση και άλλη μία  για τη λήψη αποφάσεων".


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...