Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Κυβέρνηση Κύπρου προς τρόικα: Δεν συμφωνούμε με τον εκμηδενισμό του ρόλου του κράτους


Την κατηγορηματική διαφωνία του με τις προτάσεις της Τρόικας για πώληση των ημικρατικών οργανισμών, αλλά για το θέμα του φυσικού αερίου, διατύπωσε εκ νέου την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, υπογραμμίζοντας ότι άλλο είναι όμως αποτελεσματικότερο κράτος και άλλο ανύπαρκτο κράτος, που θα αφήνει τον πολίτη βορά στους άγριους νόμους της αγοράς.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του νέου κτιρίου του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψευδά, Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως «ο ρόλος του κράτους είναι ένα ζητούμενο νευραλγικής σημασίας στην επίκαιρη συζήτηση για το πώς θα βγούμε από την παγκόσμια οικονομική κρίση».
«Κάποιοι, οι οποίοι εκφράζουν τον ακραίο νεοφιλελευθερισμό, θεωρούν την κρίση ως ευκαιρία να μειωθεί ή και να εξαλειφθεί το κοινωνικό κράτος και να εκμηδενιστεί ο ρόλος του κράτους εν γένει», είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας.
«Όλοι θέλουμε αποτελεσματικότερο κράτος», πρόσθεσε και συνέχισε: «Άλλο είναι όμως αποτελεσματικότερο κράτος και άλλο ανύπαρκτο κράτος, που θα αφήνει τον πολίτη βορά στους άγριους νόμους της αγοράς, όπου το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και οι αδύναμοι δύσκολα επιβιώνουν».

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος Χριστόφιας, «αυτή η συζήτηση γίνεται σήμερα ακόμα πιο επίκαιρη με την ανάγκη να διατηρηθεί ο καθοριστικός ρόλος του κυπριακού κράτους σε ζητήματα κρίσιμα, ιδιαίτερα για την ημικατεχόμενη Κύπρο, όπως ο έλεγχος του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού, των λιμανιών και μέρους των τηλεπικοινωνιών».
«Εμείς δεν συμφωνούμε με τον εκμηδενισμό του ρόλου του κράτους και κατ’ επέκταση της κοινωνίας και των πολιτών. Εμείς αντιλαμβανόμαστε το κράτος ως ατμομηχανή της ανάπτυξης, προστάτη των αδυνάμων και φρουρό του εθνικού και συλλογικού συμφέροντος», υπογράμμισε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...