Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 14ον : Ηράκλεια Μινώα

Το αρχαίο θέατρο της Ηράκλειας Μινώας
Η Ηράκλεια Μινώα ήταν αρχαία ελληνική πόλη της Σικελίας, στη νότια ακτή του νησιού, στην εκβολή του Άλυκου ποταμού.
Το διπλό της όνομα συνδέεται με δύο μυθολογικές αφηγήσεις που σχετίζονται με την ίδρυσή της. Σύμφωνα με τον πρώτο ο Ηρακλής, νικώντας τον τοπικό ήρωα Έρυξ σε αγώνα πάλης, απέκτησε δικαιώματα σε ολόκληρο το δυτικό τμήμα της Σικελίας, την οποία διατήρησε για τους απογόνους του. Δεν ίδρυσε κάποια συγκεκριμένη πόλη, ωστόσο αργότερα, όταν κατεύθασε ο Μίνωας στη Σικελία καταδιώκοντας το Δαίδαλο, ίδρυσε εκείνος μια πόλη, ονομάζοντάς τη Μινώα.

Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή την ίδρυσαν οι ακόλουθοί του, μετά το θάνατο του ιδίου.
Λένε πως στην Ηράκλεια Μινώα υπήρχε ο «τάφος του Μίνωα», που ήταν, καθώς έλεγαν, ο τάφος που είχαν χτίσει οι σύντροφοι του Μίνωα για το βασιλιά τους. Σε μια εσωτερική αίθουσα βρι­σκόταν η στάχτη του Μίνωα. Μια δεύτερη αί­θουσα ήταν ιερό αφιερωμένο στην Αφροδίτη. Τον τάφο αυτόν τον γκρέμισε ο Θήρων, την εποχή που ιδρύθηκε ο Ακράγαντας. Η στάχτη του Μίνωα μεταφέρθηκαν τότε στην Κρήτη, σύμφωνα με όλα όσα γράφουν οι ιστορικοί.
Το αρχαίο θέατρο της Ηράκλειας σκεπασμένο για να προστατευτεί ο μαλακός ψαμμίτης από τον οποίο είναι κατασκευασμένο. Έργο του 4ου αι. π.Χ

Ο Ηρακλείδης ο Ποντικός προσθέτει πως παλαιότερα υπήρχε εκεί προγενέστερη πόλη, το όνομα της οποίας ήταν Μάκαρα.Η αρχαιολογική έρευνα αποκαλύπτει πως ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. και εγκαταλείφθηκε γύρω στις αρχές του 1ου αιώνα μ.Χ.
Η πρώτη γραπτή αναφορά στην πόλη την απεικονίζει ως μια μικρή αποικία της πόλης του Σελινούντα , που φέρει το όνομα Μινώα. Κατόπιν, το 510 π.Χ. ο Δωριεύς ο Σπαρτιάτης, αδερφός του Κλεομένη Α', ήρθε στη Σικελία με μεγάλο σώμα ανδρών, επιθυμώντας να ανακτήσει τα εδάφη που άνηκαν στον πρόγονό του, Ηρακλή. Ενεπλάκη σε μάχες με τους Καρχηδονίους και τους Εγεσταίους, χάνοντας τελικά τη ζωή του σε μια μάχη. Στην τελευταία μάχη αφανίστηκαν και όλοι του οι άνδρες. Ο Ευρυλέων, ο μοναδικός αξιωματικός του που επέζησε, κυβέρνησε τη Μινώα, η οποία κατά πάσα πιθανότητα ονομάστηκε «Ηράκλεια» για πρώτη φορά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Νόμισμα της Ηράκλειας - 339 π.Χ
Ο Διόδωρος μας λέει ότι η νεοσύστατη πόλη της Ηράκλειας έφτασε με ταχείς ρυθμούς για την ευημερία, αλλά καταστράφηκε από τους Καρχηδόνιους, από ζήλια για την  αύξηση της ισχύος της.
Η πόλη πέρασε στα χέρια της Καρχηδόνας με τη συνθήκη του 405 π.Χ., ανακτήθηκε το 397 π.Χ. από το Διονύσιο, ενώ ξαναπέρασε στην κυριαρχία των Καρχηδονίων το 383 π.Χ. Όταν αποβιβάστηκε εκεί ο μαθητής του Πλάτωνα Στρατηγός Δίων το 357 π.Χ., για να επιτεθεί στις Συρακούσες και να ρίξει τον Διονύσιο Β' που τον είχε εξορίσει , εμφανίζεται ως μια μικρή πόλη κάτω από την επιρροή της Καρχηδόνας.
Τον 3ο αι.π.Χ η Ηράκλεια επανεμφανίζεται στην ιστορία σαν σημαντική πόλη μετά την συμμετοχή της στο κίνημα ανεξαρτησίας που προήλθε από τον Ξενόδικο του Ακράγαντα το 309 π.Χ., ανακηρύσσοντας την πόλη ελεύθερη τόσο από τους Καρχηδονίους όσο και από τον Αγαθοκλή αν και αυτό το διάστημα ανεξαρτησίας ήταν λίγο και ανακτήθηκε από τον Αγαθοκλή, κατά την επιστροφή του από την εκστρατεία στην Αφρική το 305 π.Χ.


Στο 278 π.Χ., κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Πύρρου, ήταν για μια ακόμη φορά στα χέρια των Καρχηδονίων αλλά το 277 π.Χ ο Πύρρος την επαναφέρει ξανά σε Ελληνικά χέρια.
Κατά τον Α Καρχηδονικό Πόλεμο, κατακτήθηκε πάλι από τους Καρχηδονίους και εκείνη την περίοδο πολιορκήθηκε από τα ρωμαϊκά στρατεύματα

Πήλινα αγγεία από την Ηράκλεια - 4ος αι. π.Χ
Το 256 π.Χ. η Ηράκλεια Μινώα φαίνεται να ήταν βάση του στόλου των Καρχηδονίων με σκοπό να παρεμποδίζουν τη διέλευση του ρωμαϊκού στόλου στην Αφρική.
Μετά το πέρας του πολέμου πέρασε σε ρωμαϊκή κυριαρχία, αλλά στο Δεύτερο καρχηδονιακό Πόλεμο  πάλι έπεσε στα χέρια των Καρχηδονίων, και ήταν ένα από τα τελευταία μέρη που εξακολουθούσαν να μην είναι στην κατοχή της Ρώμης ακόμη και μετά την πτώση των Συρακουσών το 212 π.Χ.
Το 134 - 132 π.Χ στο Πρώτο Πόλεμο των Σκλάβων κατά της Ρώμης θα υποστεί σοβαρά πλήγματα με αποτέλεσμα να δεχθεί νέους αποίκους από τους Ρωμαίους.Οι σχέσεις των παλαιών και των νέων πολιτών ρυθμίζονταν από ένα δημοτικό νόμο, ο οποίος συνεχιζόταν κατά την εποχή του Κικέρωνα. Εκείνη την περίοδο η Ηράκλεια φαίνεται να ήταν ακόμα μια ανθηρή πόλη αλλά σύντομα θα πέσει σε παρακμή, από κοινού με τις περισσότερες από τις πόλεις στη νότια ακτή της Σικελίας.

Ωστόσο, είναι μια από τα τρεις νότιες παράκτιες πόλεις της Σικελίας που αναφέρεται τον 1ο αιώνα μ.Χ. απο τον Ρωμαϊο γεωγράφο Πομπόνιο Μέλα αλλά και τον 2ο αιώνα μ.Χ. απο τον Έλληνα γεωγράφο Πτολεμαίο. Μέτα χάνονται τα ίχνη της από την ιστορία.


Επιμέλεια Διόνυσος
ΠΗΓΕΣ :
www.motya.info
en.wikipedia.org
sakketosaggelos.gr


Δείτε επίσης :
Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia). Μέρος 1ον
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/12/magna-grecia-1.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 2ον. Κύμη - Νεάπολη
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2014/12/agna-grecia-2.html

Μεγάλη Ελλάδα (Magna Grecia) Μέρος 3ον : Ελέα - Ποσειδωνία
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/magna-grecia-3.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 4ον : Σύβαρις - Θούριοι
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/01/agna-grecia-4.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 5oν: Κρότωνας
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/agna-grecia-5o.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 6oν: Τάραντας
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/02/agna-grecia-6o.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Μagna Grecia) Μέρος 7oν : Μεταπόντιο - Καυλωνία.
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/03/agna-grecia-7o.html#more

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 8oν :Συρακούσες
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-8o.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 9ον : Επιζεφύριοι Λοκροί - Ρήγιον
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-9.html#more


Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 10ον : Μεσσήνη - Ιμέρα
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-10.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 11ον : Νάξος - Ταυρομένιο
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-11.html


Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 12ον : Κατάνη - Γέλα
http://autochthonesellhnes.blogspot.gr/2015/10/magna-grecia-12.html

Μεγάλη Ελλάδα.(Magna Grecia) Μέρος 13ον : Μέγαρα Υβλαία - Καμάρινα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια που δεν συνάδουν με το περιεχόμενο της ανάρτησης, όπως και σχόλια υβριστικά προς τους αρθρογράφους, προσβλητικά σχόλια προς άλλους αναγνώστες σχολιαστές και λεκτικές επιθέσεις προς το ιστολόγιο θα διαγράφονται.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...